Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Spør om æresdrap!

Hvorfor dreper en far datteren sin fordi hun er forelsket? Hva kan vi gjøre for å hjelpe ungdom i faresonen, og hvor kan de få hjelp?

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Drapet på Fadime opprører oss. For de fleste etniske nordmenn er det uforståelig at en far kan drepe et barn fordi barnet har forelsket seg i «feil» person

Men for noen unge nordmenn med en annen etnisk bakgrunn, er ikke drapet så overraskende. Flere av dem blir eller har blitt presset til å gifte seg med en mann eller kvinne de ikke kjenner. Noen jenter lever nærmest i fangenskap hjemme i familien og har strenge regler for hvem de har lov til å snakke med og hvem de kan omgås. Andre har blitt banket opp og truet på livet av fedre, brødre og av og til mødre fordi de ikke vil adlyde.

Noen er så redde for foreldrene at de har brutt med søsken, slekt, venner, skolekamerater og alle de kjenner. I stedet lever de i skjul et annet sted i Norge. Senest på onsdag ble et ungt par sendt i sikkerhet ut av Oslo etter at flukten hadde vært planlagt i lang tid. Hvis paret ikke kom seg unna familien sin, hadde de med stor sannsynlighet blitt drept. <>Selvhjelp for Innvandrere og Flyktninger

Paret fikk hjelp til flukten av Gerd Fleischer ved .

- Jeg er sjokkert over graden av tvang, trusler og vold som blir brukt, sier Fleischer.

Selv tror hun at 23 av de unge som kontaktet senteret i fjor, lett kunne ha blitt et tall i statistikken over æresdrap.

Hvorfor skjer æresdrap? Finnes det miljøer i Norge som støtter æresdrap? Hvor skal unge mennesker henvende seg for å få hjelp når de føler seg truet?

Les svarene!

KAN HJELPE:</B> Gerd Fleischer i nettmøte i dag.
Hele Norges coronakart