Språksoldater

Forsvaret utdanner nå soldater i arabisk. Politiet har ingen planer om å sette i gang tilsvarende språkkurs.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Kunnskap

om språk er et våpen i kampen mot terrorisme. Forsvarets skole i etterretnings- og sikkerhetstjeneste utdanner nå sine første elever i arabisk. Verken navn eller bilde av elevene offentliggjøres. De er språksoldater i hemmelig tjeneste.

Elevene er ansatt i Forsvaret. De har allerede militær kompetanse. De skal sendes på oppdrag i utlandet. Som tolker skal de løse et språkproblem. Oppdragene skal, ved deres hjelp, både bli lettere og tryggere å utføre.

Det er politiets oppgave å hindre terrorangrep i Norge. Hvor gode er de i arabisk? Kan de for eksempel raskt og effektivt avlytte telefonsamtaler på dette språket? Det kan de, forteller Politidirektoratet, på spørsmål fra oss. De har et nettverk av erfarne tolker, som alle er sikkerhetsklarerte. Politiet har ingen planer om å sette sine folk på kurs i arabisk, slås det fast.

Det er tidligere hevdet at PST, politiets sikkerhetstjeneste, ikke hadde egne ansatte som behersker arabisk. Det er feil, sier PST, til oss nå. De har egne ansatte som kan arabisk. Kompetansen er, generelt, god, hevdes det. Hva kan de, egentlig?

Arabisk

er et vanskelig språk å lære for nordmenn. Like vanskelig som kinesisk og japansk. Vanskeligere enn finsk. I tillegg snakkes arabisk ulikt i de forskjellige arabiske land. Språksoldatene får et grunnkurs i egyptisk, som forstås i alle arabiske land, pluss en innføring i klassisk arabisk. Hvor kan de dra, etter grunnkurset?

Til Irak? Nei, sier lærere ved Forsvarets skole. Syria? Noe lettere språk enn i Irak, men også vanskelig. Saudi-Arabia og Jemen? Nei, svært vanskelig arabisk i begge land. Iran? Ikke i det hele tatt, språket der er ikke arabisk. Palestina? Ja, språket der ligger nærmest det språksoldatene lærer på grunnkurset.

De første elevene vil, med andre ord, neppe være i stand til å føre en samtale med Osama bin Laden, som er fra Saudi-Arabia, om de traff ham på gata i Oslo. Kurset er altså bare en start, en begynnelse. Kunnskapen må utvides og tilpasses. Utdanning av språksoldater er en lang, omstendelig prosess.

I tillegg

vet vi at terrorhandlinger planlegges på andre språk enn arabisk. For eksempel i Tsjetsjenia, Indonesia og Pakistan. Kan det tenkes at norske språksoldater vil bli sendt til oppdrag i noen av disse landene i framtida? Og sikkerhetspolitiet, har de allerede god kompetanse i de språkene som snakkes her?

Det er vanskelig

å tenke seg, som det sies til oss i Politidirektoratet, at politiet i lille Norge, operativt sett, kan bli i stand til å favne all verdens språk. Språkkompetanse koster penger, og politiet har jo andre måter å bekjempe terror på.

Det er riktig. Men hverdagen ville kanskje føles litt tryggere om vi visste at sikkerhetspolitiet virkelig kan snakke med bin Laden, om de traff ham i Oslo. At de virkelig favner den språkrikdom som åpenbart finnes i det arabiske språket alene.