TILTALT:  Rune Øygård nekter å la seg avhøre. Han og den unge jenta skal ha sendt hverandre rundt 50 tekstmeldinger om dagen i en periode. Foto: John T. Pedersen
TILTALT: Rune Øygård nekter å la seg avhøre. Han og den unge jenta skal ha sendt hverandre rundt 50 tekstmeldinger om dagen i en periode. Foto: John T. PedersenVis mer

Spørsmålene Rune Øygard ikke har besvart

Ap-ordfører Rune Øygard har ikke forklart seg om sentrale beviser før overgrepssaken mot ham starter i neste uke

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

LILLEHAMMER (Dagbladet): I neste uke starter rettssaken mot Vågå-ordfører Rune Øygard (Ap), som er tiltalt for seksuell omgang med ei mindreårig jente. Overgrepene fant sted mellom september 2009 og september 2011, ifølge tiltalen.

Etter at han ble siktet for overgrepene i fjor høst, er Øygard blitt avhørt av politiet to ganger, siste gang før jul i fjor.

Da han ble innkalt til avhør for tredje gang, nektet Øygard å stille. Ifølge forsvarer Mette Yvonne Larsen var dette av praktiske årsaker.

- Jeg hadde ikke anledning på flere uker, og vi mente at saken måtte sendes til påtaleavgjørelse. Han hadde ikke flere opplysninger å komme med, sa hun til VG den gang.

Nye bevis Siden ordføreren sist ble avhørt har politiet sikret flere bevis i saken. Blant annet er det blitt tatt intime bilder av ordføreren i forbindelse med beskrivelser jenta har gitt til politiet, men partene strides om hvor generelle disse beskrivelsene er.

Politiet har også mottatt en rapport fra Kripos som kartlegger innholdet i ordførerens datamaskin. I tillegg har Kripos hentet ut informasjon fra Øygards mobiltelefon. Der ble det funnet et stort antall tekstmeldinger mellom partene.

Ordføreren har dermed ikke forklart seg om noen av de mest sentrale bevisene i saken.

- På et tidspunkt har han sagt at han ikke lenger vil la seg avhøre mer, og da forholder vi oss til det. Han har rett til å ikke forklare seg. Vi vil stille de spørsmålene vi eventuelt trenger å stille under rettssaken, sier statsadvokat Thorbjørn Klundseter til Dagbladet.

- Men det er en del spørsmål dere ikke har fått svar på?

- Ja, sier statsadvokaten.

50 tekstmeldinger om dagen Bistandsadvokat Nina Emilie Braathen Hjortdal mener tekstmeldingene er viktige bevis.

Ordføreren og jenta skal ha sendt hverandre rundt 50 tekstmeldinger om dagen i en periode, og forsvareren mener antallet i seg selv er med på å bygge oppunder fornærmedes forklaring.

- Endel tekstmeldinger har vært uvanlige, sier hun, men ønsker ikke å utdype innholdet i tekstmeldingene nærmere.
Forsvarer Mette Yvonne Larsen har tidligere uttalt at disse kun viser dagligdags kontakt.

- Overraskende Bistandsadvokaten synes det er besynderlig at Øygard ikke ville la seg avhøre etter Kripos-rapporten.

- Rune Øygard var inne for å forklare seg flere ganger, men så kom rapporten fra Kripos og annet bevismateriale og da nektet han. Det var overraskende, sier Braathen Hjortdal.

BYGDA:  Vågå i Gudbrandsdalen der Rune Øygard er ordfører. Foto: Thomas Rasmus Skaug
BYGDA: Vågå i Gudbrandsdalen der Rune Øygard er ordfører. Foto: Thomas Rasmus Skaug Vis mer

- Jeg tenker at han har noen forklaringsproblemer.

Forsvarer Mette Yvonne Larsen vil ikke uttale seg spesifikt om spørsmålene Øygard ikke har besvart.

- Jeg ønsker ikke å si annet enn at det alltid vil være spørsmål politiet må vente på svar på frem til hovedforhandlingen. Mitt syn på politiets beviser vil jeg presentere i retten, skriver hun i en epost til Dagbladet.

Larsen skriver videre at hun aldri har fått spørsmålene presentert av politiet.

- Vi avventet de tekniske undersøkelser, som viste seg å ikke inneholde noenting.

Statsminister-møte Ifølge tiltalen skal overgrepene ha funnet sted i ordførerens hjem på Vågå, på hans hytter i Vågsøy og i Vågå, samt på ulike hoteller i Larvik, Molde og Oslo. Øygard har innrømmet å ha delt seng med jenta, men nekter fullstendig straffskyld.

Ordførerens forsvarer har tidligere uttalt at han har vært en slags «reservefar» for henne. Dette bestrider bistandsadvokat Braathen Hjortdal på det sterkeste.

Hun lurer blant annet på hvordan han har presentert jenta når de sammen møtte statsminister Jens Stoltenberg.

- Det blir jo spennende å høre hvordan hun ble introdusert når de skulle inn til statsministeren. Det har ikke Rune Øygard forklart seg om. Det vil jeg spørre ham om i retten.

VIKTIGE BEVIS:  Advokat Nina Braathen Hjortdahl. Foto:  Øistein Norum Monsen
VIKTIGE BEVIS: Advokat Nina Braathen Hjortdahl. Foto: Øistein Norum Monsen Vis mer