Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Spør seksåringer om de har stor rumpe

Forsker og mor reagerer på forskningsprosjekt.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

|||En undersøkelse i Trondheim som blant annet skal kartlegge barns sosiale kompetanse, spør seksåringer om hvordan de opplever egen mage og rumpe - og om deres rumpe er stor. Nå reagerer forsker og mor.


- Et seks år gammelt barn blir konfrontert med problemstillinger vi som foreldre aldri har ønsket å introdusere. Når voksne snakker om store rumper og mager, kan det sette i gang noe hos barna. Og hva med de barna som har en stor mage, og som kanskje har fått ting slengt etter seg i skolegården, hvordan opplever de et slikt spørsmål fra voksen, sier Oddveig Storstad til Adresseavisen.

Hun er selv forsker, og forelder, og har så langt deltatt i undersøkelsen «Tidlig trygg i Trondheim». Den gjennomføres i et samarbeid mellom kommunen og NTNU samfunnsforskning/Psykologisk institutt og har til hensikt å kartlegge barnas sosiale kompetanse og mentale helse, og identifisere problemene på et tidlig tidspunkt.


Seksualliv

Nå har Storstad trukket seg fra undersøkelsen etter at hun selv fikk spørsmål om sitt eget seksualliv, om hun krangler med mannen «og en rekke andre private og intime ting».

- Mens jeg brukte tre timer på å besvare spørreskjemaet, var sønnen min alene med forskningsassistenten. Noen få av spørsmålene til ham fikk jeg se, om han syntes han hadde fint hår og fint ansikt, sier hun.


Storstad fikk også en tegning av magre, normale og tykke kropper som var blitt vist til sønnen. Han skulle peke på den kroppen som lignet på ham selv, og angi hva som var fint og mindre fint.

- Jeg ble bekymret som mor, sier hun.

Etter undersøkelsen skrev hun både til kommunen og til NTNU og ba om at alle data ble slettet.


Ikke om sex

Professor Lars Wichstrøm forsvarer spørsmålene om foreldrenes seksualliv:

- Seksuallivet til foreldrene interesser oss egentlig ikke. Når vi spør om det, er det fordi vi vet at foreldrenes psykiske helse er viktig for barnas oppvekstvilkår. Og manglende seksuallyst kan være et av mange symptomer på depresjon, sier Wichstrøm til Adresseavisen.

Han forsvarer rumpespørsmålene med at forskerne antar at et dårlig forhold til kroppen blir utviklet veldig tidlig:

- Mye tyder også på at det er en sammenheng mellom et dårlig kroppsbilde og risikoen for å utvikle spiseforstyrrelser. Hensikten med å spørre om disse tingene er å forstå utviklingen av slike problemer på et tidlig stadium.

(NTB)

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!