MANGE BORTE: 
Menneskerettighetene brytes fortsatt i stor stil i Zimbabwe, sier advokat og menneskerettsforkjemper Irene Petras.
 Foto: Bibiana D. Piene / SCANPIX
MANGE BORTE: Menneskerettighetene brytes fortsatt i stor stil i Zimbabwe, sier advokat og menneskerettsforkjemper Irene Petras. Foto: Bibiana D. Piene / SCANPIXVis mer

Sporløst forsvunnet i Zimbabwe

Minst sju personer borte etter at de ble bortført av politiet.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Minst sju personer er fortsatt sporløst forsvunnet etter at de ble bortført av politiet i Zimbabwe. Men myndighetene benekter kjennskap til noen av dem.

Alle sju tilhører det tidligere opposisjonspartiet til statsminister Morgan Tsvangirai, MDC, opplyser advokat Irene Petras, som leder organisasjonen Zimbabwe Lawyers for Human Rights, til NTB.

- Men vi vet ikke hvor de er, og politiet og justisdepartementet sier at de ikke vet noen ting. Vi har fått en kjennelse fra høyesterett som sier at politiet skal undersøke saken og rapportere til domstolen hver uke, men hittil har vi ikke hørt et eneste ord, sier hun.

Det er over sju uker siden kjennelsen ble utstedt.

Justisdepartementet styres av Patrick Chinamasa, som tilhører president Robert Mugabes indre krets. Politiet sorterer under innenriksdepartementet, som styres av en annen i samme krets, Kembo Mohadi.

Risikerer dødsstraff

Klokka fem om morgenen kom sju politifolk i sivil til Mukokos hjem i Norton like utenfor Harare og tok henne med seg i bare nattkjolen. Det gikk tre uker før noen ante hvor hun var. Også politiet benektet ethvert kjennskap til henne, før hun plutselig dukket opp i en rettssal på julaften, sønderslått og syk etter tre ukers kontinuerlige forhør og tortur, ifølge avisa The Guardian.

Menneskerettsorganisasjoner fordømmer Zimbabwes bruk av tortur, deriblant slag under fotsålene som Mukoko skal ha blitt utsatt for.

NTB har forgjeves forsøkt å få et intervju med Jestina Mukoko, som er løslatt mot kausjon. Men siden saken skal opp for retten, tør hun ikke snakke med pressen. Hun risikerer nå dødsstraff.

Mektig fiende

I tillegg til de sju som er forsvunnet, sitter tre personer, blant dem to av Tsvangirais nærmeste medarbeidere, fengslet, mens rundt 15 menneskerettighetsaktivister er sluppet fri mot kausjon. Alle er tiltalt for brudd på sikkerhetsloven.

- Denne loven blir bare brukt mot menneskerettighetsaktivister, sier Petras

- Hele systemet, fra politiet til domstolene til riksadvokaten, støtter disse absurde tiltalene. Det er en mektig fiende, sukker Irene Petras.

- Absurd

Mukoko er blant annet tiltalt for å ha rekruttert ungdommer til militære treningsleire i Botswana. Menneskerettighetsorganisasjoner betegner tiltalen som absurd, og botswanske myndigheter benekter eksistensen av slike leire.

Zimbabwe er et lovløst land, og folk risikerer fortsatt å bli trakassert, arrestert og fengslet uten lov og dom på riksadvokatens ordre, skriver ukeavisa Zimbabwe Independent på lederplass.

To dager etter at Tsvangirai ble tatt i ed, ble en av hans ministere, Roy Bennett, arrestert og siktet for blant annet sabotasje. Bennett er nå sluppet fri, men tiltalen er opprettholdt.

Kritiserer MDC

I skarpe ordelag kritiserer avisa statsminister Morgan Tsvangirai fra det tidligere opposisjonspartiet MDC for å lukke øye og ører for situasjonen.

- MDC forholder seg tause i disse sakene for ikke å tråkke partnerne i regjeringen på tærne. Dermed kan de som er ansvarlige for bortføringer og tortur fortsette som før uten straff, skriver avisa.

(NTB)

 

 

DUKKET OPP: Opposisjonspolitiker og leder for Zimbabwe peace project, Jestina Mukoko (midten), blir sammen med andre opposisjonspolitikere  ført til en rettsbygning i Harare julaften. Foto: REUTERS/Philimon Bulawayo/SCANPIX
DUKKET OPP: Opposisjonspolitiker og leder for Zimbabwe peace project, Jestina Mukoko (midten), blir sammen med andre opposisjonspolitikere ført til en rettsbygning i Harare julaften. Foto: REUTERS/Philimon Bulawayo/SCANPIX Vis mer