- Spørsmålet er om folk bryr seg nok om innvandring til å ta risikoen og forlate EU

Alt står på spill når britene i dag avgjør sin videre skjebne.

EN ØL FOR UT: Tidligere London-ordfører og ut-general Boris Johnson tok helikopteret fatt for å rekke flest mulig kampanjestopp i går. Vinner hans leir i kveld, spår mange at han kan bli Storbritannias neste statsminister.  Her tar han seg en pint under et velgerarrangement i Darlington. Foto: EPA/NTB scanpix
EN ØL FOR UT: Tidligere London-ordfører og ut-general Boris Johnson tok helikopteret fatt for å rekke flest mulig kampanjestopp i går. Vinner hans leir i kveld, spår mange at han kan bli Storbritannias neste statsminister.  Her tar han seg en pint under et velgerarrangement i Darlington. Foto: EPA/NTB scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

LONDON (Dagbladet): Det har vært snakket om denne dagen 23. juni lenge i Storbritannia. Da statsminister David Cameron ble gjenvalgt i fjor hadde han gitt det britiske folk et løfte om at avtalen med EU skulle reforhandles, og at britene dermed skulle få stemme over om de fortsatt vil være medlem av unionen.

Den avstemningen skjer altså i dag, og det hele har blitt betegnet som den viktigste avgjørelsen for denne generasjonen briter.

I går kveld gjorde begge kampanjene sine siste forsøk på å overbevise velgerne - i det som ligger an til å bli en fryktelig jevn folkeavstemning.

Brexit-motstandere med klar beskjed

Dødt løp

De siste meningsmålingene er kommet. Det vil si at vi ikke vil få noen flere indikasjoner før stemmene er ferdig telt - en opptelling som starter klokka 23.00 i kveld samtidig som stemmelokalene stenger for britene.

Og så jevne som meningsmålingene er, er det også altfor tidlig for noen å si hvordan denne avstemningen ender.

Forrige uke fikk kampanjen som er for å forlate EU en ordentlig opptur med med flere meningsmålinger på rad der de ledet. Kampanjen som vil bli i EU hadde så et lite overtak i starten av denne uka. De siste målingene seint onsdag kveld gjør også dagens folkeavstemning umulig å forutsi, men mer om de seinere.

VERDENSROMMET KALLER: Bli-kampanjens egne astronaut trakk lett til seg oppmerksomhet i London sentrum  Foto: John T. Pedersen / Dagbladet
VERDENSROMMET KALLER: Bli-kampanjens egne astronaut trakk lett til seg oppmerksomhet i London sentrum  Foto: John T. Pedersen / Dagbladet Vis mer

- Meningsmålingene er for jevne til å si noe. På den ene målingen er den ene siden foran og på neste måling er de andre foran. Dette er jevnt og interessant på alle måter, sier doktor Caitlin Milazzo ved Universitetet i Nottingham til Dagbladet.

Ekspertens spådom

Meningsmålingseksperten har sittet oppslukt med Brexit-valget de siste månedene, og i dag står altså det store slaget. Hun gir Dagbladet sin oppriktige spådom av hva hun tror kommer til å bli utfallet og hvorfor.

- Jeg tror det blir flertall for å bli. Det er det jeg «gjetter». Tidligere folkeavstemninger viser at det skal ganske mye til for at det blir store endringer. Bli-kampanjen har en kraftig fordel med de som ikke har bestemt seg ennå. Sitter du fortsatt på kanten av stolen, frykter du trolig risikoen for å reise, der det sikre er å bli.

- De har en fordel, det vet vi basert på forskningen om folkeavstemninger. Jeg tror som sagt det blir flertall, men det er også et spørsmål hvor stort det vil bli, sier Milazzo.

- Det interessante er folk som aldri har bestemt seg. De kan være veldig viktig, og går de systematisk én vei, vil det trolig gi bli-siden en fordel. Eller kanskje ikke? sier hun.

Hun mener det er disse velgerne det er mulig å plukke i innspurten.

- Alle er forsiktige med å si hva som vil skje i folkeavstemningen, men ut-kampanjen har en enda større svakhet når de ikke kan si hva som skjer hvis de vinner, sier Milazzo.

Innvandring

Milazzo mener imidlertid at et tema er viktigere enn andre i folkeavstemningen.

- Det kommer til et punkt der mange av de som bryr seg om innvandring vil ut. De som ikke bryr seg så mye eller er innvandringsvennlige vil bli. De to siste åra har Storbritannia vært veldig opptatt av innvandring.

PREGET: Drapet på det britiske parlamentsmedlemmet Jo Cox (41), som også var en stor EU-tilhenger har preget valgkampen. Her minnestedet hennes like utenfor parlamentet. Foto: John T. Pedersen / Dagbladet
PREGET: Drapet på det britiske parlamentsmedlemmet Jo Cox (41), som også var en stor EU-tilhenger har preget valgkampen. Her minnestedet hennes like utenfor parlamentet. Foto: John T. Pedersen / Dagbladet Vis mer

- Spørsmålet er om folk bryr seg nok om innvandring til å ta risikoen og forlate EU, sier hun til Dagbladet.

Sjokkledelse for bli

Så tilbake til de siste meningsmålingene onsdag kveld. Den mest oppsiktsvekkende kom fra byrået ComRes for TV-kanalen ITV og storavisa Daily Mail.

Der får bli-sida en ledelse på seks prosentpoeng. Siden deres forrige måling har bli-siden økt oppslutningen med tre prosentpoeng, mens ut-sida har gått ned tilsvarende.

Dette er den eneste av onsdag kvelds målinger som er utenfor feilmargin.

En annen måling som gir knapp ledelse til bli onsdag kveld er YouGov. De får en oppslutning på 51 prosent mot ut-sidas 49 prosent.

To andre onsdagskveldmålinger gir Brexit-flertall. En av dem er Opinium som gir ut-kampanjen en oppslutning på 45 prosent og bli-kampanjen 44 prosent. 9 prosent sier de ikke har bestemt seg, men at de skal stemme. Instituttet var mest nøyaktige under fjorårets nasjonale valg, da De konservative vant en sjokkerende stor seier.

Likevel er de klare på at folkeavstemningen i dag foreløpig er for jevn. Også TNS' kveldsmåling gir en knapp ledelse til ut, med 43 mot 41 prosent.

Det vil ikke være noen valgdagsmålinger under folkeavstemningen, og det er ventet at den siste målingen - gjennomført før folk går til urnene - blir sluppet av Ipsos Mori torsdag formiddag.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer