ENGSTELIG: Knut Moland, far til dødsdømte Tjostolv Moland, følger saken mot sønnen tett.  Foto: TORBJØRN BERG / DAGBLADET
ENGSTELIG: Knut Moland, far til dødsdømte Tjostolv Moland, følger saken mot sønnen tett. Foto: TORBJØRN BERG / DAGBLADETVis mer

- Spørsmålet er om de kommer hjem i live

Kongo-fangene kan stå overfor flere nye måneder i retten. Knut Moland frykter for Tjostolvs liv.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

||| (Dagbladet): Knut Moland er takknemlig for at sønnen Tjostolv og Joshua French har holdt seg friske, gjennom spesiallevert mat og egeninitiert fysisk trening i fengselet.

TilbakefallMen han er dypt urolig over konsekvensene av at saken mot de to nå tegner til å måtte begynne på nytt i provinshovedstaden Kisangani.

- Spørsmålet er om de kommer hjem i live. Hva hvis Tjostolv får et tilbakefall? Vil det da være leger til stede, eller vil de være redde for å bli arrestert, spør Moland, med henvisning til perioden i høst da sønnen fikk psykiske problemer og ble innlagt på sykehus.

Knut Moland sier han i utgangspunktet var skeptisk til at de drapsdømte anket dommen fra den militære domstolen.

ElendighetHan mener det kunne vært lurere å akseptere dommen, siden kongolesiske myndigheter har lovet å ikke fullbyrde dødsdommen.

Med en rettskraftig dom vil det være mulig å diskutere en soningsoverføring til Norge.

- En ny rettsrunde vil bety elendighet uten like. Tre-fire måneder med nye omganger i retten; samme smørja om igjen, fortviler Moland overfor Dagbladet.

Han har vært i kontakt med sønnen flere ganger på telefon, og forteller at sønnen tilsynelatende har det bra.

TilbakeMen dagene i fengselet blir veldig like.

- De har det utrolig kjedelig, sier Moland til Dagbladet.

Både Molands forsvarer André Kibambe og aktor, oberst Pierre Agabo, gikk i dag inn for at høyesterettsbehandlingen av saken avvises, og at saken sendes tilbake til domstolen i Kisangani.

Gunvor Alida Endresen, UDs utsendte representant i Kongo, vil i morgen reise til Kisangani for å besøke de to i fengselet.

PROSEDERTE: Aktor Pierre Agabo vil at saken skal tilbakeføres til Kisangani. Foto: Tore Bergsaker/Dagbladet
PROSEDERTE: Aktor Pierre Agabo vil at saken skal tilbakeføres til Kisangani. Foto: Tore Bergsaker/Dagbladet Vis mer