Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Spør om Søreide kan ha tillit til sitt eget departement

Kontrollkomiteens flertall om forsvarsminister Ine Eriksen Søreides problemer med å få ut informasjon.

HØRING: 
Forsvarsminister Ine Eriksen Søreide (H) har forklart seg for kontrollkomiteen to ganger. Her snakker hun med komitemedlem og saksordfører Helge Thorheim (Frp). Foto: Christian Roth Christensen/Dagbladet
HØRING: Forsvarsminister Ine Eriksen Søreide (H) har forklart seg for kontrollkomiteen to ganger. Her snakker hun med komitemedlem og saksordfører Helge Thorheim (Frp). Foto: Christian Roth Christensen/Dagbladet Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Kontrollkomiteen leverte i går sin knallharde innstilling til Stortinget om salg av brukt forsvars-materiell. Det gikk hardest ut over forsvarssjef Haakon Bruun-Hanssen. Uten at det er formulert direkte går det fram av innstillingen at flertallet i komiteen ikke har tillit til landets øverste militære leder.

Men medlemmene av kontrollkomiteen stiller også spørsmål ved om forsvarsminister Ine Eriksen Søreide (H) kan ha tillit til byråkratiet i hennes eget departement.

«Når også forsvarsministeren sier at hun har problemer med å få ut informasjon (...), må flertallet stille spørsmål om hun kan ha tillit til sitt departement», skriver komitéen i en merknad alle medlemmer unntatt Per Olaf Lundteigen stiller seg bak.

Bakgrunnen for spørsmålet er at Søreide i den første høringen sa dette:

«Den største utfordringen for meg i saken har vært at det gjennom hele prosessen har vært vanskelig å få framskaffet fullstendig informasjon og dokumentasjon og å få bekreftet eller avkreftet dokumentasjon og informasjon».

- Jeg går ut fra at hun går til sitt eget byråkrati hvis hun vil ha svar på noe, men når de ikke klarer å produsere det hun ber om så er dette et naturlig spørsmål å stille, sier Gunvor Eldegard (Ap).

Snarveier Hans Fredrik Grøvan (KrF) viser til at det er begått alvorlige regelbrudd og at så alvorlige feil bør få statsråden til å vurdere sin tillit til de hun har under seg i systemet.

- Vedtatte retningslinjer er satt til side, og det er tatt snarveier for å kvitte seg med materiell uten å kontrollere kjøper.
Når da forsvarssjefen på høring ikke synes å ta disse påviste regelbrudd med det alvor som saken fortjener, påhviler det statsråden et spesielt stort ansvar for å sørge for at hun har en forsvarsledelse hun kan ha tillit til.

Han inkluderer da ledelsen i forsvarsdepartementet:

- Selv om Stortinget ikke skal drive personalpolitikk, vil det etter min mening være oppsiktsvekkende om ikke de holdninger som forsvarsledelsen har gitt uttrykk for overfor de påviste regelbrudd får konsekvenser for forsvarsledelsen, sier han.

Hyllet Den øverste byråkraten i Forsvarsdepartmentet er departementsråd Erik Lund-Isaksen. Han ønsker ikke å kommentere saken og viser til Søreides kommentar. Hun sier:

- Jeg har tillit til at Forsvaret og forsvarssjefen tar ansvar for oppfølging av tiltakene Forsvarsdepartementet og forsvarssjefen har implementert. Samtidig gjør Forsvarsdepartementet løpende vurderinger av om det er behov for ytterligere endringer.

KONTROLLØRER: Stortingets kontrollkomité avga i går sin innstilling etter at de i ett og et halvt år har gransket salg og eksport av brukt militært utstyr.  Foto: Arne Hoem
KONTROLLØRER: Stortingets kontrollkomité avga i går sin innstilling etter at de i ett og et halvt år har gransket salg og eksport av brukt militært utstyr. Foto: Arne Hoem Vis mer

Dagbladet har tidligere avslørt hvordan topper i departementet hyllet de to som hadde ansvaret for å gjennomføre Forsvarets salg av marinefartøy. «Sånne folk trenger Forsvaret», skrev ekspedisjonssjef Fridthjof Søgaard i en epost da salget av de seks MTB-ene hadde gått i boks. Den ene av de to er nå siktet for grov korrupsjon i forbindelse med salgene.

Sparken Den knallharde kritikken av forsvarssjefen som komiteen i går kom med, går på at han ikke har tatt saken på alvor.

«Flertallet kan ikke se at forsvarssjefen har vært tilstrekkelig var for statsrådens og Stortingets ønske om et forsvar som tar innover seg alvoret i at regelverk ikke følges, som har kontroll på hva som skjer i alle ledd og som tar ansvar når feil skjer», skriver komiteens flertall i innstillingen.

Og så fortsetter de med en oppsiktsvekkende presisering.

Flertallet «vil på det sterkeste understreke viktigheten i at vi har et forsvar som er underlagt demokratisk kontroll».

- Tydeligere enn dette kan det ikke sies at statsråden skal sparke forsvarssjefen, sier Per Olaf Lundteigen, som selv ikke er med på kritikken mot Bruun-Hanssen.

Marinefartøy, beltevogner og jagerfly Dagbladet har avslørt at 12 norske marinefartøy har havnet hos private paramilitære styrker i Nigeria og Kamerun. Dagbladet har også avslørt at 30 beltevogner av typen BV206 i 2006 og 2007 ble eksportert til Sudan. Flere enn femti militære lastebiler er eksportert fra Norge til Eritrea i strid med FNs embargo, noe som førte til at selgerne ble ilagt en millionbot.

I tillegg solgte Forsvaret to F-5 jagerfly til et privat selskap i Texas. Omstendighetene rundt dette salget var så mistenkelig at forsvarsminister Ine Eriksen Søreide (H) oversendte en intern rapport om salget til Økokrim.

Kontrollkomiteen har holdt to høringer om saken og tre forsvarssjefer, fire forsvarsministre og tre utenriksministre har forklart seg for komiteen.

FORSVARSTOPP: Departementsråd Erik Lund-Isaksen er den aller mektigste byråkraten i Forsvarsdepartementet.       Foto: Morten Holm / SCANPIX .
FORSVARSTOPP: Departementsråd Erik Lund-Isaksen er den aller mektigste byråkraten i Forsvarsdepartementet. Foto: Morten Holm / SCANPIX . Vis mer
Hele Norges coronakart