Sponses med luksussmykker

Tre - fire ganger i året får Siv Jensen påfyll av nye smykker fra sponsoren sin.

GULL VERD: Designeren Van Bergen er godt fornøyd med at Siv Jensen promoterer smykkene deres. Her har Jensen på seg et smykke i skinn, sølv og gull til en verdi av 8000 kroner. Anledningen var krigsveteranenes protestaksjon i juli i år. Foto: Morten Holm / Scanpix
GULL VERD: Designeren Van Bergen er godt fornøyd med at Siv Jensen promoterer smykkene deres. Her har Jensen på seg et smykke i skinn, sølv og gull til en verdi av 8000 kroner. Anledningen var krigsveteranenes protestaksjon i juli i år. Foto: Morten Holm / ScanpixVis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

- Dette er kjempegøy! Siv Jensen er en av Norges mest profilerte kvinner, så dette er vi veldig glad for, sier salgsdirektør May Irene Bækkevold Andersen.

Siv Jensen har hatt smykkeavtalen med Van Bergen Design i fem år, og er stadig å se med nye smykker når hun viser seg i offentligheten og i media.

- Vi fikk avtalen med Siv via en venninne av meg som kjenner henne. Hver tredje til sjette måned er jeg på Stortinget og pusser opp og bytter ut smykkene, forteller Andersen. Hun legger ikke skjul på at avtalen er av stor markedsføringsverdi for selskapet.

Verdt 20 000
Smykkene som Siv får låne er verdt mellom 4000 - 20 000 kroner stykket. Smykkene er laget av edle metaller som gull, sølv og diamanter, gjerne med naturstein. De kan kombineres på mange forskjellige måter.

- Sjøstjernelåsen er blitt selve Siv-smykket, forteller Andersen.

Siv Jensen er glad for å få bære smykkene.

SIV-SMYKKET: Dette smykket med sjøstjernemønster er blitt selve Siv-smykket, ifølge smykkedesignerfirmaet Van Bergen. Det har gull og diamanter og er verdt 16 000 kroner. Her har Frp-lederen det på seg på den årlige gallamiddagen på Slottet. Foto: John T. Pedersen/Dagbladet
SIV-SMYKKET: Dette smykket med sjøstjernemønster er blitt selve Siv-smykket, ifølge smykkedesignerfirmaet Van Bergen. Det har gull og diamanter og er verdt 16 000 kroner. Her har Frp-lederen det på seg på den årlige gallamiddagen på Slottet. Foto: John T. Pedersen/Dagbladet Vis mer

- Jeg er stolt av å promotere norsk design, og det er grunnen til at jeg har inngått låneavtalen. Jeg har ingen økonomisk interesse i dette, sier Siv Jensen.

Hun forteller at hun viser dem fram der det er naturlig å ha dem på.

- Jeg hadde på et seinest på jobb i dag, sier hun.

- I gråsonen Men Siv Jensen kan bli tvunget til å si opp den glamorøse avtalen.

- Dette er en veldig spesiell form for gave. Siv Jensen har registrert avtalen som gave, og har gjort alt formelt riktig dersom hun absolutt vil gå rundt og reklamere for dette firmaet. Men vi jobber nå med å endre regelverket til tilnærmet som gjelder for regjeringen. Gaver skal i praksis ikke tas imot, sier Marit Nybakk i Stortingets presidentskap.

Flere stortingspolitikere mener avtalen er i gråsonen.

STOLT: Siv Jensen tar imot smykkene fordi hun ønsker å promotere norsk design. Her et sølvkjede med sølvkule fra Van Bergen. Foto: Jacques Hvistendahl / Dagbladet
STOLT: Siv Jensen tar imot smykkene fordi hun ønsker å promotere norsk design. Her et sølvkjede med sølvkule fra Van Bergen. Foto: Jacques Hvistendahl / Dagbladet Vis mer

- Dette er en sak i grenseland. Ut i fra det fokus vi har hatt på gaver, må Siv Jensen få klarert dette med presidentskapet, mener Ap´s Gunn Kari Gjuul.

- Denne saken er i gråsonen. Jeg regner med at Jensen er bevisst på hvilke utfordringer dette medfører, sier SVs Akhtar Chaudry.

- Jeg mener at man må være forsiktig med å inngå slike avtaler med en enkelt designer, og ville ikke gjort det selv, sier Line Henriette Hjemdal (KrF).

I gaveregisteret Siden hun har oppgitt gaven i Stortingets register og er åpen om avtalen, men Siv Jensen at den ikke er problematisk. Likevel, gavesakene som har herjet statrådene tidligere i høst, har fått henne til å sjekke om hun burde skatte av avtalen.

- Jeg er opptatt av å gjøre alt riktig, så i etterkant av de sakene som var i mediebildet, har jeg tatt initiativ til å sjekke om det er noen endringer i skatteloven som gjør at jeg skal skatte av dette, sier Frp-lederen.

Hun har foreløpig ikke fått svaret på dette.

PÅ STRATEGIMØTE I ÅR: Sølv, gull og diamanter til en verdi av 8000 kroner.
Foto: Aleksander Andersen / Scanpix
PÅ STRATEGIMØTE I ÅR: Sølv, gull og diamanter til en verdi av 8000 kroner. Foto: Aleksander Andersen / Scanpix Vis mer

Siv Jensen sier at det ikke er aktuelt å promotere noen andre norske designere.

- Jeg vil ikke kommersialisere meg selv. Jeg er politiker, sier hun.

PÅ LANDSMØTE I 2008: Perlekjede og ørepynt i sølv med gull og diamant. Verdi: 9000 kroner. Foto: Sigurd Fandango/ Dagbladet.

FOTO: Sigurd Fandango/ DAGLBADET
PÅ LANDSMØTE I 2008: Perlekjede og ørepynt i sølv med gull og diamant. Verdi: 9000 kroner. Foto: Sigurd Fandango/ Dagbladet. FOTO: Sigurd Fandango/ DAGLBADET Vis mer