Sprakk i avhør

Saddam Hussein har i avhør gitt opplysninger om milliarder av dollar som han gjemte unna i utlandet mens han var Iraks president.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Det hevder Iyad Allawi i det irakiske regjeringsrådet.

Saddam skal også ha oppgitt navn på personer som visste hvor pengene var. Dette er ikke bekreftet av andre i regjeringsrådet eller fra okkupasjonsmaktene USA og Storbritannia.

Utenlandske banker

Allawi fortalte til de to avisene Al-Hayat og Asharq al-Awsat i London i går at Saddam har innrømmet å ha sendt penger til utenlandske banker før han ble avsatt.

- Saddam har begynt å gi opplysninger om penger som har blitt plyndret fra Irak og plassert i utlandet, sier Allawi.

270 milliarder

Han anslo beløpet til 40 milliarder dollar, som tilsvarer 270 milliarder kroner.

- Vi har spurt internasjonale juridiske og sakkyndige selskap å følge opp pengene som er plassert i Sveits, Tyskland og Japan og andre land under falske selskapsnavn, sier Allawi.

De som forhører Saddam fokuserer nå på hva slags forbindelser han må ha med motstandsgrupper som angriper okkupasjonsstyrkene, hans forhold til terroristorganisasjoner og hva slags penger som er betalt til «elementer utenfor Irak», sier han videre.

Den tidligere presidenten skal også ha gitt opplysninger om våpen som motstandsgruppene bruker. Han har videre oppgitt navn på dem som vet om utstyr og våpenlagre, ifølge Allawi.

Motstridende

Et annet medlem av det USA-oppnevnte regjeringsrådet, Ahmed al-Bayak, sier til nyhetsbyrået AP at Saddam har begynt å oppgi navn på folk inne i Irak som angriper okkupasjonsstyrkene. Men Saddam har ikke avslørt noe om penger, hevder han.

Entifadh Qanbar, talsmann for Ahmed Chalabi, et annet medlem i regjeringsrådet, sier at deres politiske parti, Den irakiske nasjonalkongressen, sier de hadde opplysninger om Saddams formue før han ble tatt til fange.

- Vi har ingen nye opplysninger om penger, og hvis vi hadde, ville vi ikke snakke om det, sier Qanbar til AP.

Ingen har hittil kunnet si med sikkerhet om Saddam Hussein har noe å gjøre med de tallrike angrepene mot okkupasjonsstyrkene. Disse angrepene har ikke stanset eller gått vesentlig tilbake etter at Saddam ble tatt til fange 14. desember.

Opprørere arrestert

Det er ikke offentlig kjent hvor Saddam holdes fanget. USAs okkupasjonsstyrke sier at flere hundre irakiske opprørere er arrestert som følge av opplysninger man har fått i kjølvannet av arrestasjonen av Saddam.

- Vi har satt våre beste forhørsledere på ham, sa general Richard Myers, forsvarssjefen i USA, i et intervju 21. desember.

Men han la til: - Det eneste jeg vet er at han ikke samarbeider.

PRATER: Saddam Hussein skal ha gitt opplysninger om våpen som motstandsgruppene bruker. Han skal videre ha oppgitt navn på dem som vet om utstyr og våpenlagre, ifølge Iyad Allawi i det irakiske regjeringsrådet. Bildet viser Saddam rett etter at han ble tatt til fange 14. desember.