Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

- Spør danskene: nordmenn er de mest isolerte og fremmed- fiendtlige av alle skandinaver

Britisk forfatter går hardt ut mot «lykkelige» Norge. - Det er en urovekkende islamofobisk subkultur i Norge.

 KRITISK: : Den britiske journalisten Michael Booth er kritisk til hvordan de nordiske landene blir dekket i utenlandsk media.
KRITISK: : Den britiske journalisten Michael Booth er kritisk til hvordan de nordiske landene blir dekket i utenlandsk media. Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): - De siste åra har verden vært trollbundet av de nordiske landene. Vi har en umettelig appetitt for positive nyheter fra Norden, og det er et økt behov for å reise til «paradis i nord», hevder den anerkjente frilansjournalisten Michael Booth i en nylig utgitt artikkel i den britiske avisa The Guardian.

«De mørke landene: den dystre sannheten bak «Skandinavias mirakel», er artikkeltittelen, som tar utgangspunkt i hans nye bok «The Almost Nearly Perfect People - The Truth About the Nordic Miracle».

Booth, som selv har dansk kone, mener landene i Skandinavia får for mye skryt.

Lykkeligst i verden Norge, Sverige, Finland, Island og Danmark har de siste åra skåret høyt i rapporter og forskning som angivelig skal vise livskvalitet. Senest i 2012 viste OECD-rapporten Better Life Index, at Norge har verdens lykkeligste innbyggere.

I fjor tok Norge andreplassen i en annen undersøkelse ved prestisjeuniversitetet Columbia University, da kun passert av litt lykkeligere dansker, med Sverige på 5.plass, Finland på 7.plass og Island på 9.plass.

Nå ønsker Booth med sin nye bok og avlive det han mener er myter om oss og våre naboland.

- Jeg har selv bidratt til denne ukritiske presseomtalen om Skandinavia opp gjennom årene. Men nå sier jeg: «Nok! Nu er det nok!» Det er på tide å rette opp ubalansen, skriver Booth.

Samtlige av landene i Skandinavia får «så hatten passer» av journalisten.

Fremmedfiendtlige Her kan du lese et utdrag fra «statusrapporten» om Norge, forfattet av Booth:

«NORGE»
«(...)Det er en urovekkende islamofobisk subkultur i Norge. Spør danskene, og de ??vil fortelle deg at nordmenn er de mest isolerte og fremmedfiendtlige av alle skandinaver, og det er sant at siden det kom inn litt penger i 1970 har nordmenn blitt stadig mer Skrue-aktig. De hamstrer gull, og er redde for utenforstående.

Selv om det i 2013 var et rekordhøyt antall asylsøknader sendt til Norge, ble det innvilget asyl til mindre enn halvparten av dem (rundt 5000 mennesker), en tredjedel av antallet til Sverige (Sverige aksepterte 9000 fra Syria alene)(...).

Videre skriver han: (...)Nordmenn skryter av å bruke bare fornybare energikilder, samtidig som verdens største statlige investeringsfond selger fossilt brensel til resten av oss.

Han har også fått den norske sosialantropologen Thomas Hylland Eriksen i tale om sistnevnte tema.

- Vi har alltid vært vant til å tenke på oss selv som en del av løsningen, men med den oljen ble vi plutselig en del av problemet. Nå er folk flest egentlig i fornektelse, sier Eriksen, ifølge Booth.

Savner kritisk dekning Videre langer han ut mot Danmark og Sverige.

- Ta danskene for eksempel. De hevder å være de lykkeligste menneskene i verden, men hvorfor er det ingen omtale om det faktum at det bare er Island som konsumerer mer anti-depressiv? Og Sverige? En overskrift hevdet en gang at det er «det mest vellykkede samfunnet verden noen gang har sett». Hvorfor drømmer da ikke flere av oss om «et lite sted i Umeå»? spør forfatteren retorisk.

Men Booth skriver at han finner noe positivt med Danmark:

- Plus-siden? Ingen snakker om cricket.

Boka til Booth kommer ut 6. februar i Storbritannia.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!