Sporløst forsvunnet

- Det er sjokkerende og veldig trist.

SVÆRT KJENT: Den tidligere amerikanske presidenten George W. Bush ser på det svært kjente bildet av Winston Churchill. Nå er bildet forsvunnet. Foto: AP/NTB
SVÆRT KJENT: Den tidligere amerikanske presidenten George W. Bush ser på det svært kjente bildet av Winston Churchill. Nå er bildet forsvunnet. Foto: AP/NTB Vis mer
Publisert

Yousuf Karshs verdenskjente portrett av Winston Churchill er sporløst forsvunnet fra hotellet Château Laurier i Ottawa.

Hotellet er kjent for å ha en flott utstilling av noen av Karsh sine mest kjente portretter, men en svært oppmerksom hotellansatt oppdaget plutselig noe rart med Churchill-portrettet.

Han stusset nemlig over at rammen på det 80 år gamle fotografiet var annerledes enn bildene som hang ved siden av.

Hotellet tok raskt kontakt med Jerry Fielder, som har ansvaret for Karsh sine verk, og han var ikke i tvil: Signaturen på bildet var forfalsket.

- Jeg har sett på den signaturen i 43 år og det tok bare et sekund for meg å se at det var noen som hadde forsøkt å kopiere den, forteller Fielder til The Guardian.

FOTOGRAF: Yousuf Karsh Foto: AP/Alex Brandon/NTB
FOTOGRAF: Yousuf Karsh Foto: AP/Alex Brandon/NTB Vis mer

Hotellet hevder dermed at noen har byttet ut det originale bildet av Churchill og erstattet det med en kopi. Når det skal ha skjedd vet de ikke, men da Fielder besøkte hotellet i 2019 var han ikke i tvil om at det var originalen som hang i hotellobbyen.

- Jeg kunne ikke tro at noen ville gjort noe slikt. Det har vært der så lenge og har vært en stor del av hotellet. Det er sjokkerende og veldig trist, sier Fielder til CBC.

BOKSET OPP: Statuen av Winston Churchill i Parliament Square i London har aldri sett sånn ut. Video: AP. Reporter: Madeleine Liereng / Dagbladet TV Vis mer

Politiet i Ottawa ble umiddelbart varslet og de etterforsker nå saken som et mulig tyveri.

Bildet av Churchill ble tatt helt tilbake i 1941 da Churchill adresserte parlamentet i Ottawa under andre verdenskrig. Karsh donerte selv Churchill-bildet og fjorten andre kjente portretter til hotellet i 1988.

- Vi er svært triste over dette frekke tyveriet, skrev hotellet i en uttalelse.

Karsh, som døde i 2002, var kjent som en av 1900-tallets beste portrettfotografer og bildet av nettopp Churchill var det som ble hans store gjennombrudd.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer