Sponset politianmeldte demonstranter: - Absurd

Familieselskapet til næringsminister Jan Christian Vestre (Ap) ga 300 000 kroner til Extinction Rebellion, som nå er politianmeldt av Stortinget. Det vekker reaksjoner.

SPONSET AV NÆRINGSMINISTERENS FIRMA: Klimademonstrantene som limte seg fast i Stortinget har økonomiske koblinger til næringsministerens familiefirma. Foto: Heiko Junge / NTB
SPONSET AV NÆRINGSMINISTERENS FIRMA: Klimademonstrantene som limte seg fast i Stortinget har økonomiske koblinger til næringsministerens familiefirma. Foto: Heiko Junge / NTB Vis mer
Publisert

- At Arbeiderpartiets næringsminister har vært med på å finansiere aktivistene som i forrige uke avbrøt Stortingets møter, er smått absurd, sier Høyre-politiker Linda Hofstad Helleland.

Dagbladet omtalte onsdag at familiebedriften til næringsminister Jan Christian Vestre (Ap) i fjor ga et beløp på 300.000 kroner til klimaaktivistene i Extinction Rebellion.

Klimaaktivistene forstyrret i forrige uke Stortingets møte ved å lime seg fast på galleriet og ble politianmeldt av Stortinget selv.

Uten respekt

I en rapport fra 2020 erklærte Jan Christian Vestre, som da var sjef, at firmaet gir pengestøtte til Extinction Rebellion i et tre års engasjement.

Vestre-firmaets utbetaling er det høyeste driftstilskuddet Extinction Rebellion (XR) har fått, opplyser aktivistene.

Næringsministeren har ikke lenger aktive roller, men eier fortsatt det meste av selskapet. I oktober 2021 ble han utnevnt til statsråd. Samme måned valgte firmaet Vestre å avslutte samarbeidet med XR.

KRITISK: Linda Hofstad Helleland (H). Foto: Vidar Ruud / NTB
KRITISK: Linda Hofstad Helleland (H). Foto: Vidar Ruud / NTB Vis mer

Høyres Helleland mener Extinction Rebellion ikke er en miljøorganisasjon eller en relevant stemme, men ytterliggående aktivister uten respekt for demokratiet. Hun peker på at de blant annet tok seg inn i en kirke i røde kapper bærende på døde dyr.

- Vi må ha folk med oss på klimapolitikken som skal føres. Jeg er helt overbevist om at Extinction Rebellion med sine metoder ødelegger langt mer for klimasaken, enn de løser, sier Helleland, som er næringspolitisk talsperson i Høyre.

- Ekstremister

Også Trøens kollega i Stortingets næringskomité Sivert Bjørnstad (Frp) rister på hodet over støtten Vestre har gitt den aktivistiske organisasjonen.

- Det framstår som ganske uforståelig at et presumptivt oppegående og seriøst selskap som Vestre AS ønsker å støtte det som i praksis er ekstremister og en organisasjon som forsøker å sette til side demokratiske spilleregler. Denne typen organisasjoner har ingenting i samfunnsdebatten å gjøre, sier Bjørnstad til Dagbladet.

Selv om samarbeidet ble avsluttet for om lag et halvt år siden, mener Bjørnstad det sender svært uheldige signaler at landets næringsminister har vært med på å støtte organisasjonen med flere hundre tusen kroner.

- De framstår litt som nyttige idioter for en ekstrem organisasjon. Det sender signaler om at næringsministeren i sin tidligere rolle syntes den type virksomhet som Extinction Rebellion driver med er greit, og at det skal bli støttet, sier Frp-profilen.

OPPGITT: Sivert Bjørnstad (Frp). Foto: Håkon Mosvold Larsen / NTB
OPPGITT: Sivert Bjørnstad (Frp). Foto: Håkon Mosvold Larsen / NTB Vis mer

Listhaug: Er det mulig?

Også Bjørnstads sjef, Frp-leder Sylvi Listhaug kaster seg på kritikken av den omstridte pengestøtten. På Facebook har hun delt Dagbladets første artikkel om saken. I posten, som starter med utbruddet «Er det mulig?» skriver hun:

«Dette er en organisasjon som har null respekt for demokratiet, vil fjerne alle klimagassutslipp innen 2025 og de skyr ikke noen midler for å få oppmerksomhet.»

Betviler firmaets forklaring

Strategi- og bærekraftssjef Øyvind Bjørnstad i Vestre forklarte onsdag at firmaet avsluttet samarbeidet fordi de ikke kunne støtte at klimaaktivistene hadde gått til aksjon mot svenske flyplasser og blokkert rullebaner. De mener det setter helse og liv i fare.

Frp's næringspolitiske talsperson trekker fram at Extinction Rebellion hadde gjennomført flere omdiskuterte aksjoner før Vestre inngikk samarbeidet, blant annet mot Næringsdepartementet. Han har liten tro på forklaringen fra selskapet.

- Det virker som hensikten er at han skulle distansere seg fra organisasjonen i sitt politiske virke. Men det er klart at dette henger uansett ved ham og selskapet hans. Men det er veldig bra at han avslutter samarbeidet. Det skulle bare mangle, sier Sivert Bjørnstad.

Vestre AS viser til sin tidligere begrunnelse for hvorfor de avsluttet samarbeidet.

- Ledelsen i Vestre besluttet å avslutte samarbeidet som et resultat av aksjonene på Bromma, Arlanda og Malmö flyplasser, sier strategi- og bærekraftssjef Øyvind Bjørnstad i Vestre.

Ikke riktig måte

Næringsministeren selv uttrykker ikke lenger støtte til Extinction Rebellion.

- Jeg er også brennende opptatt av klimasaken, men å lamme landets nasjonalforsamling er absolutt ikke riktig måte å gå fram på, sa Jan Christian Vestre til Dagbladet onsdag.

Han kommenterte ikke selv om oppsigelsen av samarbeidet hadde en sammenheng med at han gikk inn i regjering, og henviste til firmaets talsperson.

Slår tilbake

Extinction Rebellion (XR) svarer at de respekterer demokratiet og slår tilbake mot Sylvi Listhaug.

- Det som er skremmende og uten respekt for demokratiet, er at en partileder og stortingspolitiker kaller fredelige ungdommer for pøbler og forsøker å påvirke politiet i en konkret sak, sier Christian Hansson, talsperson for Extinction Rebellion.

XR-aktivistene er ikke enige i karakteristikkene av at demonstrasjonene deres har involvert fare for liv og helse. De påpeker at flyplassaksjonen skjedde i en annen organisasjon, hos XR i Sverige.

- Høyre og Frp har som fast talepunkt at vi er udemokratiske. Dette har vi gjentatte ganger tilbakevist. Extinction Rebellion vil ha mer demokrati, ikke mindre, sier Hansson i XR.

Stortingspresident Masud Gharahkhani (Ap) politianmeldte Extinction Rebellion etter at gruppa limte seg fast til benker i stortingssalen. Stortingspresidenten sier det ikke er naturlig at han kommenterer saken.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer