Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Spor av bombegift - vurderer fiskeforbud på Sveriges veskyst

Fra krigsskip senket på 200 meters dyp - for over 70 år siden.

GIFT FRA ANDRE VERDENSKRIG: En småbåt på vei til  Heidenstamfyren på Måseskär utenform  Kärringön, Orust. Illustrasjonsfoto: Foto Joakim Roos NTB Scanpix.
GIFT FRA ANDRE VERDENSKRIG: En småbåt på vei til  Heidenstamfyren på Måseskär utenform  Kärringön, Orust. Illustrasjonsfoto: Foto Joakim Roos NTB Scanpix. Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Det er funnet rester av kjemiske stridsmidler i fisk og skalldyr utenfor vestkysten av Sverige, og myndighetene vurderer nå å innføre fiskefôrbud i området.

- Det er rett nok snakk om svært lave nivåer, men dette er stoffer som selvsagt ikke skal finnes i fisk og skalldyr, sier Christer Larsson ved Havs- och vattenmyndigheten i Sverige.

De kjemiske stridsmidlene har trolig lekket ut fra bomber som var om bord i et 20-talls krigsfartøy som ble senket på 200 meters dyp utenfor Orust rett etter andre verdenskrig.

Tidligere undersøkelser har vist forhøyede forekomster av arsenikk i bunnsegmentet rundt vrakene, noe som kan tyde på at det fins sennepsgass i området.

Orust utenfor Göteborg er en av Sveriges største øyer, og et yndet fritids- og fiskeområde for svensker og nordmenn.

Sennepsgass

- Vi hadde visse forventinger til å finne spor av sennepsgass, men i stedet fant vi to andre stoffer, Clark 1 og Clark 2, som også inngår i kjemiske stridsmidler. Det hadde vi ikke trodd, sier Larsson.

- Nivåene er ikke farlige, men slike stoffer skal ikke finnes i maten. At bombene ruster i stykker er en pågående prosess, og de kommer trolig til å lekke ut mer og mer, sier han.

- Det er alvorlig at vi finner kjemiske stridsmidler i fisk og skalldyr i et område der det pågår intensivt yrkes- og fritidsfiske. Vi ønsker å innføre fiskefôrbud i området og undersøker akkurat nå hvilke juridiske muligheter som fins for å gjennomføre dette, sier Larsson.

(NTB-TT).

Utforsk andre nettsteder fra Aller Media
Kode24 - nettavis om utvikling og koding Elbil24.no -  nyheter om elbil KK.no - Mote, interiør, og tips Sol.no - De viktigste nyheter fra nettsider i Norge Vi.no - Quiz, kryssord og nyttig informasjon Dinside.no - teknologi, økonomi og tester Se og Hør - Kjendis og underholdning Lommelegen.no - helse, symptomer og behandling