Spørsmålene Jens må svare på

22. julikommisjonens rapport er på område etter område en slakt av hvordan det norske system fungerte da krisen rammet, 22. juli i fjor.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

Jens Stoltenberg har tidligere gjort det klart at det er han som har det overordnede ansvaret for 22. juli.Politiet får en kritikk som politiets øvsrete ledelse vanskelig kan leve med. Men kritikken rammer også regjeringes planlegging, og statsministeren selv. Her er noen av spørsmålene Stoltenberg bør svare på i pressekonferansen som pågår nå.

- PST kunne stanset Breivik før han begikk sin terror, mener kommisjonen. Men manglende finansiering og intern planlegging gjorde at de ikke gjorde det. Hvem har ansvaret?

-    Hvem har øverste ansvar for at Grubbegata aldri ble stengt; Oslo kommune eller Statsministerens kontor?

-    Hvorfor ble ikke arbeidet med å stenge Grubbegata prioritert høyere? Ifølge rapporten ble den behandlet som en ordinær reguleringssak i Oslo kommune, men ble heller ikke høyt prioritert fra regjeringshold?

-    Kommisjonen mener det er tre departementer, Statsministerens kontor, Forsynings- og administrasjonsdepartementet, og Justisdepartementet, som har ansvaret for at regjeringskvartalet ikke var sikret. I tillegg legger kommisjonen vekt på at PST hadde ansvaret for personsikkerheten til enkelte personer. Hvem mener statsministeren har øverste ansvar for at regjeringen og den nærmeste forvaltning ikke var bedre sikret?

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer