Anne-Elisabeth Hagen

Sporene som peker mot Norge

Etter åtte måneder med etterforskning, har politiet snudd i saken om savnede Anne-Elisabeth Hagen. Nå mener de det er mest sannsynlig at hun har blitt drept, og flere av sporene peker mot Norge.

NY HOVEDTEORI: Politiet har endret hovedteori i saken om Anne-Elisabeth Hagen. Tommy Brøske orienterte onsdag 26. juni om at de ser på det som svært sannsynlig at Hagen er død. Video: Kristoffer Løkås / Dagbladet TV. Vis mer

LILLESTRØM (Dagbladet): 238 dager etter at Anne-Elisabeth Hagen (69) forsvant, sa politiet i går for første gang at de tror kona til milliardær Tom Hagen (69) ble drept.

Politiets teori har fra begynnelsen vært at Hagen ble bortført fra sitt eget hjem for økonomisk vinning. Årsaken var brev med trusler funnet i parets hjem og deretter meldinger fra «motparten» sendt over krypterte kommunikasjonskanaler. Det ble også framsatt et løsepengekrav på 90 millioner kroner i såkalt kryptovaluta.

Siden den gang har norgeshistoriens kanskje mest oppsiktsvekkende forsvinningssak tatt en dramatisk vending.

Fingert bortføring

Politiet har nå en hovedhypotese om at gjerningspersonene har forsøkt å skjule drap på Anne-Elisabeth Hagen gjennom en fingert bortføring. Politiet vil ikke svare på om de har noen mistenkte eller siktede i saken. Politiet vil heller ikke svare på hva motivet kan være for å skjule et drap som en bortføring.

Men politiinspektør Tommy Brøske kom i dag med konkrete opplysninger om hva den til nå åtte måneder lange etterforskningen har ført med seg.

Blant funnene som omtales som sentrale, er analysene av trusselbrevet som ble funnet i parets bolig. Politiet har gjort grundige tekniske undersøkelser av papiret det ble skrevet på.

- Vi mener nå å ha gode holdepunkter for å vite hvor papiret er produsert. Vi har også gode holdepunkter for å vite hvor papiret er solgt, men det gjenstår fortsatt arbeid rundt dette. Vi utelukker ikke at papiret er solgt i Norge, sier Brøske i dag.

Det er tidligere omtalt at lappene som ble funnet i huset, var skrevet på gebrokkent norsk. Beskjedene er blitt undersøkt av både eksperter på håndskrift, men også lingvister og språkeksperter har vært involvert i etterforskning.

I brevet skal det blant annet ha stått at Anne-Elisabeth Hagens liv var avhengig av at ektemannen ikke tok kontakt med politiet.

- Forsto norsk

I februar uttalte Brøske til Dagbladet at politiet tror de antatte gjerningspersonene forstår norsk.

- I dag snakker dere om dette brevet og at papiret kan ha blitt solgt i Norge. Hva forteller det oss?

- Det skal jeg være forsiktig med å si noe om, men det er riktig som du sier. Basert på den begrensede kommunikasjonen, så mener vi at det var grunnlag for å si at den antatte motparten forsto norsk, sier Brøske til Dagbladet.

Han bekrefter også at politiet nå mener å vite hvor brevarket er solgt.

- Vi mener å ha gode holdepunkter for å kunne si hvor brevarket er solgt, og utelukker ikke at det kan være solgt i Norge. Jeg vil ikke gå mer i detalj på det, sier han til Dagbladet i dag.

NY HOVEDTEORI: Politiet har endret hovedteori i saken om Anne-Elisabeth Hagen. Tommy Brøske orienterte onsdag 26. juni om at de ser på det som svært sannsynlig at Hagen er død. Video: Kristoffer Løkås / Dagbladet TV. Vis mer

Kommenterer ikke utenlandsspor

Brøske vil ikke gå inn på hvilke konkrete undersøkelser politiet har gjort rundt brevet og arket og annet som kan peke mot norskspråklige gjerningspersoner og Norge.

- Har dere hatt kontakt med de dere mener har solgt det?

- Det er et arbeid som pågår og gjenstår, sier han.

Underveis i etterforskningen har det blitt gjennomført undersøkelser av potensielle skjulesteder både i Norge og utlandet, i samarbeid med politi i andre land. Det har også vært sporet opp såkalte falske kidnappere - personer som har forsøkt å svindle Hagen-familien for penger uten at de har hatt informasjon eller noe annet med saken å gjøre.

- Har man flyttet fokus vekk fra utlandet?

- Det er vanskelig å kommentere en slik type spørsmål. Jeg skal være forsiktig med å konkludere for bastant i en stor etterforskning som dette. Vi holder mange muligheter åpne, og saken etterforskes bredt, sier politiinspektøren.

- Helt sentralt spørsmål

Han vil ikke si noe om politiet etterforsker konkrete kriminelle miljøer i den pågående saken.

- Hvem kan ha kapasitet til å fingere et bortføring for å skjule et drap?

- Det eneste jeg kan si er at dette er helt sentrale spørsmål for politiet. Å forsøke å avdekke hvem som har ulike motiv er en vesentlig del av politiets etterforskningen, sier han.