Nord Stream

- Sporene peker mot Ukraina

Stadig flere spor peker i retning av at det var ukrainere som sto bak sprengningen av de to Nord Stream-rørledningene på bunnen av Østersjøen sist høst, mener undersøkende samarbeid.

BOBLER: Det danske forsvaret har publisert det første bildet som viser bobler fra gasslekkasjene i rørledningene Nord Stream 1 og 2 i Østersjøen utenfor Bornholm. Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

De to gassrørledningene, som russiske Gazprom er hovedeier av, ble satt ut av spill 27. september. Ingen er lenger i tvil om at det var snakk om en sabotasjeaksjon der det ble benyttet sprengstoff.

Sjefen for Det internasjonale energibyrået (IEA), Fatih Birol , hevdet at det var åpenbart hvem som sto bak sabotasjen, angivelig Russland som hevn for europeiske sanksjoner.

President Vladimir Putin avviste dette, anklaget vestlige land for å stå bak og krevde uavhengig internasjonal etterforskning.

- Det er ikke lenger nok med sanksjoner mot oss, nå har de gått over til sabotasje. Nord Stream-rørledningene er sprengt, og det er klart hvem som tjener på dette, sa han.

Absurd

Vestlige ledere, blant dem USAs utenriksminister Antony Blinken, kalte Putins anklage absurd, og oberstløytnant Geir Hågen Karlsen ved Stabsskolen hevdet at den russiske presidenten forsøkte å føre verden bak lyset.

- Det er ikke en ukjent strategi for russerne å beskylde andre for å gjøre ting som de selv er innblandet i eller mistenkt for, sa han i et intervju med NTB.

- Jeg tror det er en del av et større spill fra russerne for å avlede oppmerksomheten fra de massive angrepene på sivile i Ukraina, sa Karlsen.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer