Sprakk én gang- mistet all hjelp

På Stortinget i dag fikk narkomane Borge Andersen fortelle politikerne om sin kamp for livet.

MED LUA I HÅNDA: Borge Andersen (50) var også med i fjor, da de narkomane fikk komme inn på Stortinget og fortelle sine historier. Siden da har han blitt kastet ut av en avrusningsinstitusjon. Tidligere i dag fikk han fortelle politikerne om hvorfor. Foto:Jacques Hvistendahl/Dagbladet
MED LUA I HÅNDA: Borge Andersen (50) var også med i fjor, da de narkomane fikk komme inn på Stortinget og fortelle sine historier. Siden da har han blitt kastet ut av en avrusningsinstitusjon. Tidligere i dag fikk han fortelle politikerne om hvorfor. Foto:Jacques Hvistendahl/Dagbladet Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

|||(Dagbladet:) Kl. 11.30 i dag marsjerte nesten tretti rusmisbrukere og støttespillere fra Oslo S og opp til Stortinget.

I år, som i fjor, ble de invitert inn av politikere fra en rekke partier, blant andre Frp-leder Siv Jensen, SVs Karin Andersen og Aps Anette Trettebergstuen.

- Gikk ikke lenger
En av dem som fikk fortelle politikernes sin historie er Borge Andersen (50). Dagbladet har skrevet om ham flere ganger. Sist gang kunne Dagbladet skrive at han nå får plassen sin tilbake på avrusning. Allerede neste uke skal Borge starte på ny. 

I dag fortalte han politikerne om at han etter det første møte med politikerne på Stortinget i fjor, hadde søkt om hjelp.

- I etterkant av møtet i fjor, følte jeg at det ikke gikk lenger. 20. januar kom jeg inn på det som skulle være en langtidsbehandling på Ullvin. Etter en stund gikk alt bra. I helgene besøkte jeg venner og familie. Jeg begynte til og med å søke etter en bolig, sier han og forteller videre.

- Et halvt år etterpå blir jeg kalt inn på intervju og får beskjed om at det kan ta et halvt år til før jeg får en bolig. Det tar altså ett år fra du søker, til du får en leilighet, fortalte Borge politikerne, pressen og de andre oppmøtte på Stortinget.

Ble kastet ut
Med nok av andre ting å holde styr på, ble det til slutt for tøft å være på avvenning. Borge sprakk.

- Jeg falt bort noen timer i juni. Jeg fikk det jeg vil kalle en avsporing på heroin. Jeg var helt ærlig om det på Ullvin. Men der fikk jeg foten i rævva, sier han.

Etter å ha fått høye doser metadon over lengre tid, ble Borge satt rett på gata, uten nedtrapping.

HAR SLITT: Borge Andersen (50) har vært narkoman i over 30 år. Nylig kunne Dagbladet fortelle at han får en ny sjanse på avrusningsinstitusjonen Ullvin.
Foto: Håkon Eikesdal
Tlf:  47 926 07 916
HAR SLITT: Borge Andersen (50) har vært narkoman i over 30 år. Nylig kunne Dagbladet fortelle at han får en ny sjanse på avrusningsinstitusjonen Ullvin. Foto: Håkon Eikesdal Tlf: 47 926 07 916 Vis mer

- Jeg fikk beskjed om å trappe ned selv, vise to reine prøver etter 28 dager, så skulle jeg komme tilbake, sier han og legger til:

- Jeg har kjempa så hardt at det er utrolig jeg lever. Jeg er overrasket selv.

- Vi er den eneste sykdomsgruppa som blir straffet for å vise sykdomstegn til den sykdommen vi faktisk har, sa en annen rusmisbruker som nå går på metadon, Thomas Wiik, som en kommentar til Borges historie.

Gjør inntrykk
Borges historie gjør inntrykk på politikerne. SVs Karin Andersen er opprørt over å historiene, mest fordi det har skjedd så lite.

