Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Sponheim truer med regjeringsbrudd

Venstre truer med å bryte ut av regjeringen hvis ikke partiet får større gjennomslag for sin næringspolitikk. - Smertegrensen er nådd, sier partileder og næringsminister Lars Sponheim til Adresseavisen.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Partilederen legger ikke skjul på at Venstre er misfornøyd med det partiet har oppnådd i næringspolitikken etter ett år i regjering.

Spesielt var forslaget om å utvide sykelønnsordningen tungt å svelge. Forslaget gikk ut på at bedriftene skulle betale for ansattes fravær i en uke ekstra.

- Dette forslaget smertet oss kolossalt, sier Sponheim, som under behandlingen av det reviderte nasjonalbudsjettet i vår ble tvunget av regjeringspartnerne Kristelig Folkeparti og Senterpartiet til å forsvare forslaget.

- Heldigvis ble det nedstemt av Stortinget, sier han.

Advarer Restad

Sponheim gjør det klart at Venstre ikke én gang til kan akseptere at regjeringen rokker ved sykelønnsordningen på en måte som påfører bedriftene større utgifter. I så fall må det skje ved at det samtidig innføres karensdager eller egenandeler.

Venstrelederen advarer også finansminister Gudmund Restad (Sp) mot å belaste næringslivet med nye avgifter for å berge et stramt statsbudsjett til høsten.

- Selvsagt må også næringslivet ta sin del av innstrammingen i vanskelige tider. Men det har de allerede gjort. Strammes det ytterligere inn nå, vil vi raskt få oppleve de første permitteringene, sier Sponheim til Adresseavisen. Venstrelederen understreker at årets lønnsoppgjør og renteøkningen allerede har forverret økonomien til mange bedrifter.

- Tåler ikke mer

Lars Sponheim lurer på om prisen for regjeringssamarbeidet er blitt for høy.

- I næringspolitikken har vi tøyd oss til det ytterste. Nå tåler vi ikke mer, sier Sponheim. Han er ikke fremmed for at en tilværelse i opposisjon kan være å foretrekke.

- Vi sitter ikke i regjeringen for å ofre Venstre. Jeg vurderer kontinuerlig om det vil være mer hensiktsmessig å gå ut av regjeringen for i stedet å kunne arbeide for ren Venstre-politikk, sier nærings- og handelsministeren. Han mener at regjeringspartnerne Kristelig Folkeparti og Senterpartiet forstår at det går en grense for hva Venstre kan akseptere.

- Når vi så klart sier at vi ikke kan strekke oss lenger i næringspolitikken, tror jeg derfor at de to andre partiene tar det til etterretning, sier Sponheim. (NTB)

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!