Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Spørsmålene politimesteren ikke svarer på

Viser til pressebrief i dag.

IKKE TILGJENGELIG: I to dager har Dagbladet forsøkt å få en tilbakemelding fra politimester Hans Sverre Sjøvold i Oslo politidistrikt,l men uten å lykkes med den oppgaven. Foto: Jacques Hvistendahl / Dagbladet
IKKE TILGJENGELIG: I to dager har Dagbladet forsøkt å få en tilbakemelding fra politimester Hans Sverre Sjøvold i Oslo politidistrikt,l men uten å lykkes med den oppgaven. Foto: Jacques Hvistendahl / Dagbladet Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): I to dager har Dagbladet forsøkt å få ledelsen i Oslo-politiet til å kommentere ransbølgen som herjer hovedstaden uten hell.

I løpet av november har politiet i Oslo mottatt 58 anmeldelser om ran. 22 antatte gjerningspersoner er identifisert. Av disse er ni personer under 18 år, viser fersk statistikk fra Oslo politidistrikt.

I oktober mottok politiet 120 ransanmeldelser, 103 i september. Året så langt har hatt en økning på 11,9 prosent sammenlignet med i fjor.

Taus Etter nok en helg fylt med flere ran og forsøk på ran, ønsket Dagbladet mandag å stille politimester Hans Sverre Sjøvold i Oslo politidistrikt flere spørsmål om ransbølgen og debatten som har oppstått i kjølvannet.

De seks punktene med spørsmål skulle gå via deres informasjonsavdeling og i 11-tida mandag ble de oversendt på e-post. Etter flere purringer på både e-post og telefon, har ikke politimesteren eller andre i politiledelsen i Oslo vært tilgjengelige til å kunne svare på Dagbladets spørsmål.

Siste tilbakemelding i går var at det skal være en pressebrief etter hastemøtet i Politirådet i dag, og at spørsmålene kunne rettes der - over to døgn etter at spørsmålene ble stilt.

Barn i fengsel Dagbladet ønsket blant annet kommentarer fra politimesteren på utspillet fra stasjonssjef Kåre Stølen ved Grønland politistasjon i forrige uke. Til Dagbladet sa stasjonssjefen at politiet er maktesløse og at barnevernet burde ha større makt til å hjelpe politiet med det forebyggende arbeidet.

- Ifølge norsk lov er det veldig vanskelig å fengsle ungdom under 18 år. Kanskje barnevernet skulle låse dem inn en plass? spurte han.

I forbindelse med varetektsfengslingen av en 16 år gammel gutt som er siktet og tiltalt for en rekke ran, gikk stasjonssjef John Roger Lund ved Stovner politistasjon ut og sa at varetektsfengsling i grunn er eneste alternativ i den aktuelle saken for å skåne samfunnet.

Politiråd I tillegg har Dagbladet spurt Sjøvold hva han gjør for å skape en trygg hovedstad, om det er mer politi gatene og om ranerne blir tatt? Oslo-politiet har opprettet en egen ransgruppe som skal få ned antall ran, og Dagbladet lurte på hva politimesteren synes om resultatene så langt. I tillegg ble politimesteren spurt om hvilke tiltak Sjøvold har med seg når han i dag møter i Politirådet.

Avvisingene både mandag og tirsdag har vært begrunnet med hektiske dager hos Oslo-politiet.

Politirådet skulle etter planen møtes for siste gang i år desember, men har framskyndet møtet på grunn av ransbølgen.