GÅTEN JENIFER:  Brit Gulbjørnsrud i gravferdsetaten i Oslo kommune var på jobb på Vestre gravlund da den mystiske kvinnen ble gravlagt i en umerket grav etter år etter hun ble funnet skutt på et hotellrom. Før påske la hun ned blomster på graven til kvinnen som ingen har meldt savnet. - Jeg har aldri opplevd noe liknende i mine mange år i etaten, sier Gulbjørnrud.  FOTO: ØISTEIN NORUM MONSEN/DAGBLADET.
GÅTEN JENIFER: Brit Gulbjørnsrud i gravferdsetaten i Oslo kommune var på jobb på Vestre gravlund da den mystiske kvinnen ble gravlagt i en umerket grav etter år etter hun ble funnet skutt på et hotellrom. Før påske la hun ned blomster på graven til kvinnen som ingen har meldt savnet. - Jeg har aldri opplevd noe liknende i mine mange år i etaten, sier Gulbjørnrud. FOTO: ØISTEIN NORUM MONSEN/DAGBLADET.Vis mer

Spor etter mystisk kvinne KASTET I SØPLA

Politiet fant dødsoffer på Hotell Oslo Plaza minutter etter at pistolen gikk av. Ti år seinere var beslagene borte. 18 år etter vet fortsatt ingen hvem Jennifer er.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Ti år etter at en ukjent kvinne ble funnet skutt og død på et hotellrom i Oslo, ville Finn Abrahamsen sette i gang et nytt forsøk på å finne ut hvem den mystiske Plaza-kvinnen var.

Abrahamsen var fortsatt sjef for det som ble døpt om til voldsavsnittet i Oslo-politiet.

Og den raske utviklingen av DNA-teknologien ga mange flere muligheter for å finne matchende treff i internasjonale registre i 2005 enn da den mystiske kvinnen ble funnet i 1995.

- Vi skulle ta fram esken med smykker og andre bevisgjenstander som ble samlet og forseglet. Så kom det for dagen at esken med de mulige bevissporene var kastet.

- Da var det opp til hvert politidistrikt hvordan bevismateriale blir oppbevart, og slik råder vilkårligheten fortsatt, så vidt jeg vet, sier den pensjonerte politisjefen og nå privatetterforskeren Finn Abrahamsen til Dagbladet.

Her kan du lese mer om Plaza-kvinnen og de 13 andre uløste ID-sakene siden 1986. Det andre store mysteriet er «Teddybjørn-mannen» på Ustaoset, som norsk politiet ikke vet hvem er mer enn 20 år etter på tross av mange spor og stor tv- og mediaoppmerksomhet i flere land.
 
Hvilken identitet og historie som skjuler seg bak den unge kvinnen som ble funnet skutt på rom 2805 på Hotell Oslo Plaza pinseaften for snart 18 år siden, er fortsatt det største ID-mysteriet for norsk politi i moderne tid.

Pistol i handa Politihuset på Grønland ligger bare et par steinkast fra Nord-Europas høyeste hotell, og politiet var på plass minutter etter at en hotellansatt hørte et skudd inne fra rommet.

 ETTERLYSER SENTRALT BEVISLAGER:  Finn Abrahamsen, som har vært privatetterforsker siden han gikk av som leder for voldsavsnittet ved Oslo politidistrikt i 2007, etterlyser fortsatt sentrale retningslinjer og et sentralt lager for bevis i saker som kan bli tatt opp igjen. FOTO: NINA HANSEN/DAGBLADET.
ETTERLYSER SENTRALT BEVISLAGER: Finn Abrahamsen, som har vært privatetterforsker siden han gikk av som leder for voldsavsnittet ved Oslo politidistrikt i 2007, etterlyser fortsatt sentrale retningslinjer og et sentralt lager for bevis i saker som kan bli tatt opp igjen. FOTO: NINA HANSEN/DAGBLADET. Vis mer

En kvinne lå død med en 9 mm Browning-pistol i handa. Pistolen var produsert i Belgia, uten registrert eier.

Politiet fant ikke pass eller andre ID-papirer på rommet, og de aller fleste andre tegn på identitet var fjernet. En koffert med 25 skarpe Winchester-skudd hadde ingen navnelapp.

Og alle merkelappene på klærne hennes, med ett eneste unntak, var fjernet.

En genser av merket René Lazard var solgt i Tyskland. Det har ikke vært nok til å løse gåten.

Falsk Jennifer Det var ingen kvinne i Belgia som het Jennifer Fergate, slik hun bestilte og skrev seg inn på hotellet. Telefonnummeret var oppdiktet. Det var også gateadressen i byen Verlain utenfor Brussel.

Hun var 159 centimeter høy og veide 67 kilo. Politiet og medisinere anslår alderen til mellom 20 og 35 år.

Selv skrev hun 22 ved innsjekking, men på det skjemaet var det meste oppdiktet.

 INGEN LØSNING 18 ÅR ETTER:  Hvem kan løse gåten på Oslo Plaza? Spørsmålet ble stilt i et av Dagbladets mange oppslag om den mystiske kvinnen som ble funnet skutt og død på rom 2805 like før klokka 20 pinseaften - 3. juni 1995. Svaret har ennå ikke kommet.  Faksimile: Dagbladet.
INGEN LØSNING 18 ÅR ETTER: Hvem kan løse gåten på Oslo Plaza? Spørsmålet ble stilt i et av Dagbladets mange oppslag om den mystiske kvinnen som ble funnet skutt og død på rom 2805 like før klokka 20 pinseaften - 3. juni 1995. Svaret har ennå ikke kommet. Faksimile: Dagbladet. Vis mer

Hun ble ikke avkrevd sjekk av pass eller kredittkort i hotellresepsjonen, angivelig frodi hun skulel betale kontant

En gullring, en ørering og en Citizen-klokke kunne ha frambrakt nye spor, men de var kastet før ti år var gått.

Politiet konkluderte med at det dreide seg om et selvmord. Det var ikke tegn til at noen hadde gått ut av rommet etter skuddet og før politiet kom.

Spor i søpla Men det er fortsatt et mysterium hvem Plaza-kvinnen er. Og mulighetene for å finne bedre spor med ny teknologi på gjenstandene fra hotellrommet, forsvant med søpla.

- En ting er at noen uten fullmakt ga klarsignal til å rydde unna disse gjenstandene. Men det setter fingeren på vilkårligheten som kan råde. Ofte dreier det seg om praktiske beslutninger for å skaffe kontorplass, sier Finn Abrahamsen.

Og han drar fram to andre eksempler fra sin tid i politiet på hvorfor det burde ha vært opprettet et sentralt lager for hele landet med beslag i alle saker der alle spørsmål ikke er besvart.

Sykkel ble kastet - Ett år før drapet på Dagmar Strand i Thereses gate ble foreldet i 2006, skulle vi gå gjennom alt materialet på nytt, blant annet et forseglet slepetau. Det var kastet. Og en sykkel som var sentral i forbindelse med krav om gjenopptakelse av Fredrik Fasting Torgersen-saken og drapet i Skippergata i 1957, ble kastet etter 18 år, sier Finn Abrahamsen.

Han mener Oslo-politiet fikk helt urettmessig kritikk i den saken for å ha «manipulert bort» bevis.

- Sykkelen sto på kontoret i alle år til en tjenestemann som jobbet med saken. Da han ble pensjonist og en ny mann skulle inn, måtte kontoret ryddes. Det lå ingen dypere tanker bak enn å rydde opp, og det var ikke noe sted å lagre sykkelen, da heller, påpeker den tidligere politisjefen.

 TEDDYBJØRN-MANNEN:  Gjenstandene i ryggsekken til den mystiske mannen som ble funnet død ved Ustaoset, er fortsatt på kontoret til lensmann Torstein Seim i Hol kommune mer enn 20 år etter. Foto: Ole Johs. Brye.
TEDDYBJØRN-MANNEN: Gjenstandene i ryggsekken til den mystiske mannen som ble funnet død ved Ustaoset, er fortsatt på kontoret til lensmann Torstein Seim i Hol kommune mer enn 20 år etter. Foto: Ole Johs. Brye. Vis mer