«Sprakk» på bryllupsfest

FROGNER (Dagbladet): Mens hun feiret bryllupet til en medfange på cella i Drammen kretsfengsel - et halvt døgn før hun ble løslatt - skal Kristin Kirkemo Haukeland ha «sprukket» og betrodd seg om trippeldrapet. - Hun sa det var Veronica som skjøt, forklarte gangjenta Brith Rønne i retten.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Den 57 år gamle kvinnen ble kjent med Kristin under varetektstida i Drammen kretsfengsel i 1999. Det ble svært ubehagelig for henne å vitne mot jenta hun omtalte som «muntrasjonsrådet» i fengselet.

- Jeg føler meg som en liten dritt. Kristin så på meg som ei venninne. Dette var råttent gjort av meg, sa Rønne etterpå.

- Var det øyekontakt mellom Kristin og deg i retten?

- Hun søkte blikket mitt, men jeg torde ikke å se. Jeg skammet meg.

Fikk politiet på døra

Den vesle kvinnen gjorde - i motsetning til mange andre av sakens vitner - et sterkt inntrykk. Hun uttalte seg åpent og nøkternt, og avviste å kommentere rykter.

Politiet fikk tilfeldig vite om Kristins betroelser. Da Brith Rønne deltok i en begravelse i vinter, ble hun sittende til bords med en politimann. Hun nevnte at hun hadde vært «gangjente» ved Kristins celle.

- Jeg sa at jeg derfor visste litt om saken. Det var sleivete og ubetenksomt sagt - og to dager seinere sto politiet på døra mi, forklarte Rønne i retten.

«Dette var alvor»

I går fortalte hun om «bryllupsfesten» i fengslet. En av de kvinnelige medinnsatte hadde giftet seg med en innsatt fra et annet fengsel. Etter vielsen fikk bruden ha en liten kakefest. Den foregikk på Kristins celle - fordi hun hadde det koseligere enn bruden.

- Vi var fire til stede: Bruden, Kristin, en mannlig innsatt som Kristin hadde stevnemøter med i fengselet - og meg selv. Vi spiste kake og snakket om alt mulig, forteller Rønne til Dagbladet.

- Dette var kvelden før Kristin ble løslatt. Hun sto ved vinduet og så ned på noen pressefolk som hadde samlet seg utenfor fengselet. Da sa hun at det var Veronica som hadde skutt. Noen ganger kunne hun fleipe og si: «Jeg får komme meg ut så jeg kan få tatt noen flere liv.» Men dette var alvor. Jeg følte at hun sa det som en slags forsvarsmekanisme. Som om Veronica hadde skutt først, sier Rønne til Dagbladet.

«21 millioner»

Ifølge Rønne sa Kristin også at drapene hadde vært planlagt i lang tid, og at hun og Veronica først hadde snakket om det.

- Kristin sa også til meg at «de klarer aldri å ta ut tiltale mot noen av oss fire, vi er for enige», sier 57-åringen til Dagbladet.

Rønne hevder at Kristins motiv var å sikre sønnens økonomiske framtid. - Jeg mener det var snakk om 21 millioner kroner. Det var i alle fall enormt mye, sa Rønne i retten.

Ved en annen anledning skal Kristin ha fortalt Rønne at Orderud-sokken var Veronicas. «Det må da alle se. Det er jo bare Veronica som bruker størrelse 35, og sokken er strikket av farmor,» skal hun ha sagt.

Smuglet ut brev

Rønne fortalte også hvordan hun hadde smuglet et brev ut av fengselet for Kristin. Dette skal ha skjedd i august 1999, mens Kristin hadde brev- og besøksforbud. Kristin la en tykk konvolutt inni tørkepapirholderen på do. Kort etter hentet gangjenta Rønne brevet - og ga det til en innsatt som skulle løslates. I retten nektet Rønne å oppgi hvem brevet skulle til. Til Dagbladet sier hun at det var Cato Pedersen - en kjæreste som ventet på Kristin på utsiden.

<B>SKAMFULL:</B> Britt Rønne skammet seg etter å ha levert et vitneprov som knytter Kristin Kirkemo Haukeland til trippeldrapet. Her etter vitneforklaringen.