Språkrøre

Hvilket ord er det norskeste du hører på trikken?

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

- OE, MERI BAT sonno, tum ne adj foreldremøte pe zaror jana he. Bass. Adj kam se chotti mar lo. Sab ko foreldremøte pe jana parta he, or sab ko dugnad me hissa lena parta he. Je to tumhe pata he na.Sier den søta oslojenta i den røde mobilen på 11-trikken i Oslo. Hun startet samtalen på norsk, svitsjet over til urdu. Når hun legger på, spør jeg hva hun sa. Hun fniser og sier hun kjeftet på sin eldre søster som er mor til en gutt i fjerde. Hun sa: - Hei, hør på meg, du må gå på foreldremøtet i kveld. Sånn er det bare. Du må ta deg fri fra jobben. Alle må gå på foreldremøte og alle må være med på dugnad. Det vet du jo.

SPRÅKSTUDIER på trikken viser: «Foreldremøte» sies alltid på norsk, og «barnehage», «SFO», «skattekort», «trygdekontor», «sosialkontor», «Næringsmiddeltilsynet» og «sykemelding». Overalt bryter den norske velferdsstaten gjennom samtaler på urdu, vietnamesisk, bosnisk, fransk og spansk. Fordi det er norske erfaringer, gjort i Norge. Kontorene og møtene eksisterer kanskje ikke i gamlelandet. I alle fall ikke «dugnad». Osloungdom med minoritetsbakgrunn språker i vei. De bytter midt i samtalen, eller setningen. Det blir en salig, rocka miks av norsk, urdu, engelsk og wolla, kebabnorsk om du vil. Svitsjingen brukes bevisst og ubevisst, til posisjonering og ekskludering. Det avhenger av mottaker og kontekst. Er det bare «hvitinger» på 11\'ern, snakker de norskpakistanske jentene urdu/punjabi. Idet en pakistansk mann setter seg, slår de over til norsk.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer