Spor av radioaktivitet hos avhoppervenn

Funnet spor av radioaktivitet på den russiske mangemillionæren Boris Berezovskijs kontor.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Britiske etterforskere har funnet spor av radioaktivitet på den russiske mangemillionæren Boris Berezovskijs kontor.

Spor av radioaktivitet ble mandag funnet på flere nye steder i forbindelse med etterforskningen av den tidligere russiske etterretningsagenten Aleksandr Litvinenkos død.

Det opplyste den britiske innenriksministeren John Reid i Parlamentet mandag.

Reid understreket at det ikke var noen grunn til offentlig uro over funnene.

Litvinenko døde forrige uke. Store mengder av det svært radioaktive stoffet polonium-210 ble funnet i kroppen hans.Sperret av
Politiet sperret av Berezovskijs kontor mens etterforskningen pågikk. Politiet bruker mobiltelefonutskrifter og opptak fra overvåkingskameraer for å prøve å finne avdøde Litvinenkos nøyaktige rute den dagen han ble forgiftet.

Litvinenko klarte å opplyse politiet om de fleste stedene han var på og om de fleste personene han møtte dagen han ble forgiftet, skriver The Times. Det kan virke som om han etterlot seg spor av polonium nesten alle stedene han besøkte, ifølge avisa.

I en erklæring skrevet før han døde, beskyldte Litvinenko Russlands president Vladimir Putin for drap, en anklage som Kreml på det sterkeste avviser.

Anklager Berezovskij
Boris Berezovskij var en venn av Litvinenko. Men den regjeringsvennlige russiske avisa Rossijskaja Gazeta hevdet i helga at forgiftningen kan ha blitt organisert av Berezovskij for å skape mistanke mot Russland.

- Det er Berezovskijs stil å kvitte seg med et overflødig tidligere bekjentskap som kjente til farlige hemmeligheter om oligarken, skrev avisen.

Tre mennesker ble mandag sendt til testing på en spesialklinikk fordi de kunne ha blitt utsatt for stråling etter drapet på Litvinenko, opplyser en talskvinne for det britiske helsetilsynet.

De tre blir sjekket av rent forebyggende årsaker, opplyser hun, uten å si noe om symptomene.


(NTB)

FLERE SYEDER: Litvinenko var flere steder i London den dagen han ble smittet. Her er politiet ved huset hans. Spor etter det radioaktive stoffet er også funnet hos millionærvennen Berezovskij.