Språk-stryk for departement

Språkrådet refser Arbeids- og administrasjonsdepartementet for elendig språk, etter et brev med feil i hver linje.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Norsk språkråd har gitt Arbeids- og administrasjonsdepartementet (AAD) karakteren «uakseptabel språkleg kvalitet» for et brev departementet har sendt til Språkrådet.

Brevet, som er på en side, inneholder ifølge Norsk språkråd «om lag 20 ord- og bøyingsfeil», og i tillegg flere kommafeil. Det ble sendt 12. april i år, som svar på et brev fra Språkrådet om utflytting av statsinstitusjoner fra Oslo.

«Det kan vere tvilsamt om eit departement nokon gong tidlegare har prestert eit brev på nynorsk med så mange grove feil på så få linjer. I så godt som kvar einaste linje i brevet er det feil», skriver Språkrådet til AAD.

Opplæring

Departementets brev, som «er meint å vere på nynorsk», inneholder blant annet bokmålsord som «et», «økt», «høy», «frem» og «disse», påpeker Norsk språkråd.

Språkrådet ber AAD «syte for at dei som har hatt med dette brevet å gjere, så snart som råd får den opplæringa dei treng».

Språkrådet mener brevet tyder på at departementet mangler gode nok rutiner for språklig kvalitetssikring. AAD blir bedt om å vurdere tiltak som kan sikre at slike brev i framtiden ikke går ut fra departementet.

Innovasjon

Det sterkt kritiserte brevet er sendt fra Innovasjons- og moderniseringsgruppa i AAD. Det er undertegnet av en saksbehandler som allerede har sluttet, og lederen for Innovasjons- og moderniseringsgruppa, utviklingsdirektør Thorbjørn Overholdt er på ferie. Han har ikke vært tilgjengelig for kommentar.

Informasjonssjef Leiv Ellingsen i AAD sier til NTB at brevet fra Språkrådet «er blitt lagt merke til i departementet». Han opplyser at departementet er i ferd med å forhandle om innkjøp av «et avansert omsettingsprogram». Det skal hjelpe folk som ikke er kyndige i nynorsk, til å skrive mer korrekt.

Leiv Ellingsen sier at AAD også vil satse mer på intern språklig rådgivning.

(NTB)