Spørsmål og svar om Nato-krisa

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

? Hva er landene uenige om?

Nato-landene er bedt om å ta stilling til om de alt nå skal starte forberedelser slik at de kan komme Tyrkia til unnsetning hvis landet blir angrepet. Nato-landene Frankrike, Tyskland og Belgia blokkerte i går en slik avgjørelse fordi de mener det vil svekke forsøkene på å finne en fredelig løsning på Irak-krisen.

?Hva har Nato med Irak-konflikten å gjøre?

Tyrkia er et av Iraks naboland og føler seg utsatt for angrep dersom det blir krig. Ifølge Nato-pakten har medlemmene av forsvarsalliansen plikt til å hjelpe hverandre dersom de blir utsatt for angrep. Det som er spesielt kinkig her er at USA - som er Nato-land - truer Irak med krig, som igjen kan true Tyrkia.

? Hva betyr det at Tyrkia tar i bruk artikkel 4 i pakten?

Dette viser til Atlanterhavspakten, som er grunnlaget for forsvarsalliansen. Artikkel 4 i pakten sier at Nato-medlemmer kan be om konsultasjoner hvis de føler seg truet. I går ble artikkelen brukt for første gang, da Tyrkia ba om konsultasjoner.

? Hva med artikkel 5?

Artikkel 5 er kjernen i Nato. Den sier at et angrep på et av medlemslandene er å betrakte som et angrep på alle, men andre ord: en for alle, alle for en.

? Er Tyskland, Frankrike og Russland viktige for USA?

Frankrike og Russland har vetorett i FNs sikkerhetsråd, og Tyskland har for tida formannskapet i Sikkerhetsrådet. Frankrike og Tyskland er dessuten toneangivende land i EU, og er slik sett politisk viktige for USA.

? Hva skjer dersom Nato-landene ikke blir enige?

Nato forutsetter at alle landene er enige om at den skal kunne foreta seg noe.