Sporene peker mot Marokko

En av marokkanerne som er arrestert etter den blodige bombemassakren i Madrid, knyttes nå til en kjent al-Qaida-leder.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

MADRID (Dagbladet): Spansk politi mener det er forbindelse mellom angrepet torsdag og et attentat mot spanjoler i Casablanca i fjor.

De siste brikkene i puslespillet mangler, men alt tyder nå på at det er en klar forbindelse mellom disse terrorattentatene. I Casablanca var bombene plassert utenfor en spansk restaurant nær konsulatet.

Nær forbindelse

Det er allerede bevist at de tre arresterte marokkanerne - Jamel Zougam (31), Mohammed Bekkali (32) og Mohamed Chaoui (34) - hadde nær forbindelse med al-Qaida, både i Spania og Marokko.

Zougam skal ha vært under overvåking i flere måneder, og har beviselig hatt kontakt med Emid Barkat Yarkas, alias Abu Azdaher, som har vært fengslet siden september.

Lydbånd

Abu Azdaher, som angivelig har ledet en al Qaida-celle, er anklaget for å ha hjulpet til i planleggingen av angrepet på New York 11. september 2001.

Politiet sitter på et lydbånd av en telefonsamtale mellom Yarkas og Mohammed Atta, en av selvmordsbomberne fra World Trade Center.

Selv om bin Ladens terrorgruppe har påtatt seg ansvaret i Madrid, dreier det seg tydeligvis om små og relativt ukjente terrorgrupper, forbundet med attentatene i Casablanca.

Marokkanske byer

Gruppene har vokst opp i flere marokkanske byer, og har hatt forbindelse med Hamed Abderraman Ahmed, den eneste spanske fangen på den amerikanske basen Guantanamo.

En av de radikale gruppene, Salafia Jihadia, har en blind åndelig leder i London.

45 drept i attentat

Det er blitt hevdet at al-Qaida var med og finansierte attentatet i Casablanca i fjor, der 45 ble drept. Selv om man vet lite om denne gruppa, ble 100 sympatisører arrestert i Marokko i mai.

To indere ble også arrestert lørdag av spansk politi, men deres rolle er foreløpig uklar. De er muslimer. Spansk antiterrorlov tillater fengsling i fem dager i totalt isolat. Det er også foretatt fem husransakelser og beslag.

Verken spansk, fransk, britisk eller portugisiske terroreksperter har vært i stand til å identifisere den såkalte militære al-Qaida-mannen som har påtatt seg ansvaret for massakren, men det er kommet fram at flere av de arresterte har vært under politiovervåking i flere måneder.