Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Sporer biffen tilbake til kua

Fellesslakteriet produserer nå storfekjøtt som kan spores helt tilbake til hvilket dyr og gard kjøttet kommer fra. Dermed kan bonden ansvarliggjøres. Norske forbrukeres redsel for samonella, skrapesjuke og kugalskap ligger bak satsningen.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Sporbart storfekjøtt ble introdusert for norske kjøttspisere på forsommeren i år. Her i landet merkes pakkene slik at det er mulig å spore opp akkurat hvilket dyr dagens middag er laget av.

- Ute i Europa er denne typen kjøtt mer vanlig enn her hjemme, men ingen har kommet så langt som Norge, mener markedssjef og prosjektleder Cecilie J. Svanberg i Fellesslakteriet.

- Forbrukerene oppfatter ikke kjøttet som bare kjøtt lenger, og de er villige til å betale litt ekstra for den psykologiske tryggheten de får ved å kjøpe sporbart kjøtt, sier Svanberg.
I løpet av de sju- åtte ukene da kjøttet ble introdusert på det norske markedet ble det solgt tre tonn fekjøtt, og i midten av september var kjøttet tilbake i kjøttdiskene.

Landsbasis

Behovet for denne typen kjøtt har vist seg gjennom en rekke forbrukerundersøkelser. Mange mennesker er ganske enkelt blitt redde for å bli syke av å spise kjøtt.

- Her i Norge har vi en gjennomgående god kjøttkvalitet. Å vise til hvilken gard, hvem som driver den og hvilket dyr kjøttet kommer fra gir forbrukeren en ekstra sikkerhet og trygghet. I tillegg legger dette press på bøndene om å produsere kjøtt av best mulig kvalitet, sier Svanberg.

Skulle man være misfornøyd med kjøttkvaliteten, er det produsenten, og ikke bonden, som holdes ansvarlig, opplyser hun.
Per i dag er det kun Forbrukersamvirkets Mega-butikker i Østfold, deler av Akershus og Oslo som selger sporbart storfekjøtt.

- Vi har startet i liten skala, men responsen så lang har vært veldig positiv. I løpet av siste halvdel av 1998 håper vi å kunne tilby denne typen kjøtt over hele landet, sier Svanberg.

Weekend-kjøtt

Er du interesser i å prøve det sporbare kjøttet til middag, må du gå i butikken på torsdag, fredag eller lørdag. På grunn av prisen tror Fellesslakteriet at dette ikke vil bli hverdagskost i de tusen norske hjem.

Kjøtttilbudet skulle derimot være så variert at det lar seg gjøre å lage de fleste matretter. Så langt er indre- og ytrefilet, entrecote, mørbrad, roastbiff, oksesteik, grytekjøtt og kvernet kjøtt å finne i det sporbare sortimentet.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!