Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Spør Dalai Lama

Møt mannen som vil løse terrorkrigen med indre fred. Send dine spørsmål!

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Dalai Lama kommer til Norge i forbindelse med Nobelprisens 100 års-jubileum, og som eneste norske avis får Dagbladet et eksklusivt intervju med den tibetanske eksillederen. Du møter ham på Dagbladet.no torsdag ettermiddag. Lengre ned på siden kan du sende inn dine spørsmål til Dalai Lama.

- På grunn av det som skjer i verden nå, ønsker han å snakke med det norske folk om indre fred. Budskapet hans er at freden må begynne inni hvert enkelt menneske. Deretter kan vi bygge oss fred sammen, sier Chungdak Dawa Koren (51).

Norges-venn

Hun har ansvaret for Dalai Lamas Norges-besøk og var for inntil en måned siden den tibetanske lederens Europa- og FN-representant i Geneve. Dawa Koren flyktet i likhet med Dalai Lama til India da kineserne okkuperte Tibet i 1959. For over 30 år siden kom hun til Norge, og hun er i dag norsk statsborger.

- Norge har betydd mye for Tibets frihetskamp. Dere hjalp oss på 60-tallet, og fredsprisen til Dalai Lama i 1989 åpnet mange dører for oss, forteller hun.

Norge var et av de første vestlige landene Dalai Lama besøkte da han var her i 1974. Siden slutten av 80-tallet, har han vært på Norges-besøk mange ganger, og denne gangen har han satt av nesten en hel uke. Tirsdag kommer han til Tromsø for å bli utnevnt til æresdoktor, og søndag drar han hjem til den nordindiske byen Dharamsala hvor mange eksil-tibetanerne holder til.

Forteller nordmenn om indre fred

- Hva har han sagt om Norge tidligere?

- Han synes Norge er et fredens land som spiller en viktig rolle i globalt fredsarbeid, sier Dawa Koren.

- Og den indre freden, har vi den?

- Det har han ikke sagt så mye om.

<> Mer om Dalai Lama <>
  • Kronikk:

40 år i eksil
  • Den norske

Tibet-komite

Klokka 15 torsdag skal han holde foredrag på Chateau Neuf over temaet «The Art of Inner Peace». Etter at han har sagt sitt, åpnes det for spørsmål fra publikum.

- En av grunnene til at Dalai Lama er blitt så populær, er at han er et enkelt menneske som snakker ærlig og rett til grasrota. Han foreleser ikke, men snakker utfra kontakten han oppnår med publikum. Derfor synes vi det var viktig å få til dette foredraget på Chateau Neuf hvor alle kan delta. Det er bare å kjøpe billett på Posten, sier Dawa Koren.

Vil forbedre verden

<> Møt Dalai Lama <> Torsdag ettermiddag møter Dagbladet.no Dalai Lama på hans hotell i Oslo. Vi vil stille ham flere av spørsmålene som leserne har sendt inn. Den halvtimes lange seansen blir filmet, og deler av videoen kan du se på nettet samme ettermiddag. Samtidig kan du lese noen utdrag av intervjuet.

Fredag kan du lese hele intervjuet i Dagbladet og på Dagbladet.no, og vi legger ut hele videoen på nettsidene våre.

I boka «Tanker for et nytt årtusen» ber Dalai Lama folk om å tillegge seg en etisk holdning som ikke baserer seg på religiøse, men universelle prinsipper. Det er en lærebok i hvordan man kan utvikle en praktisk fredskultur. Han spør om vår moderne sivilisasjon gjør menneskene lykkelige.

Tibetanernes åndelige leder synes folk i Vesten setter økonomisk vekst og materiell velstand foran alt annet - også mennesker. Å leve i en komplisert virkelighet fører til meningsløshet. Å tenke på seg og sitt fører kun til tomhet og forsømmelse av den indre fred, og han konkluderer med at veien til en ny og bedre verden går gjennom empati, kollektiv moral og personlig ansvar.

Høres dette klokt ut? Lurer du på hva du kan gjøre for å forbedre verden? Eller vil du benytte anledningen til å spørre om noe helt annet? Send inn dine spørsmål nå!

MØTTE SAMENE: I 1996 besøkte Dalai Lama Kautokeino. Ordføreren ga ham ei samedukke.
<B>POPULÆR MANN: Gjennom årene har Dalai Lama møtt utallige kjendiser. Her står han med filmskaperen Martin Scorsese og skuespilleren Richard Gere som han har et nært forhold til.
Hele Norges coronakart