Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Valget i Israel

- Spørsmål om liv eller død politisk

I dag går israelske velgere til valgurnene for andre gang i år i det som kan være et skjebnevalg for statsministeren.

VALG: Israels statsminister Benjamin Netanyahu og kona Sarah avga stemme i morgentimene tirsdag. Han kjemper både for sitt politiske liv og sin frihet og er siktet for bestikkelse, bedrageri og økonomisk utroskap. Hun er alt dømt for misbruk av offentlige midler. Foto: AP / NTB Scanpix
VALG: Israels statsminister Benjamin Netanyahu og kona Sarah avga stemme i morgentimene tirsdag. Han kjemper både for sitt politiske liv og sin frihet og er siktet for bestikkelse, bedrageri og økonomisk utroskap. Hun er alt dømt for misbruk av offentlige midler. Foto: AP / NTB Scanpix Vis mer

For andre gang på fem måneder har israelerne gått til stemmeurnene i håp om å få en regjering som har styringskraft.

For Benjamin Netanyahu og palestinerne er det et skjebnevalg. 69-åringen har i valgkampen lovet å annektere Jordan-dalen, deler av Dødehavet og samtlige bosettinger på Vestbredden.

Løftene er et åpenbart forsøk på å samle mer støtte blant høyrenasjonalistene, i håp om at de til takk skal la ham styre videre og sikre ham immunitet mot straffeforfølgelse.

Statsminister Netanyahu sin nærmeste utfordrer er tidligere forsvarssjef Benny Gantz fra sentrumsalliansen Blått og hvitt.

- Gjort alt han kan

Israel-ekspert Hilde Henriksen Waage ved forskningssenteret PRIO understreker overfor Dagbladet at Netanyahu har gjort alt han kan for å bli gjenvalgt i løpet av innspurten til dagens valg.

- For han er det nesten et spørsmål om liv eller død politisk fordi han må ha et flertall for å få gjennom lovene om immunitet slik at han slipper unna disse anklagene om korrupsjon og alt annet han er anklaget for, forklarer Waage.

I fjor kom det fram at israelsk politi anbefaler at statsministeren tiltales for korrupsjon. Selv nekter Netanyahu for å ha gjort noe galt.

Taper Benjamin Netanyahu dagens israelske valg, kan han nemlig ende i fengsel. Vinner han, er Oslo-avtalen og planen om en levedyktig palestinsk stat trolig død.

Israels riksadvokat Avichai Mandelblit har konkludert med at Netanyahu bør tiltales for bestikkelse, bedrageri og økonomisk utroskap, men har satt saken på vent til over valget.

Til tross for at Netanyahu har lovet annektering av det som skulle bli en palestinsk stat for å vinne velgere, virker det ikke som palestinerne mener at dette valget har noe større å si for framtida deres:

- Den store taperen er som vanlig palestinerne - de har tapt uansett. Det blir ingen fredsprosess, ingen forhandlinger og ingen framtidig palestinsk stat, slår Waage fast.

Ble ikke enige

Dagens valg kommer i etterkant av valget i april hvor statsminister Benjamin Netanyahu sitt parti Likud fikk 35 plasser i Knesset og startet samtaler med høyrepartiene og den religiøse blokken som til sammen ville gi Netanyahu et flertall på 65 representanter.

Forhandlingene førte likevel ikke fram fordi partiet til tidligere forsvarsminister Avigdor Lieberman krever at unge ultraortodokse israelere må avtjene verneplikt - noe de i dag er fritatt fra.

Dermed vil Netanyahu nok en gang forsøke å danne en regjering sammen med koalisjonspartnere. I forkant av valget har den politiske veteranen kommet med en rekke utspill for å tiltrekke seg ortodokse jøder.

Reagerer med bekymring

Noe av det siste Netanyahu gjorde rett før valginnspurten var å love at han skal sørge for at Israel skal annektere, altså overta eller stjele, store deler av det som skulle bli en palestinsk stat blant annet i Jordan-dalen og ved Dødehavet.

Både muslimske naboland så vel som FN og har reagert med bekymring på Netanyahus lovnad om å annektere flere bosettinger. For få dager siden varslet han også en ny krig mot Hamas på Gazastripen.

- Slike unilaterale handlinger vil utgjøre et klart brudd på folkeretten og vil undergrave betingelsene for en varig tostatsløsning. Det vil også kunne ha en destabiliserende effekt på sikkerhetssituasjonen i regionen, sier utenriksminister Ine Eriksen Søreide (H) til NTB.

USAs president Donald Trump har på sin side ikke hatt noen innsigelser mot den bedragerisiktede politikerens utspill.

Den palestinske politikeren og PLO-toppen Hanan Ashrawi kaller planen «verre enn apartheid», og samme ord brukes av Tyrkias utenriksminister.

- Netanyahu valgløfte, som sender alle slags ulovlige og aggressive signaler i forkant av valget, er en rasistisk apartheid-stat, skriver utenriksminister Mevlüt Çavusoglu på Twitter.

Utforsk andre nettsteder fra Aller Media