Språkreise ble et mareritt

HASTINGS/SARPSBORG (Dagbladet): Språkdrømmen endte i mareritt for 15-åringene Henriette Ytterbøl og Katrine Ljone fra Sarpsborg. De ble lovet tre ukers opphold hos en koselig engelsk familie, men endte opp i en skitten leilighet hos en enslig tobarnsfar i badebyen Hastings.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

- Vi føler oss utrygge her og lever hele tida på ank. Språkreisen er blitt alt annet enn det vi drømte om da vi dro fra Norge for snart tre uker siden, forteller de to 15-åringene til Dagbladet.

Dagbladet treffer dem utenfor den svært nedslitte boligblokka der de bor. Hele det slumliknende området bærer tydelig preg av å være i forfall. Inne i gangen ligger det kadavre av døde mus og en katt. Hele oppgangen skriker etter rundvask og oppussing.

- Vi drar fra leiligheten så tidlig som mulig om morgenen og kommer tilbake så seint som vi kan. På den måten slipper vi å være der mer enn nødvendig, sier jentene.

Først ble Henriette og Katrine plassert hos en kvinne som nærmest drev hotell for språkstudenter fra utlandet.

Aldri hjemme

Da foreldrene ringte fra Norge seint om kvelden - etter jentenes ifølge arrangøren strengt overholdte innetid - var det bare ungdommene som var hjemme. De visste ikke hvor damen befant seg. De tok dette opp med språkskolen - og etter mye om og men fikk de flyttet. Men gleden tok slutt da de havnet i den skitne leiligheten til en enslig mann i 30-årene og hans to barn på fem og sju år. Ifølge jentene er hele leiligheten skitten, i stua ligger familiens skitne undertøy og slenger.

Henriette og Katrine liker ikke å bo hos en enslig mann. Det hjelper å være sammen, men begge synes det er ekkelt at de ikke kan låse rommet om natta.

- Jeg setter kofferten min foran døra. Jeg vet det ikke hjelper, men gjør det likevel, sier Henriette.

De to norske jentene sier de lokale lederne har gjort hva de kan, men de har bare vært innom leiligheten én gang. Da ble mannen bedt om å vaske, men det skjedde ikke.

- Toalettet er svært skittent. Vi orker ikke bade der - bare så vidt å vaske håret, sier jentene videre.

Det er mange som har klaget på svært skitne boligforhold, sier Henriette Ytterbøl og Katrine Ljone som begge gleder seg til å komme tilbake til Norge fredag.

Ikke kulturforskjell

- Da vi valgte å la datteren vår reise på språkreise, var det fordi katalogen fra EF Språkreiser var så betryggende, sier høyesterettsadvokat Thorer Ytterbøl og kona Wenche.

Sikkerheten er framhevet i EFs katalog. Da de leste at «Et trygt og gjestfritt hjem er noe vi garanterer.» og «...ditt hjem-borte-fra-hjemmet er hele tiden godt å være i, og du føler deg trygg og tatt vare på.», ble foreldrene overbeviste. Men etter å ha fått to fortvilte jenter på telefonen dag etter dag, angrer de på at jentene reiste.

- De føler seg rett og slett utrygge, mener Henriettes pappa, høyesterettsadvokat Thorer Ytterbøl. Sammen med kona Wenche og Katrines pappa, Steinar Ljone, raser de mot EF Språkreiser.

<B>VIL HJEM:</B> Katrine Ljone (t.v.) og Henriette Ytterbøl trives ikke på språkskolen i England.