Spørsmål og svar om E.coli

Spørsmål og svar Tarmbakterien E.coli

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon


•  ?
Når kan jeg spise kjøttdeig som jeg har i fryseren?

I midten av neste uke vil Mattilsynet ha klar en fullstendig liste over hvilke produkter fra anlegget på Rudshøgda som folk ikke bør spise.


•  ?
Den frosne kjøttdeigen min er ikke merket Gilde. Kan den spises?

Foreløpig skal du la all kjøttdeig kjøpt før 24. februar bli i fryseren. Kjøttdeigen kan være fra Gilde, selv om den har et annet navn. Men har du Gilde kjøttdeig med nummer N103, så kast den eller levér den tilbake til butikken.


•  ?
Kan jeg spise frossenpizza?

Mattilsynet har vurdert andre frosne varer som inneholder kjøttdeig, som pizza og lasagne. Kjøttdeigen her er allerede varmebehandlet, men fortsatt er det viktig å sørge for at for eksempel frossenpizzaen blir skikkelig gjennomvarmet hjemme på kjøkkenet.


•  ?
Hva er E.coli 0103-infeksjon?

Bakterien som oftest er årsak til tilstanden med nyresvikt hos barn, er en spesiell type av den veldig vanlige tarmbakterien E. coli. Den gir en diarésykdom, gjerne blodig diaré. Hos 5-10 prosent av barn som får dette utvikles nyresvikt. Diarésykdommen kalles på fagspråket EHEC. Tilstanden kalles hemolytisk-uremisk syndrom, HUS.


•  ?
Hvor farlig er det?

HUS er en alvorlig tilstand og 2-5 prosent av de rammede dør. Barn under fem år og eldre er særlig utsatt.

Artikkelen fortsetter under annonsen


•  ?
Hvordan smitter den?

Bakterien kan finnes i tarm hos storfe, også uten at dyret er sykt. Dersom avføring fra slike dyr forurenser kjøtt og melkeprodukter, eller vann som brukes til vanning av grønnsaker, kan slike matvarer bli smittekilder. Du kan også smittes ved direkte kontakt med dyr.


•  ?
Hvem er i faresonen?

Dersom et forurenset næringsmiddel er smittekilden, vil smitte kunne skje så lenge det blir spist. Alle aldersgrupper er utsatt for diarésykdommen EHEC ved smitte, men barn løper størst risiko for nyresvikt.


•  ?
Hvor lang tid tar det før de første symptomer?

Inkubasjonstida varierer fra 2-12 dager, vanligvis tre-fire dager.


•  ?
Hva er symptomene?

De første symptomene er vanligvis vanntynn diaré uten feber. Noen vil så også få blodig diaré.

Normalt vil symptomene forsvinne i løpet av ca. ei uke. Hos 5-10 prosent av dem som får symptomer - særlig barn og eldre - kan det i løpet av 2-14 dager utvikles nyresykdom, hemolytisk-uremisk syndrom, HUS.


•  ?
Når bør lege oppsøkes?

Ved diaré bør du oppsøke lege. Barn og eldre med blodig diaré må straks tas til lege for utredning.


•  ?
Kan jeg sjekke om jeg kommer til å bli syk?

Det finnes ingen prøver som kan fastslå om du vil bli syk etter å ha spist forurenset mat. Du trenger ikke å gå til lege før du eventuelt får symptomer.


•  ?
Hvordan kan vi beskytte oss mot sykdommen?

Vanlig hygieniske forholdsregler vil beskytte mot smitte fra mat.

God håndvask etter toalettbesøk, før tillaging av mat og før måltid er alltid viktig.

Bakterien dør ved gjennomsteking og koking (ikke ved frysing). Det er derfor bare dem som har spist mat som ikke er skikkelig varmebehandlet som kan bli syke.

Helt kjøtt av type biff skal være godt stekt på overflaten.

Unngå upasteurisert melk og melkeprodukter. Bakterier fra jur kan blandes med melka.

Unngå kryssforurensing av råvarer under matlaging. Hold grønnsaker og kjøtt unna hverandre. Vær nøye med rengjøring av kniver og fjøler mellom håndtering av forskjellige råvarer.

Oppbevar maten i kjøleskap. E.coli-bakterien formerer seg kjemperaskt i romtemperatur!

? Hvor mange slike tilfeller av sykdommen har vi hvert år?

Tilstanden HUS (hemolytisk-uremisk syndrom) er sjelden, trolig færre enn ti per år.

Kilder: Mattilsynet, Nasjonalt folkehelseinstitutt