Spør Hallgeir

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Restskatt

Jeg tror jeg kommer til å få en solid smell på skatten. Bør jeg betale inn restskatten allerede nå eller kan jeg vente? Jeg vil unngå strafferenta.

Torill Svar: Du slipper strafferente på restskatten hvis du betaler inn før 30. april. Det betyr at du kan vente til selvangivelsen kommer i begynnelsen av april før du gjør opp gjelda. Hvis ikke, må du betale i to omganger: 20. august og 24. september. Da må du i tillegg betale strafferente på 2,8 prosent. Det tilsvarer en effektiv årsrente, justert for skatt, på hele 10,8 prosent!

Låne av foreldre

Jeg lurer på hvordan det er å låne penger av sine foreldre til kjøp av bolig. Er det noen regler her for hvor mye man må tilbakebetale?

Espen Svar: Du må huske på å føre opp lån og renteutgifter i selvangivelsen. Hvis ikke, går du glipp av 28 prosent rentefradrag og risikerer formuesskatt. Samtidig må dine foreldre føre opp renteinntekter og lånet i sin selvangivelse.

Slipper du å betale tilbake lånet, vil beløpet behandles som gave og kunne føre til arveavgift. Er lånet rentefritt eller med svært lav rente, vil det også kunne bli beregnet arveavgift av rentefordelen. Den blir da beregnet ut fra differansen mellom din rente og den såkalte normrenta, som for tida er 3,25 prosent. Ved beregningen skal man også ta hensyn til den skattebesparelsen du ville fått dersom du hadde betalt 3,25 prosent rente. I praksis vil det rett og slett si at du reduserer rentefordelen med 28 prosent. Nye regler gjør at normrenta kan endres annenhver måned. Det gjør det håpløst komplisert for alle lovlydige som må beregne rentefordelen.

Treg bank

Banken min drøyer i halvannen måned før den setter ned boligrenta mi etter Gjedrems kutt. Kan de virkelig somle så lenge?

Ågot Svar: Ja, dessverre. Når boligrenta heves, må bankene ifølge finansavtaleloven varsle kundene seks uker på forhånd. Når boligrenta derimot kuttes, er det opp til hver enkelt bank når den senker renta. De verste bankene bruker opptil åtte uker på å gi kuttet videre til kundene. Men nye kunder får som regel umiddelbart glede av rentekuttet