Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Sporveien hadde ikke sjekket sprukket oljerør på 54 år

- Miljødirektoratet ser svært alvorlig på at Sporveien har hatt så lite kontroll på dette anlegget, sier direktør Ellen Hambro i Miljødirektoratet.

OLJESØL: Det ble sluppet ut store mengder fyringsolje i Alnaelva sent i mai, som senere kom ut i Oslofjorden. Sørenga Sjøbad ble stengt i perioden. Foto: Jon Eeg og Berit Roald / NTB scanpix.
OLJESØL: Det ble sluppet ut store mengder fyringsolje i Alnaelva sent i mai, som senere kom ut i Oslofjorden. Sørenga Sjøbad ble stengt i perioden. Foto: Jon Eeg og Berit Roald / NTB scanpix. Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

I løpet av 54 år hadde Sporveien aldri sjekket kvaliteten på røret som sprang lekk og førte til at 28.000 liter fyringsolje rant ut i Alnaelva i mai.

Miljødirektoratet kunngjør mandag at de anmelder Sporveien etter utslippet som skjedde 30. mai, skriver Teknisk Ukeblad. I en rapport, som offentliggjøres mandag, går det fram at det under tilsyn hos Sporveien etter utslippet, ble klart at røret hvor oljen rant ut aldri var blitt sjekket.

Fyringsolje i Oslofjorden

Miljødirektoratet slår fast at Sporveien har brutt tankforskriften og må ta ansvaret for forurensningen som skjedde da 28.000 liter fyringsolje rant ut i Alnaelva og videre til Oslofjorden. Det var påfyllingsrøret til en tank fyringsolje som sprang lekk. Røret er om lag 60 meter langt, men omtrent én meter går under bakken og det var der det hadde oppstått lekkasje.

FORURENSING: Oljesøl fra sporveien havnet i Oslofjorden. En tank fyringsolje sprang lekk. Foto: Lars Eivind Bones / Dagbladet.
FORURENSING: Oljesøl fra sporveien havnet i Oslofjorden. En tank fyringsolje sprang lekk. Foto: Lars Eivind Bones / Dagbladet. Vis mer

- Miljødirektoratet ser svært alvorlig på at Sporveien har hatt så lite kontroll på dette anlegget, sier direktør Ellen Hambro i Miljødirektoratet.

Under inspeksjonen kunne ikke Sporveien dokumentere at det noen gang er gjennomført tilstandskontroll av tank 1 og av påfyllingsrøret. Dermed har den tekniske tilstanden vært ukjent i 54 år, skriver direktoratet.

- Dypt beklagelig

Sporveien sier til Teknisk Ukeblad at rapporten og anmeldelsen er tema i et eget møte mandag formiddag. Det er satt en frist på 14 dager for å komme med tilsvar. Det var ikke klart om noe i rapporten vil bli bestridt.

- Det er for tidlig å si, men det jeg kan si er at hendelsen er dypt beklagelig. Vårt anlegg har blitt inspisert årlig, men den ene meteren av røret som gikk under bakken, har dessverre unngått inspeksjon, sier kommunikasjonsrådgiver Jan Rustad.

Lekkasjen skjedde da et eksternt firma skulle tømme tanken for gjenværende fyringsolje ettersom Sporveien har gått over til andre og mer miljøvennlige former for oppvarming. Oljefyren har de siste årene kun vært brukt i beredskapstilfeller.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!