Hagen-forsvinningen:

Spørsmålene politiet nekter å svare på

Hvem ringte Anne-Elisabeth Hagen dagen hun forsvant? Og hva gjorde politiet ved milliardær Tom Hagens hytte etter at kona hans ble borte? Dette er bare noen av spørsmålene politiet nekter å svare på i den antatte bortføringssaken.

BORTE: Anne-Elisabeth Hagen forsvant fra sitt hjem for snart åtte måneder siden. Fremdeles holder politiet kortene tett til brystet. Foto: Privat
BORTE: Anne-Elisabeth Hagen forsvant fra sitt hjem for snart åtte måneder siden. Fremdeles holder politiet kortene tett til brystet. Foto: PrivatVis mer

Spørsmålene har vært mange, men svarene få hos politiet etter at Anne-Elisabeth Hagen forsvant sporløst fra sitt hjem i Sloraveien 4 i Lørenskog. Nesten åtte måneder seinere er det fremdeles ingen som kan svare på hvor 69-åringen, som politiet mener ble bortført mot sin vilje, befinner seg.

De siste ukene har det kommet fram at politiet har kontroll på Hagens telefon, som ble brukt kort tid før hun forsvant. Samtidig har det i flere måneder blitt jobbet med å spore opp en grå SUV-lignende bil som ble observert ved boligen i Lørenskog i samme tidsrom som politiet mener 69-åringen ble bortført.

Fremdeles er ikke bilen funnet.

Holder kortene tett

Med det som utad framstår som lite utvikling og framgang i etterforskningen, har også politiets svar på pressens spørsmål blitt færre. I et nytt intervju med Dagbladet, ønsker ikke politiinspektør Tommy Brøske å kommentere en rekke av spørsmålene som stilles i forbindelse saken.

Et av disse omhandler Hagens siste livstegn på dagen hun forsvant - en telefonsamtale til et familiemedlem.

- Kan dere si hvem dette var?

- Nei, det ønsker jeg ikke å kommentere noe ytterligere enn hva jeg har gjort tidligere, sier Brøske.

Kommenterer ikke om mistenkte

Siden Hagen forsvant 31. oktober, har det bare ved tre anledninger vært kontakt med de antatte gjerningspersonene. Dette har skjedd i form av digitale meldinger - sist gang i februar. Til tross for at det i mars ikke var noen som hadde status som mistenkt eller siktet i saken, valgte politiet den gang å slutte å svare ja eller nei på spørsmål om dette - et valg de har holdt fast ved de siste tre månedene.

- Hvorfor det?

- Det er riktig at vi ikke kommenterer om det er mistenkte og/eller siktede i saken fortløpende, men vil gi slik informasjon når vi mener dette er riktig. En fortløpende kommentering av dette spørsmålet i media kan skade etterforskningen, mener Brøske, som heller ikke vil utdype hva slags bevis fra boligen de baserer teorien om bortføring på.

- Det har vært sagt at det ble funnet spor etter kamp på badet og slepespor i huset - stemmer dette? Er disse sporene av interesse? Har de blitt analysert eller undersøkt?

- Ingen kommentar.

I dagene etter den antatte bortføringen ble det av politiet samlet inn flere skoavtrykk på eiendommen til ekteparet Hagen. I likhet med en skriftlig beskjed funnet i huset og andre beslag gjort på eiendommen, er det gjennomført analyser av avtrykkene.

- Er dere ferdige med analyser av disse? Er de lagt bort eller fremdeles ansett som spor?

- Jeg har ingen ytterligere kommentarer enn hva jeg har uttalt tidligere, svarer politiinspektør Brøske.

FJELLHAMAR: Politiet søkte med hund i Langvannet mandag 29. april i forbindelse med at Anne Elisabeth Hagen forsvant fra sitt hjem i oktober 2018. Reporter: Amanda Walnum. Video: Elias Zahl-Pettersen / Dagbladet Vis mer

Overvåket hytta

Ifølge Dagbladets kilder skal politiet i etterkant av forsvinningen ha holdt oppsyn på Kvitfjell. I tillegg til ekteparet Hagens private hytte, eier Tom Hagens selskap over 50 eiendommer i det populære hytteområdet.

Bakgrunnen for millionsuksessen, var at Hagen før OL på Lillehammer i 1994 garanterte for etterbruken av skianlegget på Kvitfjell - og dermed la grunnlaget for en eventyrlig hytteutvikling.

Hytta til familien selv ligger usjenert og idyllisk til, med utsikt over Gudbrandsdalen og Venabygdfjellet. Brøske har tidligere ikke ønsket å kommentere hvorvidt denne faktisk ble undersøkt. Hva politiet gjorde på Kvitfjell i løpet av vinterdagene de oppholdt seg der, er derfor uklart.

- Familiens hytte på Kvitfjell - her var dere i vinter. Hva ble gjort her? Ble det sikret spor, og var det noe av interesse?

- Ingen kommentar, svarer Brøske.

Internasjonalt samarbeid

I ti uker fra den antatte bortføringen holdt politiet tett om at Anne-Elisabeth Hagen var forsvunnet. Kort tid etter den første pressekonferansen om 69-åringen, ble imidlertid saken internasjonalt kjent, da kvinnen ble etterlyst via blant annet Interpol.

Underveis i etterforskningen har det blitt gjennomført undersøkelser av potensielle skjulesteder både i Norge og utlandet, i samarbeid med politi i andre land. Det har også vært sporet opp såkalte falske kidnappere - personer som har forsøkt å svindle Hagen-familien for penger uten at de har hatt informasjon eller noe annet med saken å gjøre.

Hva status for det internasjonale politiarbeidet er i dag, ønsker ikke Brøske å snakke om.

- Det internasjonale samarbeidet med politi ellers i Europa og verden - er dette fremdeles aktivt eller avsluttet?

- Ingen kommentar.

- FBI ble koblet inn på et tidspunkt. Er det fremdeles kommunikasjon eller samarbeid med dem eller er det avsluttet?

- Jeg ønsker ikke å kommentere nivået av samarbeidet, svarer politiinspektøren.

Familiens sikkerhet

Politiets foreløpig siste pressekonferanse i forsvinningssaken ble holdt på politihuset i Ski 28. februar. Allerede på dette tidspunktet gikk Brøske ut og erkjente at de var i tvil om hvorvidt Hagen lever.

- Mangelen på livsbevis bekymrer oss naturligvis. Det er naturlig for politiet å stille spørsmål ved om Anne-Elisabeth Hagen fortsatt er i live, sa Brøske den gang, for knappe fire måneder siden.

Hvorvidt andre familiemedlemmer har vært ansett som i fare i forbindelse med den antatte bortføring, og hvilke ressurser politiet har satt inn for å ta vare på deres sikkerhet, har ikke blitt kommentert. Det ønsker politiinspektøren heller ikke å gjøre nå.

- Hva gjøres opp imot familiens sikkerhet per i dag?

- Ingen kommentar, sier Brøske.

UNNGIKK OFFENTLIGHETEN: I oktober 2018 forsvant Anne-Elisabeth Hagen fra hjemmet sitt i Lørenskog. Politiet mistenker kidnapping. 68-åringen er gift med milliardær Tom Hagen, en mann som har holdt en lav profil i offentligheten. Foto: Eivind Yggeseth / Politiet Vis mer