Sportsfanatismen kan true samlivet

I løpet av årets vintersesong sender de største TV-kanalene sport i mer enn 10 000 timer til sammen. Sportsfanatikere kan risikere ekteskapet foran TV\'en, mener samlivseksperter.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Bare i helga sendte NRKs og TV2s fire kanaler sport i mer enn 60 timer.

 - Tragisk, mener samlivsrådgiver Solveig Vennesland.

- Hvorfor?

-Fordi som regel har ikke begge i parforholdet samme interesser. Hadde de vært som Jack og Grete Waitz, ville det vært greit.

Men for de aller fleste som har ulike behov når det gjelder TV\'en vil den utløse uenighet og krangling.

Det er et faktum at svært mange småbarnsmødre gruer seg til helga hvis de har en partner som er avhengig av sport. Og når hun må mase seg til en tur i svømmehallen med ungene, og det skjer mer enn 10 ganger, er det frustrerende, sier Vennesland.

Kampen tapt
Vennesland mener TV-sporten kan føre til at forholdet går dukken. TV\'en tapper parforholdet for følelser og fellestid, fremmer passivitet og feite mager. Ingen vil si det høyt, men det er ingen tvil om at TV-sportsavhengigheten, sammen med annen mangel på engasjememt og initiativ, fører til brudd, sier hun. Familierådgiveren tror kampen mot TV-sporten er tapt. Det er et tankekors at det ikke har kommet en motbevegelse. Men TV-sporten har nok blitt for stor; en selvfølge i våre liv, sier hun.

Tar forholdet for gitt
Det er gjort undersøkelser som viser at fotballinteressen kan bli en utfordring, ifølge psykolog Frode Thuen. Man skal ikke overdrive dette, men som en del av et større mønster kan det være ganske ødeleggende. De som prioriterer TV-sporten høyt er trolig lite oppmerksomme ellers i parforholdet også. Når de mest ihuga sofasupporterne har koner som forventer litt mer deltakelse, kan de fort komme til kort, mener Thuen. Menn tar forholdet for gitt, mer enn kvinner, ifølge Thuen. De tenker ikke at det er så viktig å dyrke forholdet. Når det er så mye sport som er viktig, kan det være med på at begeret flyter over. Det er ikke bra for samlivet å sitte og sløve i sofaen i time etter time, slår han fast.

 SAMME INTERESSER: Sportfrelst Anders Krystad og sønnen Colin. Foto: Hans Arne Vedlog
SAMME INTERESSER: Sportfrelst Anders Krystad og sønnen Colin. Foto: Hans Arne Vedlog Vis mer

Les mer i dagens papirutgave av Dagbladet. Synes du det er for mye sport på TV? Si din mening her.