MOT LØSNING: Sakordfører i kontroll- og konstitusjonskomiteen, Per Olaf Lundteigen (Sp), er i ferd med å sikre et flertall for en endring av språket i Grunnloven. Det er imidlertid usikkert hvilke alternativ som får flertall. Rasmus Hansson i Miljøpartiet de grønne er del av en allianse mellom MDG, Arbeiderpartiet, SV og Sp. Foto: Lars Eivind Bones / Dagbladet
MOT LØSNING: Sakordfører i kontroll- og konstitusjonskomiteen, Per Olaf Lundteigen (Sp), er i ferd med å sikre et flertall for en endring av språket i Grunnloven. Det er imidlertid usikkert hvilke alternativ som får flertall. Rasmus Hansson i Miljøpartiet de grønne er del av en allianse mellom MDG, Arbeiderpartiet, SV og Sp. Foto: Lars Eivind Bones / DagbladetVis mer

Språkfarse om Grunnloven i ferd med å løses

Intens møtevirksomhet på Stortinget har ført til kompromiss-vilje i flere partier.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Den babelske striden om Grunnlovens nye språkdrakt, kan være i ferd med å få en løsning.

Dagbladet vet at møtevirksomhet på Stortinget fredag har ført til at flere partier nå er i bevegelse. Viljen til å faktisk få til en endring i jubileumsåret, har økt sjansen for et kompromiss.

Frp gjennomførte lørdag et ekstraordinært gruppemøte - på landsmøtehotellet på Gardermoen - der partiets stortingsrepresentanter ble oppdatert på situasjonen.

Etter det Dagbladet erfarer ga Frp-gruppa tilslutning til at partiets representanter i kontroll- og konstitusjonskomiteen skal fortsette forhandlinger som kan forene Frp, KrF, Arbeiderpartiet, SV, Sp og De Grønne.

- Nå er saken i spill, og vi har utrolige spennende dager helt fram til avstemmingen på tirsdag, sier saksordfører for saken i komiteen, Per Olaf Lundteigen (Sp).

LES OGSÅ: Grunnloven kan oppdateres, eller utdateres, skriver Marie Simonsen.

- Flere på gli, det går mot endring For det er fortsatt uklart hvilken endringsmodell som til slutt legges til grunn. Etter det Dagbladet får opplyst, står det mellom et alternativ der Grunnloven språkoppdateres på både bokmål og nynorsk etter Graver-utvalgets forslag, og et alternativ med en bokmålsendring etter språkprofessor Finn-Erik Vinjes forslag, kombinert med Gravers nynorsk-forslag.

SV, Sp, Arbeiderpartiet og De Grønne har ønsket et modernisering av grunnlovsspråket etter Graver-utvalgets bokmål- og nynorskforslag. Etter det Dagbladet forstår, kan denne kvartetten komme til å slutte seg til Frp's standpunkt, som er Vinjes bokmålsforslag kombinert med Graver-utvalgets nynorskforslag.

I utgangspunktet gikk Frp bare inn for et endringsforslag på bokmål som tar utgangspunkt i 1903-versjonen vi i dag har. På et gruppemøte i mars ble det imidlertid også åpnet for en nynorsk-versjon. At Frp nå åpner for dét, blir lagt merke til.

Partiene er likevel usikre på hvor de har hverandre. Det illustreres blant annet av at én av tingene det nå forhandles om, er i hvilken rekkefølge partiene skal votere på tirsdag.

Arbeiderpartiet står fortsatt på sitt primærstandpunkt, sier komitémedlem Jette Christensen til Dagbladet.

- Flere er på gli, det går mot en endring, og det er bra. Men når vi først skal endre språket i Grunnloven, så er politisk, juridisk og fornuftig sett den beste løsningen å velge Graver-forslaget for både bokmål og nynorsk. Det er Arbeiderpartiet sitt standpunkt, og det jobber vi fortsatt for.

