Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

- Spørsmålet ditt forutsetter jo at noen blir skvist ut, og det har jeg ikke noen kommentar til

Tidligere Telenor-sjef Jon Fredrik Baksaas.

TIDLIGERE SJEF: Det stormer rundt den norske telekomgiganten Telenor, der Jon Fredrik Baksaas var konsernsjef fra 2002 til august i år. Han må selv stille i kontrollkomiteens neste Vimpelcom-høring, og det er blitt en heftig debatt rundt ansettelsen av hans arvtaker Sigve Brekke. Dagbladet møtte Baksaas utenfor Oslo rådhus etter utdelingen av Nobels fredspris. Foto: Øistein Norum Monsen / Dagbladet
TIDLIGERE SJEF: Det stormer rundt den norske telekomgiganten Telenor, der Jon Fredrik Baksaas var konsernsjef fra 2002 til august i år. Han må selv stille i kontrollkomiteens neste Vimpelcom-høring, og det er blitt en heftig debatt rundt ansettelsen av hans arvtaker Sigve Brekke. Dagbladet møtte Baksaas utenfor Oslo rådhus etter utdelingen av Nobels fredspris. Foto: Øistein Norum Monsen / Dagbladet Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Telenor utnevnte i mai Sigve Brekke som ny konsersjef for telekomgiganten, i det som er blitt en mye omtalt og kontroversiell ansettelse.

Han tok i august over etter Jon Fredrik Baksaas (61), som satt i 13 år som konsernsjef i selskapet, der staten eier 54 prosent av aksjene.

VG kunne tirsdag avsløre at ingen av de tre kvinnene med mest erfaring fra ledelsen i Telenor skal ha blitt kalt inn til intervju da Brekke ble ansatt, og næringsminister Monica Mæland (H) har tatt et oppgjør med kjønnsbalansen i selskapet.

- Ikke mitt tema Jon Fredrik Baksaas er imidlertid tilbakeholden om ansettelsen av Brekke da Dagbladet møter ham utenfor Oslo rådhus etter dagens fredsprisutdeling.

- Min arvtaker er ikke mitt tema, sier Baksaas.

- Er den kulturen som beskrives noe du har opplevd som sjef? Har du noen gang opplevd at kvinner blir skviset i Telenor?

- Spørsmålet ditt forutsetter jo at noen blir skvist ut, og det har jeg ikke noen kommentar til. Ansettelser i Telenor er det styret som gjør, sier han.

- Men det har vært mye debatt?

- Det var det da jeg ble ansatt i 2002 òg, sier Baksaas.

Næringsminister Monica Mæland nå kaller inn Telenors fungerende styreleder Frank Dangeard på teppet for å få vite hva som skjedde i kulissene da Brekke ble ansatt som ny konsernsjef.

Bare dager etter ansettelsen sa styreleder i Telenor, Svein Aaser, følgende på NRK Kveldsnytt «Vi hadde med oss i sluttrunden både kvinner og menn fra både innland og utland».

Ifølge VG stemmer imidlertid ikke dette.

Flere kilder Dagbladet har snakket med tegner nå et bilde av en ukultur i Telenor. Både når det gjelder manglende likestilling, men også at det finnes krefter som ønsker å fjerne Brekke.

Tidligere styreleder Aaser trakk seg i slutten av oktober på grunn av manglende tillit hos Mæland.

Glad for utsettelse Selv om det nå både er kvinnebråk i konsernet og CV-anklager mot konsernsjef Sigve Brekke, forlot Baksaas Telenor-skuta midt i en svært alvorlig sak for selskapet.

Telenor er minoritetseier i telekomselskapet Vimpelcom som etterforskes for korrupsjon i flere land etter kjøp av mobillisenser i Usbekistan. I januar var det høring om Telenors håndtering av situasjonen i Stortingets kontroll- og konstitusjonskomitee.

Baksaas innrømmet seinere at han holdt tilbake informasjon om Vimpelcom under stortingshøringen. Baksaas selv satt i styret til Vimpelcom.

Han er nå pensjonist etter at han i november trakk seg som rådgiver for Telenor-styret, men kommer til å måtte svare for seg i en kommende kontrollhøring. Denne uka ble det kjent at høringen, som etter planen skulle holdes 16. desember, blir utsatt med seks måneder etter en oppfordring fra Riksadvokaten fordi etterforskende myndighet Økokrim frykter en åpen høring kan skade etterforskningen.

- Det er veldig bra at høringen blir utsatt, fordi det var en vanskelig situasjon, sier Baksaas til Dagbladet.

Forsvarer tilbakeholdenhet Spørsmålene i høringe dreier seg blant annet hvor mye Telenor visste om den påståtte korrupsjonen i Vimpelcom. I november ble det kjent at fire ledere ble fristilt fra sine posisjoner på grunn av etterforskningen. Etterforskningen var også grunnen til at Baksaas sa opp sin konseulentstilling i høst, og flere eksperter har spekulert i om Baksaas risikerer straff dersom Vimpelcom blir kjent skyldig.

Han forsvarer selv at han holdt tilbake informasjon i den forrige kontrollhøringen.

- For min egen del er det trist at det bir så mye. Vår posisjon om å ikke kommentere på slike typer forhold forrige gang er nå signert ut av både riksadvokat og komiteen ved at de utsetter. Det er bra at komiteens rolle nå er konkretisert til det parlamentariske og ikke så mye undersøkende som den forrige ble, sier Baksaas til Dagbladet.

Utforsk andre nettsteder fra Aller Media