Sporveiene tillater maktbruk

Oslo Sporveier gir sine kontrollører lov til å bruke fysisk makt for å holde en sniker inntil politiet kommer. Instruksens innhold er juridisk omstridt, og skal nå granskes av Samferdselsdepartementets eksperter.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert

«Sporveien har rett til å pågripe/holde på en sniker til politiet kommer.» Dette står svart på hvitt i den meget klare instruksen som er delt ut til all betjening i Oslo Sporveier.

Kommuneadvokaten gjorde en betenkning i 1994, og konklusjonene er undertegnet og sendt ut av tidligere adm.dir. Knut Skuland.

- Ja, vi mener at vi kan det inntil politiet kommer. Hvis det går urimelig lang tid, lar vi vedkommende gå, sier adm. dir. Trond Bjørgan. - Det står også at «Ved pågripelse kan Sporveien benytte nødvendig makt, men pågripelsen må alltid foretas så skånsomt som mulig». Hva gjør kontrollørene?

- De kan stille seg i ring rundt snikeren.

- En kontrollør sier til Dagbladet at de kan bruke samme type vold mot snikeren som han bruker mot dem, løpe etter en sniker som stikker av og legge snikeren i bakken. Kommentar?

- Det kan tenkes det forekommer, men jeg understreker at slike episoder oppstår svært sjelden, medgir Bjørgan.

I går skrev Oslo Sporveier et brev til Samferdselsdepartementet og ba om et møte. - Vi ønsker å redegjøre for hva slags metoder vi bruker, opplyser adm.dir. Trond Bjørgan.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer