Dom Phillips:

Sporløst forsvunnet i jungelen

Dom Phillips forsvant på en tur til et av de fjerneste hjørnene av Amazonas bare dager etter å ha mottatt trusler.

SAVNET: Journalist Dom Phillips. Foto: Skjermdump/Twitter
SAVNET: Journalist Dom Phillips. Foto: Skjermdump/Twitter Vis mer
Publisert

Mange frykter for sikkerheten til en britisk journalist og en brasiliansk urfolksekspert, som har nylig er meldt savnet i Amazonas.

Dom Phillips regnes som en mangeårig bidragsyter for den britiske avisa The Guardian, hvor han har rapportert fra Brasil. Det er samme avis som melder om forsvinningen.

Han ble sist sett forrige uke i Javari-regionen i Amazonas - en stor region med elver og regnskog nær grensa til Peru.

Reporteren reiste sammen med Bruno Araújo Pereira, som i dag har i oppgave å beskytte Brasils stammer som lever isolert fra resten av menneskeheten.

Slo alarm

Pereira har i lang tid mottatt trusler fra bedrifter som driver med tømmerhogst og gruvearbeid i regnskogen. Det skyldes at de ønsker å ekspandere arbeidet til områder hvor de uberørte stammene holder til.

På mandag slo lokale urfolksledere alarm etter at Phillips og Pereira ikke kom tilbake fra et rapporteringsoppdrag.

De reiste til urfolksgruppa Univaja forrige uke, som sa at duoen hadde vært hos dem fram til søndag.

På vei tilbake fra oppdraget stoppet plutselig kommunikasjonen like etter de passerte byen Atalaia do Norte, inngangspunktet til Javari-reservatet.

FANGET: Elefanten «Osama Bin Laden» drepte til sammen fem personer på 24 timer i Goalpara-distriktet i India. Til slutt ble den fanget, og skal nå fraktes dypt inn i jungelen. Video: Newsflare Vis mer

Hjemturen skulle ikke tatt mer enn noen timer – og ei gruppe ble sendt ut for å lete etter Phillips og Pereira ved 14-tida søndag, etter at de ikke hadde kommet tilbake.

Lokalt politi og hæren antas å være involvert i søket.

Phillips, som jobber med ei bok om miljøet, har skrevet om og fra Brasil i mer enn 15 år for aviser som The Guardian, Washington Post, New York Times og Financial Times.

Klar beskjed til brasilianske myndigheter

En kollega av ham fra The Guardian, Jonathan Watts, har gått ut på Twitter og sagt at han frykter for vennen og kollegaens liv.

- Dom Phillips, er en suveren journalist og god bidragsyter til The Guardian. Han er en god venn, og er nå savnet i Javari-dalen i Amazonas etter drapstrusler mot hans urfolk-følge, Bruno Pereira, som også er savnet, skriver Watts på Twitter, før han avslutter:

- Jeg oppfordrer brasilianske myndigheter til raskt å sette i gang med leteaksjoner.

En talsperson for The Guardian News & Media har sagt: «The Guardian er svært bekymret og søker raskt etter informasjon om Phillips' oppholdssted og tilstand. Vi er i kontakt med den britiske ambassaden i Brasil og lokale og nasjonale myndigheter for å prøve å fastslå fakta så snart som mulig».

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer