Spor fra London-drap peker mot Nigeria

Drapsmenn voktes på sykehus.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Spor fra knivdrapet på en britisk soldat i London peker mot Nigeria. De to drapsmennene holdes under væpnet bevoktning på et sykehus i London.

Nyhetsbyrået Reuters får på to ulike hold bekreftet at etterforskere gransker en mulig sammenheng mellom drapet og nigerianske islamister. Ifølge avisen The Guardian har de to gjerningsmennene nigeriansk bakgrunn.

Den ene av de to skal være født i Nigeria, den andre i Storbritannia, skrev avisen torsdag. Politiet hadde inntil tidlig torsdag ettermiddag formiddag ikke gått ut med opplysninger om hvem drapsmennene er.

Men ifølge britiske medier forsøker etterforskerne å finne ut om de tilhører terrorgrupper som al-Qaida eller om de er «ensomme ulver».

Onsdagens angrep skjedde i bydelen Woolwich, vel en mil øst for Londons sentrum.

COBRA-møte Statsminister David Cameron kalte torsdag sammen til møte i regjeringens krisekomité, kalt COBRA, for å drøfte drapet.

Et videoopptak gjort bare minutter etter at soldaten ble stukket ned på åpen gate i Woolwich, viser en mann som vifter med en kniv han holder i den ene av de blodige hendene sine. - Vi sverger ved den allmektige Allah at vi aldri vil slutte å slåss mot dere, roper han.

- Den eneste grunnen til at vi har gjort dette, er at muslimer dør hver eneste dag, sier mannen som er i 20- eller 30-årene og snakker med aksent fra Sør-London.

- Denne soldaten ble drept etter prinsippet øye for øye, tann for tann, tilføyer han.

Grep inn Han og den andre angriperen ble skutt og skadd av politiet som kom for å arrestere dem. Før arrestasjonen grep en kvinne resolutt inn og konfronterte mennene, fordi hun mente «det er bedre om jeg blir drept enn at et barn mister livet».

Ingrid Loyau-Kennet sier til London-avisen Daily Telegraph at den ene av mennene sa han «ville starte krig i London i kveld».

- Han var ikke full, han hadde ikke tatt stoff, forteller den 48 år gamle tobarnsmoren og speiderlederen.

- Jeg forsøkte å få ham til å snakke om hva han følte. Han svarte noe om alle bombene som blir sluppet, om alle kvinnene og barna som blir drept, sier Loyau-Kennet, som torsdag ble hyllet som en heltinne.

Advarer muslimer Natt til torsdag demonstrerte rundt 100 rasende tilhengere av den høyreradikale gruppen English Defence League mot drapet i Woolwich. En muslimsk leder advarer mot å la folk på ytre høyre fløy utnytte forbrytelsen.

Muslimene må raskt vise sin avsky for drapet, slik at de ikke blir overdøvet av stemmer fra det ytterste høyre, sier Julie Siddiqi, som er talskvinne for trossamfunnet Islamic Society of Britain til den britiske rikskringkastingen BBC.

Siddiqi beskriver drapet som noe av det verste hun har opplevd de siste årene. Hun frykter at politikere som Nick Griffin, medlem av Europaparlamentet og leder for det høyreradikale partiet British National Party, skal forsøke å utnytte saken.

(NTB)

SAUMFARER ÅSTEDET: Krimteknikere jobber i dag på åstedet i Woolwich sørøst i London. Foto: EPA / NTB scanpix
SAUMFARER ÅSTEDET: Krimteknikere jobber i dag på åstedet i Woolwich sørøst i London. Foto: EPA / NTB scanpix Vis mer