Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Spør skattebetalernes egen forening

Skattebetalerforeningen har lang erfaring med å hjelpe og veilede skattytere. Her kan du få svar på dine spørsmål.

LANG ERFARING: Gry Nilsen, jurist og fagsjef i Skattebetalerforeningen har svart på mange skatterelaterte spørsmål. På fredag svarer hun deg. Foto: Steinar Buholm / Dagbladet
LANG ERFARING: Gry Nilsen, jurist og fagsjef i Skattebetalerforeningen har svart på mange skatterelaterte spørsmål. På fredag svarer hun deg. Foto: Steinar Buholm / Dagbladet Vis mer

Natt til fredag kommer skattelistene. Dagbladet vil gi deg den beste oversikten.

Oppdatert med saker om politikere, næringsliv, kultur, sport, kjendiser og mye nyttig forbrukerstoff.

Har du spørsmål knyttet til skattelistene eller skatteoppgjøret? Dagbladets ekspertpanel svarer på dine spørsmål fredag.

Advokat og fagsjef i Skattebetalerforeningen, Gry Nilsen, har lang erfaring med hjelpe og veilede skattytere med spørsmål knyttet til skatteoppgjøret. Foreningen hun jobber i har også over 50 års erfaring, og arrangerer kurs innen flere fagområder.

Send inn dine spørsmål til Gry Nilsen i skjemaet under allerede nå.

I tillegg vil Skatteetaten, Norsk Presseforbund og Dagbladets egen økonomiekspert, Hallgeir Kvadsheim, svare på andre spørsmål du måtte ha til skatteoppgjøret og publisering av skattelistene.

Nettmøte:

har vi rett til fradrag for renter

vi bor i spania ,betaler skatt å leverer selvangivelse til Norge . har vi rett til fradrag for renter på huslån vi har her i spania??? min kone har lån i Norge har hun rett til fradrag på rentene ??? på skattekontoret sier de at vi ikke har rett til det FORDI vi bor i spania.(residenter i spania siden 1998)
– wenche rogne

Det er vanskelig å si uten å vite mer. I utgangspunktet har en krav på fullt rentefradrag selv om en bor i utlandet - så lenge en ikke har emigrert fra Norge skattemessig. Hvis dere er bosatt i Spania i henhold til skatteavtalen vil imidlertid rentefradradraget reduseres når dere eier fast eiendom i Spania. Grunnen til det er at da er eiendommen unntatt fra formuesskatt i Norge. Beregningen av denne reduksjonen vil det dessverre føre for langt å komme inn på her.

Anonymitet ved søk i skatteliste?

Hei, så vidt jeg forstår er det mulig å logge seg inn med MinID og søke opp personer i skattelisten. Vil disse personene kunne se hvem som har søkt dem opp?
– Christin

Nei, søket blir anonymisert, så det er ikke mulig.

Dele gjeld mellom ektefeller når en er selvstendig næringsdrivene

Hei, min man og jeg har huslån sammen, alikevel har hele lånet blitt satt på meg. Han er selvstendig nærinsdrivende. Er det bedre for oss å dele på gjelden eller har ikke det noe å si?
– Hilde

Så lenge man er gift slås all formue og all gjeld sammen. Så fordelingen har altså ingen betydning for skatten. Men det kan jo være andre grunner til at dere ønsker at selvangivelsen skal være riktig og gi uttrykk for hva hver av dere reelt sett eier og har i gjeld.

BETALE RESTSKATT I AVDRAG?

