Spørsmål og svar om Nato-krisa

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

? Hva er landene uenige om?

Nato-landene er bedt om å ta stilling til om de alt nå skal starte forberedelser slik at de kan komme Tyrkia til unnsetning hvis landet blir angrepet. Nato-landene Frankrike, Tyskland og Belgia blokkerte i går en slik avgjørelse fordi de mener det vil svekke forsøkene på å finne en fredelig løsning på Irak-krisen.

?Hva har Nato med Irak-konflikten å gjøre?

Tyrkia er et av Iraks naboland og føler seg utsatt for angrep dersom det blir krig. Ifølge Nato-pakten har medlemmene av forsvarsalliansen plikt til å hjelpe hverandre dersom de blir utsatt for angrep. Det som er spesielt kinkig her er at USA - som er Nato-land - truer Irak med krig, som igjen kan true Tyrkia.

? Hva betyr det at Tyrkia tar i bruk artikkel 4 i pakten?

Dette viser til Atlanterhavspakten, som er grunnlaget for forsvarsalliansen. Artikkel 4 i pakten sier at Nato-medlemmer kan be om konsultasjoner hvis de føler seg truet. I går ble artikkelen brukt for første gang, da Tyrkia ba om konsultasjoner.

? Hva med artikkel 5?

Artikkel 5 er kjernen i Nato. Den sier at et angrep på et av medlemslandene er å betrakte som et angrep på alle, men andre ord: en for alle, alle for en.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer