FENGSLET: Makaveli Lindén er fengslet i Frankrike. Nå har norske myndigheter 40 dager på seg til å begjære ham utlevert. Foto: Christian Roth Christensen. Video: Trym Mogen / Dagbladet Vis mer Vis mer Vis mer

Sporene som koblet Makaveli Lindén til belgisk drapssak

Videomateriale fra overvåkingskameraer og telefonsignaler skal knytte Lindén til drapssaken.

I går ble det kjent at Makaveli Lindén, som er siktet for Majorstua-drapet, også er mistenkt for et drap i Belgia. Drapet skal ha skjedd mens den 20 år gamle svensken var på flukt fra politiet, i byen Mechelen.

Selv om påtalemyndigheten i Mechelen foreløpig har hold kortene tett til brystet, har belgiske aviser omtalt noen av sporene etter Lindén i den belgiske byen.

Overvåkingskameraer og telefonsignal

Ifølge avisa HLN ble Lindén først lagt merke til på en sykkelsti. Han kan også ha vært involvert i et ran nær togstasjonen Nekkerspoel natt til søndag 21 oktober.

Samme dag ble han angivelig fanget opp av overvåkingskameraer i sentrum av byen og signaler fra hans telefon dukket også opp.

Lindén skal ha slått på telefonen for første gang siden han forlot Skandinavia, skriver avisa. Det er nettopp disse overvåkingskameraene og signalet fra telefonen skal koble Lindén til drapet, hevder HLN.

Det er også grunn til å tro at han beveget seg mot Mechelen-stasjonen i nærheten av der offeret, Johanna Jostameling, bodde. Hvordan de to møttes, og om hun eventuelt var på feil sted til feil tid, blir fortsatt etterforsket.

Skal avhøres neste uke

Talspersonen for påtalemyndigheten i Mechelen, Nele Poelmans, bekreftet overfor Dagbladet at Lindén er mistenkt for drapet.

- På grunn av etterforskningen kan jeg ikke gi mer informasjon, jeg kan bare bekrefte at han er mistenkt, sa hun tirsdag.

Onsdag skriver Poelmans i en tekstmelding til Dagbladet at hun ikke kan gi mer informasjon på dette stadiet av etterforskningen.

- Jeg har ingen kommentar til hvordan han er koblet til drapet. Belgisk politi vil dra til Frankrike for å avhøre ham, antakeligvis neste uke.

Hun understreker også at informasjonen i belgisk media ikke kommer fra henne.

Drept i eget hjem

Det var den 58 år gamle klesdesigneren Johanna Jostameling som ble funnet drept i sin egen leilighet i sentrum av byen Mechelen 24. oktober i år, dagen etter at Lindén ble pågrepet. Hun var tysk, men hadde bodd i byen i rundt åtte år.

Jostameling hadde blitt knivstukket flere ganger. Politiet tror hun ble drept 21. oktober, samme dagen som Lindén ble etterlyst verden over.

Det var utleier som tok seg inn i leiligheten da ingen hadde hørt fra kvinnen på flere dager og fordi volumet på tv-en sto på veldig høyt, skriver avisa Nieuwsblad.

Ifølge avisa var hennes penger, bankkort og mobiltelefon borte.

Nieuwsblad skriver at hennes dødsfall var et mysterium fram til koblingen til Lindén ble bekreftet.

BLE ETTERLYST: Politiet i Oslo gikk ut med bilde av en mann som var etterlyst i forbindelse med drapet på Majorstuen.
Bildene ble tatt på Skøyen stasjon klokken 13.16 samme dag som drapet fant sted. Det tok ikke lange tiden før Makaveli Lindén ble identifisert og etterlyst internasjonalt. Foto: Politiet / NTB scanpix
BLE ETTERLYST: Politiet i Oslo gikk ut med bilde av en mann som var etterlyst i forbindelse med drapet på Majorstuen. Bildene ble tatt på Skøyen stasjon klokken 13.16 samme dag som drapet fant sted. Det tok ikke lange tiden før Makaveli Lindén ble identifisert og etterlyst internasjonalt. Foto: Politiet / NTB scanpix Vis mer

- Han var fjern og alvorlig

Anny Sangulin, som driver et utested rett overfor leiligheten hvor Jostameling ble drept, sier til VG at Lindén var innom baren hennes enten 20. oktober eller 22. oktober.

Hun kjente ham straks igjen da hun fikk se bilder av ham i avisa. Hun husker ham godt fordi han oppførte seg svært merkelig.

- Han må ha vært påvirket av narkotika. Eventuelt alkohol. Han var fjern og veldig alvorlig. Det var ikke antydning til smil, sier Sangulin til VG.

I DIJON: Dagbladets reporter Trym Mogen er på plass i Dijon, Frankrike, hvor drapssiktede Makaveli Lindén (20) ble pågrepet tirsdag 23. oktober. Video: Christian Roth Christensen / Dagbladet Vis mer

Majorstua-drapet

Lindén fra Uppsala i Sverige har erkjent straffskyld for forsettlig drap og væpnet ran på Majorstua i Oslo 15. oktober. Heikki Bjørklund Paltto (24) døde etter å ha blitt knivstukket. Lindén ble pågrepet i Frankrike 23. oktober.

Han er ikke begjært utlevert til Belgia, ifølge norsk politi.

- De har ikke begjært ham utlevert. Vi vil finne en løsning dersom de gjør det, sier politiadvokat Christian Hatlo i Oslo politidistrikt til NTB.

Lindén har selv gitt uttrykk for at han ønsker å utleveres til Norge og helst så raskt som mulig. Han sitter for tiden i varetekt i Frankrike etter å ha vært på flukt gjennom både Sverige, Belgia og Frankrike.