Før i tiden fikk jeg ofte nedbetalingsavtale med Tromsø Kommune når jeg var skyldig skatt. De siste 2-3 årene har det vært helt umulig selv om det bare har dreid seg om 4 istedet for 2 avdrag. Er dette noe som er nedfelt som bestemmelse eller er det noe Tromsø Kommune selv kan avgjøre? Skulle gjerne visst det. Hvis man vil ha 2 avdrag ekstra så må man vrange seg naken økonomisk sett og dokumentere både strømutgifter, lisenser osv osv. Kan man mao med "loven" i hånd be om flere avdrag enn de to som er obligatorisk uten å måtte blottlegge hele familiens økonomi????
– karin møller

Loven åpner bare for betaling i 2 avdrag. For å få fordelt betalingen over tid er du altså avhengig av å få til en avtale med kemnerkontoret. Det beste er jo å unngå restskatt. Ta kontakt med skattekontoret - gjerne flere ganger i løpet av året - for å forvisse deg om at trekket ditt er riktig. Lykke til!

ekstra inntekt

Jeg er pensjonist.I tillegg hadde jeg i 2010 inntekt av tømmersalg fra egen eiendom i henhold til næringsoppgave. Er det riktig å si at jeg får 28% skatt av dette beløpet i tillegg til skatt av pensjon/formue? Hvordan vil dette komme fram på skatteoppgjøret slik at jeg kan selv se det? Mvh. Eivind
– Eivind Aamland

Skogbruksinntekt regnes normalt som næringsinntekt. Det betyr at inntekt fra tømmersalget beskattes med 28 %, og i tillegg 7,8 % trygdeavgift og eventuell toppskatt. Du vil finne igjen inntekten i Utskrift av ligningen som følger med skatteoppgjøret. Du finner beløpene i post 2.7.2 og post 1.6.1.

Beskatning av arvet tomt ......

Mitt spørsmål er hvorledes beskatning av arvet boligtomt er når denne selges . Jeg mener det må være 28 % av differansen mellom arveavgiftgrunnlaget og salgsummen .
– Reidar

Ja, det stemmer. I skatteloven har man en regel som sier at inngangsverdien ikke kan settes høyere enn arveavgiftsgrunnlaget. Arveavgiftsgrunnlaget er det beløpet som ble fastsatt som verdi på tomta av skattemyndighetene i forbindelse med arveoppgjøret. Det betyr at gevinsten i utgangspunktet er differansen mellom arveavgiftsgrunnlaget og netto salgssum. Netto salgssum er det det tomten selges for minus alle omkostninger i forbindelse med salget, for eksempel megler. Hvis du har opparbeidet tomten skal disse utgiftene redusere gevinsten.

Ikke registrert innbetaling

Hvor lang behandlingstid har skatteetaten når de har gjort feil? Jeg klagde via altinn i går. Jeg betale inn forskuddsskatt 30.05.11 og det er ikke blitt registrert hos kemneren. Blir litt svett, litt tris og lei og sint når jeg får beskjed om en stor baksmell når det egentlig er jeg som skal ha igjen.
– Siw Iren Holton

Det er vanskelig å si hva som har skjedd i ditt tilfelle, men det ser ut som kemneren ikke har klart å koble din innbetaling til selve skatteoppgjøret. Finn frem betalingen i nettbanken og kontakt kemnerkontoret sånn at de kan spore opp innbetalingen din.

Skatt på kompensasjon

Hei. Har mottatt et prisavslag/kompensasjon pga. av mangler på min leilighet på 150 000,-. Er dette skattepliktig ? Tusen takk for et evt. svar. Mvh, Petter
– Petter Høyer-Paulsen

Nei, det er det ikke. Prisavslaget du har fått vil redusere inngangsverdien (kjøpesummen) på leiligheten din. Hvis du for eksempel i utgangspunket kjøpte leiligheten for 1,5 millioner kroner, vil man legge til grunn at du har kjøpt leiligheten for 1.350.000 kroner. Når du senere selger leieligheten er det 1.350.000 kroner som er din inngangsverdi. Hvis det gjelder en leilighet du selv skal bo vil det ikke ha noen betydning hva inngangsverdien din er fordi man jo vanligvis kan selge egen bolig skattefritt. Men hvis du av en eller annen grunn selger skattepliktig vil gevinsten da bli 150.000 kroner høyere enn uten prisavslaget.

Salg av fritidseiendom

Jeg har hatt en fritidseiendom siden 2003. I 2009 brant hovedhuset opp. Forsikringsaken, godkjent søknad til kommunen og bygging har tatt ca 2 år så i 2011 er det satt opp nytt hovedhus. Hvis jeg selger nå blir det skattefritt siden jeg har hatt fritidsboligen mer enn 5 år?
– Hans

For at gevinst ved salg av fritidseiendom skal være skattefri må du eid eiendommen i minst 5 år, og brukt eiendommen som egen fritidsbolig i minst 5 av de siste 8 årene. Når hytta di er brent ned og du innen rimelig tid bygger opp en ny hytte, vil bruddet i eiertid og brukstid ikke ha noen betydning. etter lang praksis kan derfor eier - og brukstid for hytta (hovedhuset) regnes fra da du kjøpte eiendommen i 2003. Hvis du selger eiendommen nå vil gevinsten være skattefri - vel og merke hvis de andre vilkårene er oppfylt - at det dreier seg om en fritidsbolig og at du har brukt den som fritidsbolig. Legg merke til at omfattende utleie kan føre til et en eiendom ikke betraktes som egen fritidsbolig.

jurist

Jeg oppdaget feil ved ligningen for 2010. Selvom sykedomsutgiftene er ført opp på selvangivelsen, så var det ikke tatt til følge. Endt med å måtte restskatt på ca kr 16.000. Jeg klaget og fått godkjent særfradraget. Fått skriftlig melding fra Skatt Nord at det vil ta ca 6 uker for å endre ligningen. Oslo kemner kontor mener det vil ta ca 3 mnd for å få endret ligningen. I mellomtid, må jeg bare betale restskatten, fikk jeg opplyste. Har jeg i det hele tatt noe rettighetene? Jeg allerede sliter med en meget alvorlig sykdom og egentlig trenger dette i tillegg.
– sabina

Generelt er det sånn at restskatten i utgangspunktet skal betales, selv om man har sendt inn klage. Her har du imidlertid allerede har fått medhold i klagen din, slik at det er klart at restskatten faller bort. Du bør da kontakte kemnerkontoret og legge frem vedtaket du har fått om godkjenning av særfradraget for sykdom, slik at kenerkontoret får en bekreftelse på at restskatten vil falle bort. Kemnerkontoret vil da stille kravet i bero.

kilde skatt

bor i thailand og betaler kildeskatt til norge.men nå fikk jeg høre fra skatteetaten i thailand at alle som bor her mere enn 180 dager må betale skatt till thailand,er det riktig?har ikke norge*thailand en skatteavtale om hvor du skall betale skatt? om jeg må betale skatt på min pensjon her så blir det dobbelt så mye som i norge.
– tor

Hvis du er bosatt i Thailand i henhold til skatteavtalen mellom Norge og Thailand, skal du ikke betale skatt til Norge av pensjonen din, forutsatt at pensjonen blir skattlagt i Thailand. Hvis du begynner å betale skatt til Thailand av pensjonen, må du be norske skattemyndigheter om fritak for forskuddstrekk her i Norge. Hvis du søker om skattefritak må du: -opplyse hvem som utbetaler pensjonen -legge ved bostedsbekreftelse fra thailandske myndigheter (Certificate of Residence) -legge ved egenerklæring hvor det fremgår at du vil oppholde deg i Thailand i minst 180 dager i inntektsåret og hvilket beløp som oppgis til beskatning i Thailand.

Skatteklasse - egen avtale

I forbindelse med et skilsmisseoppgjør for noen år tilbake signerte min eksmann og jeg en avtale hvor det står at den den ene av oss skal lignes etter skatteklasse to frem til barnet fyller 18 år. Dette har fungert greit ifht ligningsmyndighetene frem til i år. En klage ble sendt da skatteklassene ble omgjort i sommer og jeg ser nå at klagen ikke er tatt til følge. Kan vår avtales overprøves og hva gjør jeg videre med saken?
– Trude

Ved samlivsbrudd skal den av foreldrene som har hovedomsorgen for barnet ha skatteklasse 2. Hvis barnet har bodd hos deg, er det du som skal ha skatteklasse 2, forutsatt at du ikke har giftet deg igjen eller fått barn med ny samboer. Hvis barnet har bodd like mye hos begge to, skal dere ha skatteklasse 2 annethvert år. En intern avtale om hvem som skal ha skatteklasse 2 har ingen betydning. En kan fortsatt få skatteklasse 2 selv om barnet har fylt 18 år, forutsatt at barnet ikke har for høy inntekt. Her er det en en egen beløpsgrense - barnets inntekt må ikke overstige ca. 37.000 kroner. Inntekten beregnes etter egne regler.

Salg av leilighet

Kjøpte leilighet i 2008 for kr.1950000. Den har vært leid ut siden da. Hvis vi selger den idag for kr 2400000. Hva må vi betale i skatt ?
– Kurt Olsen

Gevinst er skattepliktig med 28 % fordi dere ikke har bodd i leiligheten i minst 12 av de siste 24 månedene. Når dere beregner gevinsten, husk å ta med utgifter da dere kjøpte leiligheten, for eksempel tinglysning av skjøte, dokumentavgift eller gebyr til borettslaget. Trekk fra alle omkostningene ved salget, for eksempel til megler, annonsering, kjøring til visninger osv. Har dere påkostet leiligheten kan dere trekke fra utgifter til det. Påkostning er utgifter til oppussing ut over vedlikehold (som reduserer den løpende husleieinntekten).

Skjevt fordelt skatt.

Jeg og min samboer bygde hus og flyttet inn våren 2010. Så oppdager jeg at jeg betaler mer i skatt enn han, og han har høyere inntekt mer enn meg i utgangspunktet. I selvangivelsen står det at jeg eier huset, men har ikke ikke lån, og han står oppført med hele lånet og får alle fradragene. Hvordan skal vi gå frem for å ordne opp i dette?
– Emma DeLoner

Hvis dere er ansvarlig for lånet med 50 prosent hver, og har betalt halvparten av rentene hver, fordeler dere både gjeld og rentefradrag med en halvpart på hver. Dette må dere dessverre gjøre manuelt hvert år. Bankene innberetter nemlig bare på en låntaker - den som står oppført som hovedlåntaker.Dermed er det bare den ene samboeren som får gjeld og rentefradrag forhåndsutfylt i selvangivelsen. Selv om dere ikke fordelte i selvangivelsen er ikke toget gått - dere kan sende inn klage, og be om at lån og gjeld fordeles.

Ikke levert selvangivelsen

Det viser seg att ligningskontoret ikke har motatt min selvangivelse som ble sendt i posten. Er alenefar med tvillinger på 7 år,der gutten er blind og har celebra parese. Hadde derfor mange fradrag og poster eg måtte rette eller svare mere utfyllende på. Kan eg skrive en ny selvangivelse og levere nå,og vill De da eventuellt behandle den slik att eg får de fradragene eg har rett på,og hvor lang tid vill det ta før eg får skatteoppgjør ? Hvordan skal eg få ordnet opp i dette på raskeste og beste måte. Hilsen "FORTVILET".
– Nils Peter Brandal

I stedet for å sende selvangivelse bør du sende klage og redegjøre for sykdomsfradraget ditt. Send inn så raskt du kan, og lag oppstillingen så ryddig som mulig. Sorter vedleggene, og send dem med. Oppgi telefonnummer du kan treffes på. Lykke til!

Liknet for to boliger

Hei! Vi kjøpte og solgte bolig i mai/juni ifjor. Vi innrapporterte kun boligen vi bodde i fra juni i forhold til likningsverdien. Vi fikk forståelse av at sekundærboligen (huset vi solgte) ikke skulle rapporteres av oss ettersom den ikke var i vår eie på innrapporteringstidspunktet. Men da vi fikk utskrift av likningen igår, hadde vi fått med et mangelbrev om dette, samtidig som vi oppdaget at vi er liknet for begge boligene hele året! Dette kan da umulig bli riktig?
– Kristin

Det er kun den (de) boligen (e) du eiede ved årsskiftet (altså 31.12) som skal tas med i selvangivelsen. Send en kort klage - gå inn på skatteetaten.no.

ang skatt, skatteklasse.

hei! Lurer på hvor mye skatt jeg egentlig bør trekke når jeg jobber i bare en 50% stilling, trekker 26% nå, men syns hele lønna forsvinner, er det greit å gå ned litt? Videre så lurer jeg på hvilken skatteklasse jeg skal være i, var i annen skatteklasse i 2010 da jeg var alene med to små, nå i 2011 har jeg vært i "vanlig" skatteklasse igjen. Jeg har ny samboer (ikke barnas far) , og vi har vært samboere 1 år nå denne mnd, å da jeg snakket med skatteetaten en gang tidligere i år så mente hun at jeg skulle tilbake til den skatteklassen som man er i når man er alenemor (ikke helt styr på disse skatteklassene) men hun var ikke helt sikker, åå da turte ikke jeg å endre på det. håper du skjønte noe av dette, og har noen svar til meg. på forhånd, takk ;)
– jeanett kvalø

Så lenge du og din samboer ikke har fått barn sammen har du fremdeles krav på skatteklasse 2. Skatteklasse 2 reduserer skatten med 12.00 kroner, og du bør be om nytt skattekort. Gå inn på Skattetaten.no.

Arveskatt

Jeg vurderer å selge meg ut av familiens hytte gjennom 45 år. for 6 år siden overtok mine 2 brødre denne etter min mors bortgang. Vil jeg måtte betale skatt av beløpet jeg evt. blir kjøpt ut for? Jeg har vært medeier de siste 6 årene og såvidt jeg vet må man ha eiet den minst 5 av de siste 8 årene for å slippe å betale skatt. Stemmer dette?
– Morten

Så lenge du har eid (vært medeier) og brukt hytta som vanlig fritidsbolig i minst fem år, slik jeg forstår du har gjort, kan din del av hytta selges skattefritt. (Formuleringen 5 av siste 8 år er tatt inn i loven for å fange opp tilfeller hvor hytta dels har vært brukt av eier, dels - i noen av årene - har vært en rent utleieobjekt. Men dette er jo ikke aktuelt for deg.)

Minstepensjon

Jeg er pensjonert og har en pensjon på ca. 400 00-, Min kone var uføretrygded, men fra 03.02.2011 ble hun minstepensjonist, da falt skattetrekket bort og hun betaler ikke en krone i skatt. Er det riktig????
– Jan Albrikt johannesen

Det kan stemme. Minstepensjonister betaler ikke skatt. Generelt: Reglene for pensjonister er noe endret fra 2011, noe som betyr at mange pensjonister med lave pensjoner kommer bedre ut enn før.

Godskrevet botid

Jeg kjøpe meg en leilighet i 2005 som jeg solgte nå i februar. I 2007 ble jeg nødt for å skifte arbeidssted i firmaet på grunn av oppdragsmengden. I denne perioden har jeg leid ut leiligheten og selv leid en leilighet. Planen var å flytte tilbake, men oppdragene i firmaet bedret seg ikke og behovet for meg på nåværende sted er fortsatt tilstede. Kan jeg få godskrevet botid i den gamle leiligheten og dermed slippe beskatning av overskuddet ved salget? Hvis ikke, kan jeg trekke fra alle utgifter jeg har hatt ved oppussingen ol. ved beregningen av skatten?
– Eirik

For å selge skattefritt må du ha bodd i leiligheten i minst ett av de to siste år før salget. Har du vært forhindret fra å bo der kan du, som du sier, godskrives botid. Forutsetningen er at : 1. )Du ikke visste at at du var nødt til å flytte da du kjøpte leiligheten, 2.) Ikke har kjøpt ny bolig, men bare leier, og 3.) Grunnen til at du ikke har kunnet bo der er på grunn av arbeid, helse eller lignende. Slik jeg leser spørsmålet ditt er alle betingelsene oppfylt for ditt vedkommende. Gi opplysninger i selvangivelsen. For å være bombesikker kan du også be om en bindende forhåndsuttalelse fra skattekontoret i forkant av salget.

Firma - ikke skattet

Hei, har et firma der jeg har tjent ca 25,000 norske kroner i år. Men ingenting er skattet av det.. hva gjør jeg da? Skal jeg skatte i slutten av året? Firmaet ble registrert i januar. Lurer virkelig på dette. er et ENK.
– Brem

Det du har tjent i år skal føres opp i selvangivelsen som skal leveres våren 2012. Har du omsetning inntil 50.000 kroner kan du nøye deg med å føre opp inntekter og utgifter rett i selvangivelsen. Du bør gi beskjed til skattekontoret at du har startet firma, og angi omtrent hvor mye du regne med å tjene - brutto og ikke minst netto fortjeneste. Da vil du få beskjed om hvor mye du eventuelt må betale i forskuddsskatt.

Ektefeller lignes mot hverandre?

Vi er gift og har felles økonomi. Jeg tjener (og skatter) mest og betaler huslånet, men på ligningen føres hele lånet og fradrag for renter etc. på kona. Hun fikk igjen masse penger, jeg gikk omtrent i null. Spm. 1: Spiller det noen rolle totalt sett hvem lånet føres på, kan vi tjene mer på at jeg fører det på meg da jeg skatter mest? Spm 2: Jeg går ut fra at hun får igjen masse penger pga. fradrag for renter på huslånet, og siden vi har felles økonomi fordeler vi det vi får igjen likt. Er dette riktig? Fradrag renter ca. 100.000, skatt tilgode ca. 24.000.
– Felles Økonomi

Et rentefradrag på 100.000 kroner reduserer skatten med 28.000 kroner. Vanligvis har det ikke noe å si hvordan dere fordeler rentene, nettoeffekten blir den samme. Men i noen tilfelle kan det være lønnsomt å være påpasselig med fordeling av renter. Når det gjelder formue og gjeld har det ingen betydning hvordan dere fordeler. Formue og gjeld ses under ett for ektefeller.

Hei :)

Jeg jobbet i sommer. Jeg har frikort, men jeg delte dette opp i to kort fordi jeg jobbet flere steder. Jeg ga begge til arbeidsgiveren min. Men problemet er bare at han brukte bare det ene og derfor ble jeg trekt 50%prosent i skatt på alt jeg tjente over 20 000. Derfor ble jeg trukket 6000 i skatt. Får jeg de pengene tilbake noen gang?
– Jens

Hei! Ja, de pengene (det som er for mye trukket) får du tilbake i juni neste år, rundt sankthans når skatteoppgjøret for 2011 kommer. Man kan altså kalle det litt tvungen sparing. Hvor mye du får tilbakebetalt vil avhenge av hvor mye du tjener og hvor mye du blir trukket i skatt resten av året.

skattesnyltere

jeg vet om en jente som hadde samboer i hele 2010, men ikke meldte ifra om dette til noen. tvert imot gjorde hun alt hun kunne for å skjule det. dette for at hun skulle kunne skatte i klasse 2, siden hun var alenemor før hun fikk denne samboeren. hva kan straffen hennes bli om noen melder i fra om dette?
– Maria Arntsen

Hei! Det blir ikke noen straff skattemessig. Skattemessig beholder hun status som enslig forsørger selv om hun får samboer. Det er først når hun får barn sammen med ny samboer eller gifter seg at hun mister status som enslig forsørger. Når det gjelder Nav er det noe helt annet. Hun har plikt til å melde fra til Nav at hun har fått samboer.

EKSPERTENE: Fra venstre Gry Nilsen i Skattebetalerforeningen, Hallgeir Kvadsheim i Dagbladet, Kristine Foss i Norsk Presseforbund og Dag Christian Klevås Rye fra Skattedirektoratet. Foto: Steinar Buholm / Dagbladet
EKSPERTENE: Fra venstre Gry Nilsen i Skattebetalerforeningen, Hallgeir Kvadsheim i Dagbladet, Kristine Foss i Norsk Presseforbund og Dag Christian Klevås Rye fra Skattedirektoratet. Foto: Steinar Buholm / Dagbladet Vis mer
Utforsk andre nettsteder fra Aller Media