Sportsglede med kongelig innslag

Med 1 million kroner i kofferten kom idrettspresident Arne Myhrvold til Khayelitsha, en såkalt township utenfor Cape Town. Sammen med kong Harald og dronning Sonja vandret han rundt blant tusenvis av jublende unger på det lokale idrettsanlegget.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Dronning Sonja fikk æren av å starte et gateløp i området, der både funksjonshemmede og andre deltok.

Den norske millionen skal brukes til å oppgradere idrettsanlegget slik at også funksjonshemmede kan benytte det. Bistandsprosjektet, som Norges Idrettsforbund og Olympiske komite og Norad står bak, er en del av prosjektet Sports for All i Sør-Afrika.

Norske frivillige

- Dette er den rene happeningen, her er det fullstendig kaos, utbrøt en smilende Roar Askheim til NTB under den kongelige vandringen på idrettsområdet. 25-åringen fra Lillestrøm er en av de foreløpig sju frivillige som trener uorganisert ungdom i Sør-Afrika. Han er utdannet ved Norges idrettshøgskole og har bakgrunn i fotball og basket.

- Her kan du bare ta med deg en ball ut på en gresslette, og plutselig er det en hel flokk på banen, sier Askheim, som etter eget utsagn har det kjempetrivelig blant den svarte ungdommen utenfor Cape Town. Til sommeren kommer ytterligere 23 frivillige ungdommer fra Norge for å hjelpe sør- afrikanerne med blant annet å organisere klubbvirksomhet på lokalt nivå.

Kong Harald og dronning Sonja slo av en prat med flere av de lokale ungdommene og gratulerte dem med seieren i African Cup - en fotballturnering som landet har vært svært engasjert i den siste uken.

Ja, vi elsker

I sin tale før overrekkelsen av en gave til idrettsanlegget, takket dronningen rørt for musikken, sangen og dansen kongeparet ble møtt med da de kom. - Det var nydelig å høre dere synge vår nasjonalsang på norsk, sa dronning Sonja.

I kveld reiste kongeparet til Johannesburg, der statsbesøket i Sør- Afrika avsluttes i morgen formiddag.

FOLKEMØTE: Kongeparet møtte folk i de fattige bydelene i ettermiddag.