Spør om bistand

I dag svarte Norad-direktør Tove Strand på lesernes spørsmål om norsk bistand.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Onsdag 16. oktober arrangerer Norad en internasjonal fattigdomskonferanse i Oslo. Der skal FNs tusenårsmål debatteres.

FNs medlemsland ble enige om blant annet å utrydde ekstrem fattigdom og sult blant sine medlemsland innen 2015, men foreløpig virker målene mer enn uoppnåelige.

- Det er et godt stykke igjen til vi når målene, men vi er optimistiske. I Asia ser vi at det nærmer seg, mens det kommer til å kreves en årlig økonomisk vekst om vi skal klare det i Afrika, sier Tove Strand til Dagbladet.no.

Strand mener det er naturlig at det tar tid å få resultater med bistanden. Kulturforskjeller og tildels dårlig utbygd infrastruktur gjør at mange land sliter med å få reformprogrammene skikkelig i gang.

Men hvor mange er egentlig klar over målene Norad og FN har satt seg for bistand?

- I Norge er det positivitet knyttet til bistand, men kunnskapsnivået hos nordmenn henger litt etter. Dette ser vi ikke på som problematisk, men utfordrende, sier Strand.

NORAD arrangerer regionale konferanser, og gjennom bladet Bistandsnytt når de ut til 11 000 abonnenter med informasjon om hvordan det går med de norske bistandsprosjektene. Likevel synes Strand det er vanskelig å nå gjennom med solskinnshistoriene.

- Forståelig nok skriver avisene om dramatikken, sulten, og aidsen. Men det er framskritt også. Flere barn får tilbud om utdanning, og flere kvinner kommer i jobb. I Uganda har de nesten fått kontroll over aidsepidemien. Det er vanskelig å få formidlet det positive, sier Strand.

SVARER DEG: Tove Strand svarer på dine spørsmål om bistand på tirsdag.