Spørretimen avbrutt av demonstranter

Spørretimen ble avbrutt av klimademonstranter. Protestgruppen «Extinction Rebellion» forteller Dagbladet at de står bak. De folkevalgte holdes i Vandrehallen, men politiet er på plass utenfor. Flere har limt seg fast til galleriet i salen.

AVBRUTT: En klimademonstrasjon avbrøt Stortingets spørretime onsdag 18. mai Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Spørretimen i Stortinget ble avbrutt av en demonstrasjon omtrent kvart over ti i formiddag.

Det er to markeringer samtidig: Én utenfor Stortinget, og én inne i salen.

Stortinget forteller Dagbladet at politiet nå er utenfor Stortinget, mens stortingets egne sikkerhetsvakter håndterer markeringen inne i salen. Dersom demonstrantene ikke går frivillig, vil politiet håndtere fjerningen av disse fra galleriet.

Det var i alt fem demonstranter inne i stortingssalen. De skal ha limt seg fast til rekkverket på galleriet i salen. Ifølge Stortinget vil det ta minst en halvtime å få løsnet demonstrantene.

Besøkende

Demonstrantene har fått adgang til Stortinget under påskudd av å være besøkende, får Dagbladet opplyst. De brukte den vanlige besøksinngangen på baksiden av Stortinget.

Operasjonsleder i politiet, Sven Kristian Lie, forteller til Dagbladet at de er på stedet og har opprettet dialog med demonstrantene. Det er grunneier, altså Stortinget, som må begjære demonstrantene fjernet dersom politiet skal gjøre dette.

- Enn så lenge har vi dialog med demonstranrene for å finne ut av hva de vil. Hva som skjer videre er litt for tidlig å si, sier Lie.

AVBRØT: Klimaprotester stanset hele spørretimen i Stortinget i dag. Gruppen "Extinction Rebellion" forteller Dagbladet at de står bak. Foto: Heiko Junge / NTB
AVBRØT: Klimaprotester stanset hele spørretimen i Stortinget i dag. Gruppen "Extinction Rebellion" forteller Dagbladet at de står bak. Foto: Heiko Junge / NTB Vis mer

Beskjed til partiene

Alle stortingsrepresentanter forlot salen, og oppholder seg nå i Vandrehallen blir Dagbladet.

- Kjære Arbeiderpartiet, Senterpartiet, Kristelig Folkeparti, Høyre og Fremskrittspartiet. Vi har en beskjed til dere. Vi har en beskjed til dere, ropte demonstrantene.

- FNs seneste klimarapport konstaterer at vi har to til tre år på oss til å snu skuta og gi oss en sjanse til å nå klimamålene, la gruppen til.

Stortingspresident Masud Gharahkhani klubbet flere ganger og anmodet om ro i salen. Da aktivistene fortsatte å framføre sitt budskap, forlot stortingsrepresentantene salen.

PROTESTER: Aktivister tilknyttet Extinction Rebellion aksjonerer på innsiden av Stortinget i dag.Foto: Heiko Junge / NTB
PROTESTER: Aktivister tilknyttet Extinction Rebellion aksjonerer på innsiden av Stortinget i dag.Foto: Heiko Junge / NTB Vis mer

Disse står bak

Protestgruppen «Extinction Rebellion» forteller Dagbladet at det er de som står bak demonstrasjonen.

De står også utenfor Stortinget og demonstrerer.

- Er det ikke kritikkverdig at dere forstyrrer Stortinget midt i spørretimen?

- Dette er unge folk som ikke blir lyttet til og får livet sitt satt i fare. De står opp for sitt eget liv ved å be partiene stoppe all videre oljeleting, sier Vebjørn Bjelland Berg, talsperson for Extinction Rebellion, til Dagbladet.

Markeringen skjer samme dag som Verdens meteorologiske organisasjon (WMO) legger frem en fersk rapport om tilstanden til det globale klimaet.

Rapporten slår fast at havet er på sitt varmeste og stiger raskt, og at konsentrasjonen av klimagasser i atmosfæren aldri har vært høyere.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer