Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Sprakk med 17 milliarder

Det er ingen smågutter som står bak Norgeshistoriens største budsjettoverskridelse. Styreformann er Sparebanken NOR-sjef Kjell O. Kran, styremedlemmene er Telenor-sjef Tormod Hermansen, LO-sjef Yngve Hågensen og Statoils konsernsjef Harald Norvik.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Frontfigurene i Statoils styre og administrasjon må tåle hard kritikk etter at Åsgard-utbyggingen ble mer enn 17 milliarder kroner dyrere enn budsjettert. Og det stopper neppe der. Mange påstår at budsjettsprekken blir større.

Nå teller statsråd Anne Enger Lahnstein på knappene om den astronomiske budsjettsprekken skal få personmessige konsekvenser for styreformann Kjell O. Kran. Tirsdag holder Statoil generalforsamling på statsråd Lahnsteins kontor. Der får Kran beskjed om han fortsatt er ønsket som styreformann, eller om han heretter kan vie all sin tid til valgkampen for å bli idrettspresident.

Sitter fortsatt

Forrige gang Norge opplevde en tilsvarende budsjettsprekk, Statoils utbygging på Mongstad, trakk styreleder Vidkunn Hveding seg og sørget samtidig for at Statoil-sjef Arve Johnsen måtte følge i dragsuget. 11 år etter Johnsens avgang sies det at den totale budsjettsprekken ble på omlag 10 milliarder kroner. På et tidligere stadium i Mongstad-prosessen, da overskridelsene fortsatt «bare» var på fem milliarder kroner, etablerte vittige tunger begrepet «En mong».

En Åsgard

Det går to og en halv «Mong» i «én Åsgard». Derfor er det oppsiktsvekkende at det ikke fra politisk hold er blitt reist spørsmål om Harald Norviks, styrets og statsrådens tillit.

Utbyggingen av Åsgard-prosjektet kommer på mer enn 64 milliarder kroner totalt.

Like fullt sier Kjell O. Kran at han ønsker å fortsette som styreformann i Statoil. Konsernsjef Harald Norvik er mer interessert i å drøfte mulige privatiseringsløsninger for statsoljeselskapet enn å snakke om budsjettsprekken på Åsgard.

Så har også vårens store debatt om Statoil handlet om privatisering, ikke om Norgeshistoriens største budsjettoverskridelse. Samtidig fikk konsernsjef Harald Norvik, med styrets velsignelse, et lønnshopp på 213.000 kroner i fjor. Lønna hans er idag på vel 2,2 millioner kroner.

Kran går?

Hele Statoil-styret, med unntak av de ansattes representanter, er på valg nå i vår. Derfor vil det ikke være overraskende om flere i Statoils styre vil bli skiftet ut. Dersom Kran og styret blir kastet, er det svært lite sannsynlig at Harald Norvik fortsetter. For Bondevik-regjeringen vil det være en gylden sjanse til å sette inn nye krefter i Statoils styre og ledelse uten fortid som statssekretær i Ap.

Arve Johnsen var statssekretær før han fikk sjefsjobben i Statoil.

Da Arve Johnsen gikk av overtok Harald Norvik, også han med statssekretærbakgrunn fra Ap. Til og med Telenor-sjef og styremedlem i Statoil, Tormod Hermansen har fortid som statssekretær i en Ap-regjering.