Vil ha noe igjen Per Olaf Lundteigen er som saksordfører sentral. Han sier at et flertall er innen rekkevidde både for begge alternativene.

I tillegg er Kristelig Folkeparti  på glid. Mot at partiet får gjennomslag på flere punkter når det gjelder innføringen av flere paragrafer av menneskerettighetene i Grunnloven, skal de være villige til å forlate sitt primærstandpunkt.

- Jeg kan bekrefte at vi er i samtale med flere partier, for å se om det er grunnlag for enighet, sier KrFs mann i kontroll- og konstitusjonskomiteen, Hans Fredrik Grøvan.

Partiets primærstandpunkt er det samme som for Høyre og Venstre: Gjennomføring av mindre endringer i forbindelse med at menneskerettighetene blir inntatt i Grunnloven, men beholde dagens gamle språkdrakt.

FULL MODERNISERING: Arbeiderpartiet vil at grunnlovsspråket skal moderniseres, og tillegg få en nynorsk-versjon. - Det er vårt primærstandpunkt, og det står vi på, sier Jette Christensen. Foto: Håkon Mosvold Larsen / NTB scanpix
FULL MODERNISERING: Arbeiderpartiet vil at grunnlovsspråket skal moderniseres, og tillegg få en nynorsk-versjon. - Det er vårt primærstandpunkt, og det står vi på, sier Jette Christensen. Foto: Håkon Mosvold Larsen / NTB scanpix Vis mer

- Skal vi innta et annet standpunkt, så må vi ha gjennomslag for sentrale punkter når det gjelder menneskerettighetene. Vi vil ha tydelige traktathenvisninger så vi ikke ender opp med en light-versjon. Og vi vil ha inn punkter om familiens rolle i samfunnet, sier Grøvan.

Dagbladet vet at partene har avtalt et nytt møte mandag kveld.

- En merkelig bastard - Det nærmeste fletallet er for denne merkelige bastarden med Vinje-bokmål og Graver-nynorsk. Jeg har fryktelig vanskelig for å forstå poenget med en halveis rosemalt boksmålversjon kombinert med en moderne nynorskversjon. Nå jobbes det hardt mot KrF, Venstre og Frp, sier De Grønne-representant Rasmus Hansson.

- Men om Frp skulle gå over til Gravers forslag for både bokmål og nynorsk, står det i såfall på en håndfull representanter i Høyre og Venstre, sier han.

En grunnsendring krever 2/3-dels flertall i Stortinget. Høyres Michael Tetzschner, som er første nestleder i kontrollkomiteen, er en varm forsvarer for å bevare språkdrakten fra 1903. Samtidig kan Høyre komme til å fristille sine representanter i saken. 

Venstres stortingsgruppe er delt omtrent på midten:

- Jeg tror at hvert fall fem hos oss kommer til å stemme for Graver-Graver-forslaget, sier Sveinung Rotevatn til Dagbladet.

Helge Thorheim er Frp's mann med ansvar for språksaken i komiteen. Han vil verken bekrefte eller avkrefte at partiet kan komme til å slutte seg til det såkalte Graver-Graver-forslaget.

Samtidig:

- Jeg tror vi kommer til å bli enige, sier Thorheim til Dagbladet.

- Jeg tror vi faller ned på en språklig fornyelse av Grunnloven, under den forutsetning at flere setter seg inn i saken, og det gjelder også stortingsrepresentantene, sier Lundteigen.

DELT VENSTRE: Partiets stortingsgruppe er delt på midten. Halvparten går inn for forslagt om en moderne versjon på både bokmål og nynorsk, sier Sveinung Rotevatn. Foto: Terje Bendiksby / Scanpix
DELT VENSTRE: Partiets stortingsgruppe er delt på midten. Halvparten går inn for forslagt om en moderne versjon på både bokmål og nynorsk, sier Sveinung Rotevatn. Foto: Terje Bendiksby / Scanpix Vis mer