Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

- Spozhmai (10) ble presset av Taliban-broren til å ta på bombevest

Pågrepet av sikkerhetsstyrkene i Afghanistan.

PRESSET AV FAMILIEN: Sphozmai (10) ble forsøkt brukt av Taliban som selvmordsbomber. Det var broren, en Taliban-kommandant, som tvang henne til å ikle seg en bombevest. Foto: Reuters/NTB Scanpix
PRESSET AV FAMILIEN: Sphozmai (10) ble forsøkt brukt av Taliban som selvmordsbomber. Det var broren, en Taliban-kommandant, som tvang henne til å ikle seg en bombevest. Foto: Reuters/NTB Scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Afghanske myndigheter mener den lille jenta identifisert som ti år gamle Spozhmai ble brukt av Taliban for å gjennomføre et planlagt selvmordsangrep mot politistyrkene i byen Lashkar Gah i Helmand-provinsen i Afghanistan.

Den lille jenta stilte opp på en pressekonferanse, der hun ifølge nyhetsbyrået AFP fortalte reporterne at det var broren som hadde tvunget henne til å ha på bombevesten og gitt henne beskjed om å detonere den ved en politipost.

- Jeg var lei av stemoren min. Broren min ba meg om å ta på den svarte vesten, dra til en politipost og trykke på knappen, sier hun.

Presset av broren Ifølge afghanske medier skal hun av familien blitt beskyldt for å ha et ulovlig forhold til politiet, og at dette ble brukt som pressmiddel.

Broren skal være en Taliban-kommandant i området identifisert som Zahir eller Hamid Saheb. Afghanske sikkerhetsstyrker lykkes ikke i å pågripe broren.

- Det ser ut til at jentas bror, som er Taliban-kommandant, har flyktet fra området, sier politisjef Hamidullah Sediqi til Tolo TV.

Bruker barn Det er motstridende meldinger om Spozhmai skal ha forsøkt å detonere bomben, men ifølge den afghanske TV-kanalen Tolo TV skal Spozhmai ha hatt vanskeligheter med detonatoren.

Det har flere ganger kommet meldinger om at Taliban bruker unge skolegutter som selvmordsbombere fordi de vekker mindre oppmerksomhet, men det er mindre vanlig at de bruker jenter.