Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Sponheim vil følge opp IT-vedtak

Næringsminister Lars Sponheim måtte bekrefte at han vil følge opp Ap og Frps vedtak om et IT-senter på Fornebu, selv om regjeringen er imot det. - Sponheim er så nær et kabinettspørsmål som det er mulig å komme, sa Frps Carl I. Hagen etter Sponheims innlegg.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

- Regjeringens strategi for etablering av Fornebu-senteret har ikke fått støtte fra et flertall i Stortinget. Ap og Frp har valgt en annen løsning, en løsning som jeg er uenig i, sa Sponheim, etter en lang debatt med harde utfall fra begge sider.

Sponheim sa at det er regjeringen som skal velge den beste planen for et IT- og kunnskapssenter på Fornebu, «selv om det kan se ut som om det er ønskene fra en interessent som har fått støtte hos flertallet».

Flertallet, Ap og Frp, mottok hard kritikk fra de andre for å ville favorisere Fred Olsen-selskapet IT Fornebu og bidra med statlige milliardbeløp til utbyggingen. Mange sa at konsekvensene for staten er for dårlig utredet, og argumenterte for en åpen høring. Dette er avvist av de to partiene.

Sponheim sa han vil gjøre sitt ytterste for å bidra til at flere kan delta i konkurransen om den beste planen, selv om tida er knapp. Han understreket også at det er klare forpliktelser i EØS-regelverket, blant annet at løpende drift ikke åpner for mulighet til å ta ut statsstøtte og at statens penger ikke skal bidra til å subsidiere privat virksomhet.

Sponheim understreket at det skal mye penger til fra de private for å ta styringsrett over et slikt selskap.

- Vi antar at verdier som legges inn, tilsvarer 1-1,5 milliarder som statens del i tillegg til de arealene som staten må anskaffe blant annet fra Oslo kommune. Det er snakk om en betydelig statlig del som må følges opp av private for å få en balanse i eierforhold, sa næringsministeren.