- Det gjør sterkt inntrykk å høre at de er andre generasjons narkomane som ikke har fått hjelp fra noen. Selv barnevernet har ikke plukket dem opp. Dette er jo nesten så sterkt at det er umulig for oss som har hatt en trygg oppvekst å forstå. Dette er mennesker som er akkurat lik meg. Det er i veldig stor grad snakk om uflaks og flaks i livet, sier Karin Andersen.

- Hva kan du gjøre som politiker i et regjeringsparti?

- Det jeg kan gjøre er å bruke all min kraft på å legge til rette for forebygging og andre tiltak som sprøyterom og behov for bolig. Et trygt hjem er helt avgjørende for å kunne bli herre over seg selv etter avrusning, sier Andersen, som oftere vil ha rusmisbrukere inn på Stortinget.

- Vi må invitere dem inn oftere der hvor avgjørelsene i politikken blir tatt, sier Andersen, som sammen med Ap allerede har invitert Arild Knutsen og de andre i Foreningen for human narkotikapolitikk tilbake før jul.

Frps Kari Kjønaas Kjos mener historiene viser at det trengs individuelle løsninger i rusomsorgen.

- For meg var det viktig at de hadde lyst å komme hit og fortelle historiene sine. Så håper jeg etterhvert at de slipper og be om flere møter fordi vi politikerne faktisk gjør noe. Etter tredve år som politiker på området er jeg redd det bare blir prating, sier Frps Kari Kjos.

I FJOR: For akkurat ett år siden inviterte Siv Jensen de narkomane inn på Stortinget på boller og kaffe. Foto: Jacques Hvistendahl
I FJOR: For akkurat ett år siden inviterte Siv Jensen de narkomane inn på Stortinget på boller og kaffe. Foto: Jacques Hvistendahl Vis mer

Invitert inn
- Først ble vi invitert av Thor Erik Forsberg og Anette Trettebergstuen, men det var Siv Jensen som åpnet dørene i fjor. Hun tar oss imot denne gangen også. SV og KrF vil også stille, fortalte Arild Knutsen i Foreningen for human narkotikapolitikk til Dagbladet før møtet.

Både på Løvebakken og inne på Stortinget etterspurte Knutsen politikernes løfter fra forrige møte hvor rusmisbrukerne ble lovet en rekke strakstiltak. Ifølge foreningen var det i fjor 4000 mennesker som sto i kø for behandlingshjelp. I år har det samme antallet har økt til 4500.

Vil redde sprøyterom
Foreningen for human narkotikapolitikk ledet av Arild Knutsen krever at Siv Jensen og de andre politikerne gjør sitt for å redde sprøyterommet som Frp-byråd i Oslo, Sylvi Listhaug, vil legge ned.

Også i fjor truet byrådet i Oslo med å legge ned sprøyterommet. Denne gangen er det enda viktigere at det ikke skjer. Nå kan vi få en sprøyteromslov som gir en kommune lov til å opprette et permanent sprøyterom, sier Knutsen.

- Hvorfor er sprøyterommet så viktig?

- Fordi det redder liv. Det er flere brukere som mener at sprøyterommet er det eneste stedet hvor de blir behandlet som mennesker.

INN PÅ TINGET: Leder i Foreningen for human narkotikapolitikk, Arild Knutsen (til venstre) hadde ifjor stor suksess med sine politikermøter, blant annet med helseminister Bjarne Håkon Hanssen, som åpnet opp for å diskutere gratis utdeling av heroin. Foto: Steinar Buholm/Dagbladet
INN PÅ TINGET: Leder i Foreningen for human narkotikapolitikk, Arild Knutsen (til venstre) hadde ifjor stor suksess med sine politikermøter, blant annet med helseminister Bjarne Håkon Hanssen, som åpnet opp for å diskutere gratis utdeling av heroin. Foto: Steinar Buholm/Dagbladet Vis mer

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer