Sponset politianmeldte demonstranter: - Absurd

Familieselskapet til næringsminister Jan Christian Vestre (Ap) ga 300 000 kroner til Extinction Rebellion, som nå er politianmeldt av Stortinget. Det vekker reaksjoner.

SPONSET AV NÆRINGSMINISTERENS FIRMA: Klimademonstrantene som limte seg fast i Stortinget har økonomiske koblinger til næringsministerens familiefirma. Foto: Heiko Junge / NTB
SPONSET AV NÆRINGSMINISTERENS FIRMA: Klimademonstrantene som limte seg fast i Stortinget har økonomiske koblinger til næringsministerens familiefirma. Foto: Heiko Junge / NTB Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert

- At Arbeiderpartiets næringsminister har vært med på å finansiere aktivistene som i forrige uke avbrøt Stortingets møter, er smått absurd, sier Høyre-politiker Linda Hofstad Helleland.

Dagbladet omtalte onsdag at familiebedriften til næringsminister Jan Christian Vestre (Ap) i fjor ga et beløp på 300.000 kroner til klimaaktivistene i Extinction Rebellion.

Klimaaktivistene forstyrret i forrige uke Stortingets møte ved å lime seg fast på galleriet og ble politianmeldt av Stortinget selv.

Uten respekt

I en rapport fra 2020 erklærte Jan Christian Vestre, som da var sjef, at firmaet gir pengestøtte til Extinction Rebellion i et tre års engasjement.

Vestre-firmaets utbetaling er det høyeste driftstilskuddet Extinction Rebellion (XR) har fått, opplyser aktivistene.

Næringsministeren har ikke lenger aktive roller, men eier fortsatt det meste av selskapet. I oktober 2021 ble han utnevnt til statsråd. Samme måned valgte firmaet Vestre å avslutte samarbeidet med XR.

Høyres Helleland mener Extinction Rebellion ikke er en miljøorganisasjon eller en relevant stemme, men ytterliggående aktivister uten respekt for demokratiet. Hun peker på at de blant annet tok seg inn i en kirke i røde kapper bærende på døde dyr.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer