Sponheim stoppet harry-annonse

KRISTIANSAND (Dagbladet): Landbruksminister Lars Sponheim tålte ikke at meklerfirmaet ABCenter dro ham inn i en spøkefull annonse for fritidseiendommer uten boplikt.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Sponheim svarte med å kople inn regjeringsadvokaten og brukte departementets politiske ledelse til å få stoppet annonsen.

Nå står den omstridte statsråden igjen i sentrum for en ny harrydebatt.

På et manipulert bilde er landbruksminister Lars Sponheim plassert mellom eiendomsmeklerne Dag Otto Lauritzen og Claus Eftevaag, tidligere kjent som proffer på henholdsvis sykkel og fotballspill. I billedteksten fortelles det at fotoet viser ABCenters fritidsgutter Dag Otto, Lars og Claus!

Svin og spekeskinke

«Boplikt er harry!» er budskapet i annonsen. Det heter videre at det er svinaktig gode tider for dem som vurderer å kjøpe eller selge fritidsbolig.

- Prisene er fortsatt på gourmetnivå. Vi spesialiserer oss på bopliktfri sone - og tar gjerne en uforpliktende åpen høring, er budskapet.

Og selvsagt: Kundene blir påspandert norsk spekeskinke.

Solgte godt

- Politikere bør tåle såpass. Det var snakk om en annonse med humoristisk tilsnitt, sier en lattermild Dag Thomassen, som er sjef i ABCenter-kjeden.

Eiendomsmekleren forteller at Sponheim-annonsen har gitt uvanlig bra respons. Det var allerede bestemt at den ikke skulle brukes mer før man fikk Landbruksdepartementets politiske ledelse på nakken.

- Støtter Lars

Den omstridte annonsen har stått på trykk i både Dagens Næringsliv og Fædrelandsvennen.

- Vi er i hvert fall på Sponheims parti, og det bør han være glad for. Det er jo slett ikke alle som er enige med ham i bopliktspørsmålet, sier Claus Eftevaag til Dagbladet.

På mobiltelefon fra feriestranda på solfylte Kreta forteller Eftevaag at annonseideen ble unnfanget på et brainstormingsmøte sammen med annonsebyrået.

- Vi fikk reklamebyrået til å sjekke lovligheten av annonsen. Den ble også tatt opp i redaksjonene i Dagens Næringsliv og Fædrelandsvennen som mente det var kurant å trykke annonsen, sier han.

- Jeg synes det var en kanonidé, ja, rett og slett en knallbra annonse.

Vi ville bare krydre litt, men vi skal selvsagt ikke gå over streken. Det har aldri vært hensikten å gå over streken. Det var derfor vi sjekket lovligheten svært grundig før annonsen ble trykt, sier han.

FULL AV IRONI? Lars Sponheim tålte ikke at hans navn ble brukt i en annonse om fritidseiendommer uten boplikt.